Alytaus rajono Butrimonių seniūnijos socialinės darbuotojos Laimutės Sudvajienės teigimu, daugelis alkoholikų norėtų mesti gerti, tačiau tėra nedaug norinčiųjų tokiems žmonėms padėti išsivaduoti nuo priklausomybės.

Tačiau Priklausomybių mažinimo programa, įgyvendinama Alytaus rajone, apnuogino ir šiurpią kaimo realybę. Socialinė darbuotoja neslėpė buvusi sukrėsta, kai sužinojo, kad kai kurių mažų mokyklų pedagogai, siekdami išsaugoti reikiamą mokinių skaičių ir taip pratęsti savo gyvavimą, esą stengiasi pervilioti mokinius girtaujantiems tėvams atsilygindami alkoholiu.

"Taip elgiasi kitų rajonų nedidelių mokyklų pedagogai. Vaikai tampa preke, užtikrinančia jiems darbo vietą, o šių vaikų ateitis jų visiškai nedomina", - piktinosi L.Sudvajienė. Besivaduojančių iš alkoholizmo šeimų nariai socialinei darbuotojai esą pasakojo, kad tokie svečiai vaikams esą atveža saldainių, o jiems - svaigalų ir prašo pervesti vaikus į vieną ar kitą mokyklą. Tačiau įvardyti pedagogus ar bent mokyklas, perkančius vaikus už butelį, L.Sudvajienė kol kas atsisakė.

Nuo metų pradžios norą atsikratyti priklausomybės pareiškė beveik 60 Alytaus rajono gyventojų. Maždaug trečdaliui jų nepavyko įveikti net pirmųjų žingsnių blaivybės link. Anot Priklausomybių mažinimo programos koordinatorės Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorės Dalios Kitavičienės, merija yra sudariusi sutartį su Kauno apskrities priklausomybių ligų centru, tad griežtai vadovaujasi medikų nurodymais. Vienus dzūkus iš tikrųjų reikia koduoti nuo priklausomybės, tačiau kai kuriems pakanka pokalbio su psichiatru ar ilgalaikės detoksikacijos. Yra ir tokių, kuriems padeda "Minesotos 12 žingsnių programa".

Alytaus rajono savivaldybė iš savo biudžeto Priklausomybių mažinimo programai šįmet skyrė 17 tūkst. litų. Vieno asmens kodavimas nuo alkoholizmo kainuoja 300-400 litų. "Tačiau tai tik dalis visos veiklos, didžiausią darbą atlieka socialiniai darbuotojai ir seniūnai", - pabrėžė D.Kitavičienė. Šiuo metu programoje dalyvauja 22 vyrai ir 9 moterys. Jauniausiam dalyviui - 23, vyriausiam - 57 metai.