„Planuojama, kad tarpiniuose patikrinimuose dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. vidurinio ugdymo programos trečiosios klasės moksleivių, besimokančių gimnazijose ir profesinėse mokyklose“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė R. Krasauskienė.

Pasak NŠA direktorės, tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du, pažymėjo R. Krasauskienė.

„Surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus iš 40 galimų per tarpinį patikrinimą abiturientas ateis į egzaminus žinodamas, kad valstybinis egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį surinktų“, – pabrėžė NŠA direktorė.

Jos teigimu, tarpiniai patikrinimai šiais metais bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis. Be to, antrasis lietuvių kalbos ir literatūros tarpinis patikrinimas bus vykdomas jau kitais mokslo metais.

„Data dar nėra nustatyta. (...) Artimiausiu metu, iki vasario vidurio tos datos turėtų būti praneštos. Tikrai vyks kitais mokslo metais, kalbame apie gruodį ar sausį“, – kalbėjo NŠA Pasiekimų departamento direktorius Vidmantas Jurgaitis.

Pasak NŠA direktorės R. Krasauskienės, įprasto tarpinio patikrinimo trukmė bus 90 minučių.

„Lietuvių kalbos ir literatūros pirmojo patikrinimo metu vienam kandidatui yra skiriama 30 minučių, matematikos pirmasis ir antrasis tarpiniai patikrinimai truks po 45 minutes“, – pridūrė ji.

Tarpiniai patikrinimai bus vykdomi elektroniniu būdu. Mokinių atliktos užduotys, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros (kalbėjimo) tarpinio patikrinimo, bus vertinamos automatiškai. Jie preliminarius rezultatus sužinos iškart, kai tik baigs tarpinio patikrinimo užduotis.

Anot NŠA direktorės R. Krasauskienės, mokyklose, kuriose vyks tarpiniai patikrinimai, šiuo metu yra pakankamai kompiuterių, reikalingų laikyti egzaminus.

„Agentūros duomenimis, mokyklose, kuriose vyks tarpiniai patikrinimai, yra per 40 tūkst. mokinių mokymui skirtų kompiuterių“, – pažymėjo ji.

Į brandos atestatus bus įrašomi ir tarpinių patikrinimų, ir bendro valstybinio brandos egzamino rezultatai, pranešė R. Krasauskienė.

„Jeigu mokinys nuspręs nelaikyti egzamino, tai atestate jam bus įrašomas tik tarpinio patikrinimo, kurį bus išlaikęs, įvertinimas“, – pridūrė NŠA direktorė.

Jei netenkins gautas rezultatas, tarpinius pasiekimų patikrinimus mokiniai galės perlaikyti iš naujo 2025 m. pavasarį (IV gimnazijos klasėje), išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros pirmąjį (kalbėjimo) tarpinį patikrinimą. Perlaikymo galimybė bus sudaryta tik vienerius metus – pirmiesiems abiturientams, kurie laiko tarpinius patikrinimus.

Tarpiniai patikrinimai yra valstybinių brandos egzaminų dalis: tarpinio patikrinimo (ar jų sumos, kai vykdomi dalyko du tarpiniai patikrinimai) rezultatas sudarys 40 proc. valstybinio brandos egzamino įvertinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją