M. Majauskas kartu su valdančiųjų ir opozicinių frakcijų atstovais registravo siūlymą neterminuotai pratęsti 9 proc. PVM lengvatą maitinimo, kultūros ir sporto paslaugoms. Taip pat antradienį per pateikimą Seime parėmė ne Vyriausybės, bet Laisvės partijos atstovų teiktą siūlymą dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms.

Tai veikiausiai ir buvo kibirkštis, įžiebusi aštrų ginčą valdančiosios frakcijos viduje. Kaip rašė portalas lrytas.lt, M. Majauskui dėl minėtų sprendimų teko išgirsti itin aštrios kritikos iš partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio.

Pastarojo teigimu, frakcijos nariai privalo palaikyti biudžetą. Tokią pačią žinutę pasiuntė ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas. Jis įpareigojo Seimo konservatorius neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų.

M. Majauskui nepanorus besąlygiškai sureaguoti į vadovybės siunčiamus signalus, konservatorių gretose pasigirdo raginimų BFK pirmininkui pasitikrinti pasitikėjimą. Konservatoriams priklausantis Justas Džiugelis sako, kad šią savaitę frakcijoje kilusio ginčo metu pats M. Majauskas iškėlė šią mintį ir, pažymi jis, visai gerai būtų ją realizuoti praktikoje.

Tai, kad politikoje gyvenimas būna nenuspėjamas, tvirtina ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, paklausta, ar reikėtų tikėtis BFK pirmininko rotacijos artimiausiu metu. Tačiau tiek jos, tiek kolegos Jurgio Razmos nuomone, nors susiklosčiusi situacija ir nėra maloni, kol kas anksti kalbėti apie tai, ar virš M. Majausko susitvenkė pakankamai juodų debesų, kad būtų galima kalbėti apie didesnius pokyčius BFK.

J. Džiugelis kelia klausimą dėl M. Majausko: BFK pirmininko posto pats nesiekia, bet kompetencijų vadovauti – turėtų

J. Džiugelis mato prasmę kelti klausimą dėl pasitikėjimo BFK pirmininku. Nors Seimo salėje jis pats palaikė „laisviečių“ teiktą pasiūlymą dėl PVM lengvatos, jo teigimu, tai, kokią laikyseną užėmė M. Majauskas, stebina.

Politikas pripažino, kad, jo vertinimu, viešojoje erdvėje sukritikuotas konservatorių prezidiumo sprendimas įpareigoti frakcijos Seime narius neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų yra susijęs būtent su M. Majausko pozicija dėl PVM lengvatų.
„Manau, kad tam tikri BFK pirmininko veiksmai per šią savaitę ir anksčiau galėjo inspiruoti tokius dalykus. Tuo labiau kad yra teikiamos pavienės iniciatyvos, nesuderintos su frakcijos vadovybe, o kartu ir su Vyriausybe dėl PVM lengvatos kultūros sektoriui. Būtent į tai buvo orientuotas prezidiumo sprendimas“, – Eltai sakė J. Džiugelis.

Politikas iš esmės pripažino, kad šią savaitę konservatorių frakcijoje būta rimto konflikto dėl PVM lengvatos galiojimo maitinimo paslaugoms.
Kaip rašė lrytas.lt, konservatorių lyderis G. Landsbergis frakcijos posėdyje aiškino, kad Seimo konservatoriai, svarstant 2023 m. biudžetą, privalo remti Vyriausybę ir jos pateiktą biudžeto projektą.

Ir šios partijos pirmininko replikos, panašu, buvo taikytos daugiausia M. Majauskui, kuris viešai neslepia turįs kiek kitokią nei Vyriausybė nuomonę PVM lengvatų klausimu. Kaip rašė šaltiniais besiremdamas portalas, M. Majauskas, reaguodamas į pakeltu balsu išsakytus G. Landsbergio raginimus, užsiminė, kad jeigu kam nors nepatinka jo darbas komitete – yra nepasitikėjimo procedūra.

Šios M. Majausko užuominos J. Džiugelis pro ausis nepraleido. Politikas teigė, kad jei BFK pirmininkas pats apie tai leptelėjo kilusio ginčo frakcijoje metu, tai reikėtų to ir nepalikti tik retorikai. Anot jo, atsižvelgiant į tai, kad M. Majauskui neišeina „plaukti“ sinchroniškai su partija, pasitikrinti pasitikėjimą frakcijoje būtų pravartu.

„Pats Mykolas frakcijoje kėlė pasitikėjimo klausimą. Tai, mano nuomone, yra normalu. Mes esame kadencijos viduryje ir, regis, komiteto pirmininkui kilo noras pasitikrinti pasitikėjimą.
Komiteto pirmininkas kėlė klausimą, kad jei pavienės jo iniciatyvos nėra palaikomos, galbūt verta jam pasitikrinti pasitikėjimą. Manau, kad tai yra normalus pasirinkimas“, – sakė J. Džiugelis.
Jo teigimu, M. Majauskas savo galimybes toliau eiti užimamas pareigas turėtų pasitikrinti ne komiteto, bet pusšimtį narių turinčios konservatorių frakcijos lygiu.

„Logiška pasitikrinimo procedūra yra frakcijoje, nes būtent frakcija ir deleguoja į vadovaujamas pozicijas pagal kvotas“, – teigė jis ir neslėpė, kad pačiam ne visi M. Majausko poelgiai atrodo suprantami.

