„Lapkričio 8 dieną suplanuotas žodinis viešas KT posėdis dėl iniciatyvos surengti apkaltą P. Gražuliui“, – Eltai sakė KT pirmininko patarėja viešiesiems ryšiams Giedrė Maksimaitytė.

Į KT posėdį bus kviečiamas P. Gražulis, jo atstovai, pareiškėjai, kiti atstovai.

ELTA primena, kad birželį Seimas nutarė kreiptis į KT, prašydamas atsakyti, ar P. Gražulio veiksmai, kai šis balsavo už kitą parlamentarą, prieštarauja Konstitucijai. Apkalta P. Gražuliui inicijuota dėl to, kad jis 2022 m. rugsėjį galėjo balsuoti už socdemą Liną Jonauską, taip esą pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką.

Pats P. Gražulis teigia neprisimenantis, ar balsvo už L. Jonauską. Apkaltos iniciatyvą Seimo narys vadina politiniu susidorojimu su juo.

Dėl apkaltos P. Gražuliui svarstyta ir po teismų sprendimų byloje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas Seimo narį pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. bendrovės „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą Lietuvoje ir Rusijoje, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

2022 m. birželį Apeliacinis teismas atmetė P. Gražulio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį.

Dėl šio teismo sprendimo P. Gražulis galėjo netekti parlamentaro mandato, mat šis nuosprendis, kaip nurodoma Seimo statute, galėtų tapti pagrindu pradėti apkaltą parlamentarui. Tačiau parlamente nutarta šiuo atveju laukti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo verdikto, kurį teismas skelbės lapkričio pradžioje.

Šią savaitę generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą su prašymu patraukti baudžiamojon atsakomybėn P. Gražulį. Teisėsauga siekia pareikšti parlamentarui įtarimus dėl viešo tyčiojimosi iš homoseksualių asmenų, jų niekinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją