Savo prašymą atsistatydinti iš užimamų pareigų patarėjai motyvavo siekiu užkirsti kelią galimoms politinėms interpretacijoms ir vertinimams, kurie galėtų pakenkti Prezidento V.Adamkaus moraliniam autoritetui ir jo vykdomai politikai.

"Nenoriu mesti šešėlio prezidentui ir nenorėdamas jokių politinių inscinuacijų, prisiimu atsakomybę už tai, kas įvyko. Todėl ir atsistatydinu", - BNS sakė E.Bagdonas.

Tuo tarpu Vyriausybės valdomos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės, kuri Turniškėse ėmėsi statyti kotedžus ir du iš jų pardavė prezidento Valdo Adamkaus patarėjams, veiklą tirs Seimo laikinoji komisija. To pirmadienį paprašė pats šalies vadovas, paskambinęs Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui.

Savo ruožtu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinsis, ar prezidento patarėjai neįsipainiojo į viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Medžiagą apie kotedžų pardavimą pradėjo rinkti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuri tik gavusi daugiau informacijos ketina spręsti, ar teisėsaugos institucijoms būtina pradėti išsamų tyrimą.

Pirmadienio pavakarę paskambinęs parlamento vadovui, V.Adamkus paprašė Seimo sudaryti laikinąją parlamentinę komisiją, kuri ištirtų minėtos bendrovės, valdančios valstybės turtą Turniškėse, veiklą. Be to, šalies vadovas paprašė ištirti ir įtarimų sukėlusius sandorius, kuriais bendrovė, už paskolą įkeitusi bankui prezidento rezidenciją, pastatė ir prekiavo kotedžais šiame sostinės rajone.

Kaip DELFI teigė A.Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas, parlamento vadovas artimiausiu metu Seimui pasiūlys sudaryti prašomą komisiją. „Seimo pirmininkas remia prezidento iniciatyvą", - pažymėjo jis.

Konstitucinį Teismą yra pasiekęs prašymas padėti pernai išspręsti kilusią koliziją dėl Seimo laikinųjų komisijų sudarymo, todėl komisijų sudarymas parlamente yra pristabdytas. Tačiau šiame kreipimesi kalbama apie mažumos teisę inicijuoti tyrimo komisijas, todėl prezidento prašoma komisija, jei Seimas jai pritartų, galėtų būti sudaryta.

Iki darbo prezidento patarėju karjeros diplomatas E.Bagdonas buvo Lietuvos ambasadoriumi Italijoje, o R.Muraška dirbo Valstybės saugumo departamente. Pagal įstatymus, valstybės institucijos savo darbuotojus į Prezidentūrą deleguoja, o pasibaigus šalies vadovo kadencijai, jie grįžta į ankstesnes darbovietes.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis BNS pirmadienio vakarą nekomentavo, ką planuojama deleguoti iš URM į prezidento patarėjo užsienio politikos klausimais postą.

"Mes galime pateikti siūlymą, o prezidentas tam gali pritarti arba nepritarti. Ką mes pasiūlysime - kol kas anksti kalbėti", - sakė A.Valionis.

Į etikos sargus kreipėsi patys

Kotedžų pirkimo sandoriais ketina domėtis ir tarnybinės etikos sargai. „Mes negalime nieko nedaryti, nes į mus kreipėsi tie šaunūs vyrukai iš Prezidentūros ir paprašė atlikti tyrimą, ar jie nepažeidė įstatymo", - DELFI pirmadienį sakė laikinai VTEK pirmininko pareigas einantis Vytautas Andriulis.

Anksčiau pirmadienį prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Rytis Muraška ir patarėjas užsienio politikos klausimais Edminas Bagdonas kreipėsi į tarnybinės etikos sargus su prašymu įvertinti jų veiksmus įsigyjant gyvenamąjį plotą tarnybinės etikos požiūriu.

Kaip teigiama Prezidentūros Spaudos tarnybos pranešime, patarėjai yra pasirengę pateikti visą su tuo susijusią informaciją ir dokumentus.

V. Adamkus esą palaiko šį patarėjų žingsnį, nes, jo įsitikinimu, visiems valstybės pareigūnams turi būti taikomi vienodi teisės aktų ir tarnybinės etikos reikalavimai. Lietuvos vadovas tikisi, kad tyrimas atsakys į visus visuomenei iškilusius klausimus.

„Mano supratimu, esmė čia yra ne mūsų veiksmai, o tų valstybės įstaigų, kurios privalo saugoti vykdyti valstybės turtą – Valstybės turto fondo (VTF) ir Valstybės kontrolės. Valstybės turto apsauga yra šaknys, o mūsų tyrimas – tik gėlytės", - pažymėjo V.Andriulis.

STT jau pradėjo tikrinti informaciją

Kaip DELFI teigė VTF generalinis direktorius Povilas Milašauskas, ši institucija rūpinasi tik tuo turtu, kuris perduotas jai pasitikėjimo teise. Turniškėse esanti valstybei priklausanti žemė ir statiniai fondui nebuvo perduoti, todėl VTF esą neprivalėjo stebėti jų naudojimo.

