TS-LKD Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotojas Viktoras Trofimovas teigia, jog G.Byčiaus pasitraukimas yra vieningas sprendimas.

„Buvo pokalbis su G.Byčiumi dėl jo tolesnės veiklos Taryboje ir priimtas bendras sutarimas. Partija kvietė nekorumpuotus politikus kurti naują valdančiąją daugumą, todėl dėl G.Byčiui pareikštų įtarimų mestas šešėlis negražiai atrodo“, – aiškino V.Trofimovas.

Pasižadėjęs neišvykti

Likusią laisvą vietą Taryboje bus siūloma užimti partijos sąraše savo eilės laukiančiam J.Urbšio visuomeninės minties ir kultūros muziejaus vadovui Arnoldui Simėnui. Šiam atsisakius į Tarybą bus kviečiamas vieną kadenciją joje dirbęs TS-LKD Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotojas Ričardas Grainys, bendrovės „Žlugtas“ vadybininkas.

Pats G.Byčius apie atsistatydinimą iš Tarybos plačiau kalbėti nepanoro. Patvirtinęs, kad iš tiesų atsisako mandato, politikas pareiškė esąs labai užimtas ir nutraukė pokalbį.

Konservatorius STT pareigūnų buvo sulaikytas praėjusią savaitę. Politiko namuose Panevėžyje ir Vilniuje atliktos kratos. Tačiau po apklausos Generalinėje prokuratūroje G.Byčius išleistas už pasižadėjimą neišvykti. Jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba.

Kaip Tarybos narys galėjo naudotis tarnybine padėtimi, pareigūnai neatskleidžia. Nepatvirtintais duomenimis, politikas galėjo neteisėtai padėti vienam Panevėžio sporto klubui gauti Savivaldybės paramą.

Įklimpo į skolas

G.Byčių pareigūnai yra įvardiję kaip „labai pažeidžiamą“ politiką, nes jį prislėgusios didžiulės skolos.

Tarybos narys Panevėžyje ir Klaipėdoje buvo įkūręs druskų gydyklas, holistinės sveikatos kliniką. Tačiau G.Byčiaus verslas žlugo palikdamas šimtatūkstantinių skolų šleifą. Prasiskolinęs politikas neteko ne tik verslo, bet buvo priverstas parduoti ir prabangų namą Staniūnuose.

Įtariama, kad pataisyti finansinę padėtį G.Byčius galėjo bandyti piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi.

Pastaruoju metu politikas darbavosi vienoje Vilniaus ligoninėje ir Panevėžyje tebuvo retas svečias. Partijos kolegos G.Byčiui ir anksčiau yra siūlę vietą Taryboje užleisti vietiniam konservatoriui.

Korupcija virsta tradicija

G.Byčius – jau ketvirtas korupcija įtariamas Panevėžio Tarybos narys, tačiau vienintelis ryžęsis iš jos pasitraukti. Šiuo metu areštinėje laiką leidžia iš mero posto atstatydintas, tačiau Tarybos nario mandato nepraradęs „tvarkietis“ Kastytis Vainauskas. Jei suėmimas jam nebus pratęstas, politikui belangės durys atsivertų prieš pat šventes.

K.Vainauskui pareikšti įtarimai kyšininkavimu.

Areštinės duonos spėjo paragauti ir jo partijos kolega, miesto Tarybos narys Tomas Tarulis. Sulaikytam ir apklaustam politikui suėmimas nebuvo paskirtas. „Tvarkiečiui“ krentantys įtarimai susiję su jo įmone „Aukštaitijos pramogos“, laimėjusia ne vieną Savivaldybės skelbtą konkursą.

Pareigūnų akiratyje atsidūręs ir buvęs socialliberalas Tarybos narys Visvaldas Matkevičius. Įtariama, kad politikas, vadovaudamas Panevėžio specialiajai mokyklai, pasinaudojo tarnybine padėtimi. Teismo laukiantis Tarybos narys šiuo metu eina Prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriaus pareigas.

Už grotų vis dar laiką leidžia ir atstatydintas Savivaldybės administracijos direktorius
„tvarkietis“ Stasys Karčinskas. Jei suėmimas nebus pratęstas, buvęs valdininkas į laisvę išeitų prieš pat Naujuosius Metus. S.Karčinskas įtariamas paėmęs kyšį.