Savo išvadas tyrime dėl per Lietuvą vykstančių nelydimų nepilnamečių užsieniečių teisių ir teisėtų interesų užtikrinimo kontrolieriaus įstaiga visuomenei pristatė šią savaitę.

„Tyrimai atlikti gavus duomenų, jog nelydimiems nepilnamečiams, keliaujantiems per Lietuvos teritoriją iš kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės narės, nėra taikomos procedūrinės garantijos, jie sulaikomi ir apgyvendinami pasienio padaliniuose, nėra pranešama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai bei nėra skiriamas atstovas, neleidžiama susisiekti su organizacijomis, dirbančiomis su migrantais, giminaičiais, atstovu advokatu“, – pažymima išvadose.

„Neužtikrinus taikytinų procedūrų, jie skubiai perduodami kitoms šalims pagal readmisijos susitarimus, nevertinama jų individuali situacija, nevykdoma jų apklausa bei nerenkami statistiniai duomenys apie šiuos nepilnamečius“, – akcentuojama dokumento apraše.

Todėl VRM, VSAT ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai kontrolieriaus įstaiga pateikė rekomendacijas.

„VRM prašyta imtis priemonių užtikrinti, jog pavaldžios institucijos formuojama praktika, nustačius nelydimus nepilnamečius užsieniečius, atitiktų tarptautinių bei nacionalinių teisės aktų nustatytus reikalavimus, nebūtų sudaromos prielaidos vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimui“, – teigiama pristatytose išvadose.

Tuo metu VSAT rekomenduota užtikrinti, jog visi nelydimi nepilnamečiai užsieniečiai būtų identifikuojami bei būtų užtikrinama šios pažeidžiamos vaikų grupės registracija.

„Užtikrinti savalaikį kompetentingų institucijų informavimą apie nelydimą nepilnametį bei kitas procedūrines garantijas (Vaiko teisių apsaugos skyriaus dalyvavimas apklausoje, atstovavimas), pagalbą; užtikrinti, jog būtų renkami statistiniai duomenys apie nelydimus nepilnamečius užsieniečius; užtikrinti, kad Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba būtų nedelsiant informuojama apie ES piliečius nepilnamečius, kurių nelydi tėvai“, – pažymi kontrolierė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai siūloma imtis priemonių užtikrinti, kad, gavus informacijos apie nelydimą nepilnametį užsienietį, nedelsiant būtų vertinama jo situacija bei sprendžiama dėl apsaugos ir pagalbos priemonių.

„Ir būtų vykdoma nelydimų nepilnamečių laikino apgyvendinimo stebėsena visose jų apgyvendinimo vietose“, – pažymi kontrolierė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga tyrimą incijavo po šių metų balandžio mėnesį pasirodžiusios „Sienos grupės“ publikacijos apie Lavoriškių pasienio kontrolės punkte sulaikytą mergaitę iš Sirijos.

„Vaikas buvo visiškai izoliuotas. Iš jos buvo atimtas mobilus telefonas, ji negalėjo susisiekti nei su savo artimaisiais, nei su advokatu“, – teigia „Sienos grupė“.

„Liūdniausia yra tai, kad labai aiškiai atsiskleidė faktas, kad kai vaikai patenka į Lietuvą iš kitų ES šalių, pasieniečiai nevertina tų vaikų nepažeidžiamumo, neidentifikuoja asmenų, todėl ir neturime ir statistinių duomenų. Todėl ir kontrolierė negalėjo identifikuoti visų situacijų, kadangi pasieniečiai prisipažino, kad tokios informacijos nerenka ir nevertina“, – Eltai teigė „Sienos grupės“ savanorė Emilija Švobaitė.

„Tyrime kontrolierė duomenų užklausė kelių institucijų – tiek Migracijos departamento, tiek užsieniečių registracijos centro, tiek pasieniečių. Gauta informacija nesutapo, institucijos pateikė skirtingą informaciją, o pasieniečiai prisipažino neidentifikuojantys asmenų ir atlieka tik pilnamečių apklausas“, – pažymėjo E. Švobaitė.

Pažymima, kad organizacijai taip pat žinomi atvejai, kai nepilnamečio užsieniečio teisinis atstovas nėra įleidžiamas susitikti su atstovaujamu vaiku, nes atvyksta po pasieniečių administracijos darbo valandų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)