Valstybės kontrolė, kaip informavo Viešųjų ryšių tarnybos vadovas Gediminas Končius, šiuo metu „svarsto situaciją ir artimiausiomis dienomis nutars, kaip į ją reaguoti".

Tuo tarpu STT vadovas Povilas Malakauskas jau pirmadienį ryte davė pavedimą patikrinti žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie kotedžus Turniškėse.

„Spaudoje pateiktos informacijos ikiteisminiam tyrimui pradėti nepakanka. Ją galime tik patikrinti ir po to nuspręsti, ko imtis, - DELFI sakė STT vadovas. – Galbūt pasirodys, kad kalba eina tik apie etikos pažeidimus. Arba paaiškės, kad mūsų procedūros yra netinkamos, - akcinė bendrovė, kurios pagrindinis akcininkas yra valstybė, taip tvarkosi, bet viskas teisėta. Todėl iš karto daviau pavedimą patikrinti ir mūsų procedūras. Galbūt jas pakeitus ateityje panašių atvejų neturėtų būti."

A.Paulausko manymu, kotedžų pardavimo istoriją turėtų ištirti teisėsauga. "Tai nebe pirmas atvejis, kai valstybės institucijos pradeda verstis verslu. Šita sritis nėra sureguliuota ir aiškiai reglamentuota. Dabar matome, kad bendrovė, kuri atsakinga už Turniškių rezidencijas, faktiškai ėmėsi statybos, pastatė viešbučius ir juos pardavė. Ta veikla kelia tam tikrą susirūpinimą", - pirmadienį per spaudos konferenciją teigė parlamento vadovas.

„Manau, reikėtų daugiau informacijos ir aiškesnio vaizdo, kaip teisiškai tai buvo padaryta, bet pirmas įspūdis toks, kad turtas turi būti parduodamas bendra tvarka, kaip ir visas valstybės turtas, - kalbėjo Seimo pirmininkas. - Turi būti laikomasi bendrų įstatymų. Nepateisinama, kad įmonės vadovas pats atrenka pirkėjus, daro ne viešą konkursą, nusprendžia, kas gyvens, kam parduoti. Manau, kad tokia praktika netoleruotina, su ja reikia baigti."

Kaip praėjusią savaitę pranešė žiniasklaida, Vyriausybės kanceliarijos valdoma komunalinių paslaugų bendrovė valstybei priklausančioje žemėje Turniškėse pastatė kotedžus. Statyboms iš banko buvo paimta 6 mln. litų paskola, o dėl to pusmetį buvo įkeista V.Adamkaus rezidencija.

Anot žiniasklaidos, šio sandorio reikalus tvarkė Vyriausybės įsteigta komunalinių paslaugų bendrovė, kuriai vadovauja Valdas Račkys.

Teigiama, esą E.Bagdonas ir R.Muraška kotedžus galėjo įsigyti išskirtinėmis sąlygomis ir maždaug pusantro karto mažesne nei rinkos kaina.

Konservatorius paprašė A.Brazausko pasiaiškinimo

Kilus skandalui dėl kotedžų statybų Turniškėse, Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narys Jurgis Razma paprašė premjero Algirdo Brazausko išsklaidyti kai kurias abejones.

Parlamentaras paprašė atsakyti, kieno ir kokiu sprendimu Vyriausybės kontroliuojamai akcinei komunalinių paslaugų bendrovei saugomoje Turniškių teritorijoje leista statyti kotedžus - parduoti skirtus gyvenamuosius namus, kokį turtą bendrovė užstatė bankui už gautą paskolą, ar A.Brazauskas žinojo apie šiuos sprendimus ir ar jie buvo derinti su Vyriausybės kancleriu.

Be kita ko, J.Razmą domina, kokia teise bendrovė valdo užstatytą turtą, kas yra kotedžų savininkas, kodėl valstybės turtas – šie statiniai – pardavinėjami ne aukciono tvarka per VTF.

Statybas buvo pradėję be leidimo?

Beje, tai jau ne pirmas skandalas, susijęs su Turniškėse, kur įsikūręs šalies prezidentas, premjeras, nemažai kitų politikų, iškilusiu kotedžų kvartalu. Kaip 2004 metų rudenį rašė dienraštis "Lietuvos žinios", vos pradėjus jį statyti paaiškėjo, esą statybos pradėtos savavališkai, nėra joms būtinų leidimų.

Kaip tuomet teigė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio skyriaus vedėjas Jonas Šniaukšta, derinimo procesas Vilniaus apskrities administracijos ir sostinės savivaldybėje truko apie porą metų.

„Bent jau detalusis planas, leidimas rekonstruoti buvo. Tai sovietmečio valgyklos pastatas. Per metus tas pastatas padarydavo bendrovei apie 200 tūkst. litų nuostolio. Jį reikėjo griauti arba tvarkyti. Keturiasdešimt metų neremontuotas pastatas netrukus būtų sugriuvęs. Todėl ir buvo nuspręsta statyti kotedžus", - aiškino pareigūnas.