K. Prunskienė: - Aš galvoju, kad dauguma baltarusių nusivylė vakaro įvykiais. Dieną vyko, pasakyčiau, gana gražūs, gerai organizuoti rinkimai, kuo įsitikinau aplankiusi 8 apygardas, pakalbėjusi su stebėtojais ir komisijų vadovais, taip pat stebėdama veidus žmonių, kurie ėjo (į rinkimus) gana atsipalaidavę. Nepastebėjau jokio pykčio ar įtampos. Ir staiga tokie įvykiai vakare. Tai nemalonu. Tačiau, kaip sakoma, demokratija kartais įgauna ir tokį pavidalą.

Ir tai rimtas signalas, kad dar daugiau reikia dirbti su gyventojais, išklausyti jų pasiūlymus. Demokratijos per daug nebūna.

- Jūs matėte normalius žmones dieną, o štai vakare girti jaunuoliai siaubia Minsko centrą. Gal tai scenarijus? Koks jūsų požiūris?

Kazimira Prunskienė Baltarusijos televizijos laidoje
- Tai gali būti ir tam tikra provokacija, negaliu paneigti. Pažiūrėkite, juk buvo 10 kandidatų, o laimėjo vienas. Juk iš anksto buvo aišku, kuris stipresnis, kuris turi didesnį palaikymą, turint omenyje gyventojų nuomonę apie tai, kaip Baltarusija atrodo tarptautiniame kontekste. Tai, kad nepaisydama ekonominės krizės, nuo kurios nukentėjo dauguma valstybių, jūsų šalis išlaikė šį egzaminą, išsaugodama tam tikrą pasiektą lygį, ir tolygiai judėdama pirmyn.

Aš manau, kad tai, jog į rinkimus atėjo daug žmonių, kad jie balsavo... Mes dar nežinome rezultatų, tačiau išankstinės sociologinės apklausos parodo, kad išrinktas šiuo metu prezidento pareigas einantis Aleksandras Lukašenka. Ekonomika veikia jo naudai. O tie kiti, aš nemanau, kad jie kažką organizavo, tačiau visada yra nepatenkintų, radikaliai nusiteikusių asmenų, kurie savo pralaimėjimą ir nepasitenkinimą išreiškia tokiu agresyviu būdu. Apmaudu, žinoma.

– Kaip tokioje situacijoje turi elgtis teisėsaugos pareigūnai, jei įvykiai pakrypsta tokia linkme?

Kazimira Prunskienė
- Taip, tai, viena vertus, yra svarbus egzaminas, kuriame tikrinamas vadovybės ir teisėsaugos institucijų pasiruošimas sustabdyti tokius veiksmus, kad nenukentėtų nekalti žmonės, tačiau antra vertus, tai taip pat ir demokratijos patikrinimas, kad po to, kai įvykiai bus tiriami ir ieškoma, kas kaltas, nenukentėtų nekalti žmonės, kurie atėjo tik stebėti.

Už tau turi atsakyti tie, kurie išprovokavo pirmuosius tokių agresyvių veiksmų, nuo kurių nukentėjo žmonės, nukentėjo nuosavybė, žingsnius. Beje, ir Lietuvoje praeitais metais žmonės panašiai išreiškė nepasitenkinimą mokesčių pokyčiais ekonominės krizės metu.

Svarbiausia, kad teisėtai būtų rasti tikri kaltininkai, o ne milicija demonstruotų savo jėgą.

Kai visa tai prasidėjo, važiavau pro šalį. Tuomet dar nebuvo didelių muštynių, tik stovėjo daug žmonių ir skandavo, o milicija buvo pasirengusi imtis veiksmų, jei prireiktų.

Aišku tai, kad pirmi pradėjo tie, kurie atėjo turėdami tokį tikslą. Jie atėjo išreikšti savo nuomonės, tačiau juk galima tai daryti civilizuotai – pasisakyti, turėti plakatą, kitą dieną rašyti į spaudą.

Būdama stebėtoja, aš nesupratau, kodėl būtent šiandien žmonės nepatenkinti.

Kad balsavimo rezultatai ne tokie, kokių kai kurie tikėjosi? Tačiau demokratijos esmė ta, kad nusprendžia dauguma taikiu balsavimu. Ir šiandien visi stebėtojai patvirtina, kad balsavimas buvo laisvas. Žmonės atėjo, gavo balsalapius, ėjo į kabinas ir t. t. Visa tai atrodė visiškai taip pat, kaip vyksta kitose valstybėse, įskaitant ir ES šalis. Aš negaliu užtikrinti absoliučiai visko, tačiau tai, ką mačiau savo akimis, atrodė deramai, normaliai.