„Darbuotojas jokių simptomų, būdingų COVID-19 infekcijai, neturėjo. Tai dar kartą patvirtina faktą, kad visuomenėje turime besimptomį užsikrėtimą ir galima skaudžiai nukentėti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją teigė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

„Jis saugiai izoliavęsis namuose, jokių simptomų ir dabar nejaučia, jam teikiama visokeriopa pagalba“, – pridūrė ligoninės vadovas.

Anot A. Skurpsko, užsikrėtimas nustatytas sekmadienį ir jis yra „absoliučiai atsitiktinis“.

„Vienas pacientas, gulintis Urologijos skyriuje, pradėjo karščiuoti, įtariant koronavirusą, buvo tikrinami visi kontaktai, bet, pasirodo, tas pacientas sukarščiavo ne dėl COVID-19 infekcijos, jo atsakymas – neigiamas. Kai gavome testų rezultatus, pamatėme, kad vienas žmogus iš personalo yra apkrėstas“, – sakė ligoninės vadovas.

Iš viso ištirti 27 asmenys – keturi pacientai ir 23 skyriaus darbuotojai. Šiuo metu neigiami atsakymai patvirtinti 11 žmonių, likusieji atsakymų dar laukia.

„Skaičiavome visus galimus kontaktus, tie kontaktai yra tik tokie, nes dabar ligoninė dirba brigadiniu metodu ir uždrausta tarp skyrių vaikščioti“, – kalbėjo A. Skorupskas.

Pasak jo, dezinfekavus patalpas, darbas Urologijos skyriuje toliau tęsiamas. Sunkiausiems skyriaus pacientams laikinai pagalba bus teikiama Vilniaus universiteto Santaros klinikų Urologijos klinikoje.

„Jie bus gydomi Santaros klinikose, kol sugrįš pagrindinė masė darbuotojų“, – sakė ligoninės vadovas.

Iš viso Panevėžio ligoninėje šiuo metu gydomi šeši koronavirusu užsikrėtę pacientai, 15 asmenų gydytis išleisti namo, vienas žmogus dėl sunkios būklės išvežtas į Santaros klinikas. Jam gydyti naudojama EKMO (Ekstrakorporinės membraninės oksigenacijos) sistema. Ši sistema taikoma pacientams, kurių plaučiai, net ir dirbtinai ventiliuojami, negali atlikti savo funkcijos – prisotinti kraujo deguonies.

Nustatyta daugiau užsikrėtusių medikų

Apie dar vieną susirgusį medicinos personalo darbuotoją pranešė ir Klaipėda.

„Vienas teigiamas rezultatas nustatytas medicinos personalo atstovei iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Marijampolės ligoninė pirmadienį informavo, kad per praėjusią parą koronavirusas patvirtintas keturiems jos darbuotojams.

„COVID-19 infekcija patvirtina vienam medicininio personalo ir trims nemedicininio personalo darbuotojams“, – rašoma oficialiame įstaigos feisbuko puslapyje.

Ligoninė taip pat skelbia ėmusis priemonių – testuojami pacientai ir personalas, o nauji ligoniai neguldomi į Vidaus ligų skyrių.

Kaip BNS informavo Marijampolės ligoninės atstovė spaudai Virginija Tulevičiūtė, iš viso sekmadienį testai dėl koronaviruso atlikti 30 darbuotojų, kurie galėjo turėti kontaktą su užsikrėtusiaisiais.

Sekmadienį teigiamas koronaviruso testas patvirtintas ir Santaros klinikų medikui – abdominalinės chirurgijos gydytojui.

Lietuvoje kol kas iš viso nustatyti 843 koronaviruso atvejai, taip pat – 14 mirčių. Aštuoni žmonės pasveiko.