Šiemet Lietuva pirmą kartą pateko tarp pirmojo ketvirtadalio valstybių, kurių korupcijos suvokimo indeksas yra penki arba daugiau balų.

Anot organizacijos atstovų, šie rezultatai leidžia teigti, kad tarptautiniai ir vietos antikorupcijos ekspertai teigiamai vertina antikorupcinius pokyčius Lietuvos įstatymuose ir valdžios atstovų dėmesį korupcijai, tačiau praktikoje išlieka problemų.

"Tai reiškia šiokią tokią pažangą. Daugiau sakyti būtų neatsakinga - mes esame devyniolikti tarp Europos Sąjungos (ES) šalių. Įstatymai yra, tačiau jie neveikia", - BNS sakė "Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. 
Sergejus Muravjovas

Pasak jo, ekspertai teigiamai įvertino Vyriausybės pastangas kuriant įstatymus ir teisinę bazę kovai su korupcija, tačiau tai nereiškia, kad antikorupciniai įstatymai realiai yra įgyvendinami.

"Šiuo metu akivaizdu, kad numatytos antikorupcinės priemonės neretai lieka vien "ant popieriaus". Lietuva niekaip nesugeba pažaboti smulkiosios administracinės korupcijos", - TILS pranešime cituojamas S.Muravjovas.
Pernai Lietuva indekse buvo įvertinta 4,9 , užpernai - 4,6 balų.

Reitinge Lietuva lenkia kaimynines Rusiją (2,1), Baltarusiją (2,5) ir Latviją (4,3), bet atsilieka nuo Lenkijos (5,3) ir Estijos (6,5).


Antradienį 18 val. BTV laidoje "Karštas vakaras" apie korupcijos situaciją šalyje diskutuos TILS vadovas Sergejus Muravjovas, Seimo narys Andrius Mazuronis bei premjero patarėjas Gintaras Kalinauskas.