„Jo sprendimai buvo vienasmeniai, kartais stokojantys pagrįstumo, nesulaukiantys gal ir frakcijos palaikymo“, – sakė parlamentaras.
Politikas tikino, kad pats iniciatyvos nerodo užimti vieno iš svarbiausių Seimo komitetų vadovo postą, tačiau, neslėpė parlamentaras, situacijai susiklosčius jis kompetencijų tokiam darbui turi pakankamai.

„Proaktyvių veiksmų aš tam nededu, bet jeigu taip atsitiktų, kad keistųsi komiteto pirmininkas, manau, kad galėčiau prisiimti atsakomybę – kompetencijų turiu,“ – teigė J. Džiugelis.

M. Majauskas partijos kolegos pasiūlymo nevertina: į politinius pasiūlymus žiūriu ramiai ir toliau dirbu savo darbą

BFK pirmininkas M. Majauskas nesuskubo reaguoti į bendrapartiečio pasiūlymą. Politikas Eltai pakartojo argumentus, kurie gina su biudžeto projektu nederančius pasiūlymus.

„Mano galva, krizės metu mokesčiai neturėtų didėti nei verslui, nei gyventojams. Aštuoni iš vienuolikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narių bei Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas pasirašė atitinkamą pasiūlymą į teikiamą įstatymo projektą ir aš jį palaikau“, – sakė politikas ir nedaugžodžiaudamas pridūrė, kad pasigirdusių raginimų pasitikrinti pasitikėjimą nesureikšmina.

„Į politinius pasiūlymus žiūriu ramiai ir toliau dirbu savo darbą“, – Eltai teigė M. Majauskas.

J. Razma ragina politikoje nepamiršti kompromisų

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) priklausantis pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma sako nemanąs, kad šiuo metu konservatorių frakcijoje būtų daug parlamentarų, kurie aštriai keltų pasitikėjimo M. Majausku klausimą. Anot jo, bent jau kol kas karštas ir su Vyriausybės linija ne visai derantis BFK pirmininko įsitikinimas nespėjo virsti didesniu konfliktu.

„Tai yra tik pradinė situacija, kai biudžeto projektas yra pateiktas. Tai tik pati pradžia. Aš manau, kad po tam tikrų diskusijų lemiamu momentu grįšime prie Vyriausybės pozicijos, ir ta istorija ramiai pasibaigs“, – teigė J. Razma, pažymėdamas, kad M. Majauskas visgi turėtų įvertinti faktą, kad dėl PVM lengvatų Vyriausybė tam tikrą kompromisą padarė.

„Politikai turi matyti padarytą kompromisą ir atsitraukti nuo savo maksimalių siekių. Manau, kad taip ir sutarsime“, – teigė Seimo narys.

Ar gresia BFK pirmininkui R. J. Dagio ar Ž. Pavilionio likimas?

J. Razma sutiko, kad šią savaitę konservatorių frakcijoje šurmulį kėlusi diskusija nėra pati maloniausia. Tačiau, tęsė ilgametis Seimo narys, bent jau kol kas kalbėti apie tai, kad įsiplieskusios trintys dėl M. Majausko galėtų virsti konfliktu, primenančiu Rimanto Jono Dagio ar Žygimanto Pavilionio istorijas, yra anksti.

Konservatoriams priklausiusio R. J. Dagio ir partijos keliai išsiskyrė praėjusioje Seimo kadencijoje. Politikas turėjo kitokią nuomonę dėl Mindaugo Puidoko registruotos Vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisos. R. J. Dagys, net partijai nurodžius, neatšaukė savo parašo po šiuo įstatymu ir konservatorių vadovybei žėrė aštrius kaltinimus dėl esą kitaminčių politinėje organizacijoje persekiojimo ar dėl atsitraukimo nuo tradicinių vertybių.

Tuo metu aktyvumu santykiuose su Prezidentūros patarėjais tryškusiam Žygimantui Pavilioniui šioje Seimo kadencijoje teko atsisveikinti su Užsienio reikalų komiteto pirmininko kėde. To pareikalavo pati TS-LKD frakcija, reaguodama į „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą istorijos kontekste išsakytą Ž. Pavilionio kritiką Vyriausybei.

„Man atrodo, kad M. Majausko atveju nėra šių analogijų. Dagys, pavyzdžiui, pats emociškai save įvarė į kampą dėl vaiko teisių klausimų. Labai dirbtinai puolė svaidytis kaltinimais savo bendražygiams ir galiausiai pasitraukė. Jis įsivaizdavo, kad jo pasitraukimas buvo ideologiniu pagrindu. Tai čia visai kitas reikalas. Regis, Majauskas nieko nekaltina, nei labai aštriai puola kitaip galvojančius, jis tik kol kas bando įrodinėti savo tiesą“, – teigė J. Razma, pridurdamas, kad M. Majausko situacija kol kas neprimena ir liūdnai Ž. Pavilioniui pasibaigusios istorijos.

„Aš skirčiau šiuos atvejus, tiek Žygimanto, tiek Dagio. Iš jų pusės buvo labai kategoriškų kaltinimų vadovams. Mykolo atveju to nėra. Jis, nepaisydamas Vyriausybės pozicijos, bando įrodinėti šiek tiek kitokią poziciją dėl PVM lengvatos pratęsimo“, – sakė J. Razma.

Ar BFK pirmininkas gali pasikeisti?

Visgi panašu, kad bent jau tarp G. Landsbergio ir M. Majausko yra perbėgusi juoda katė. Šie politikai, kaip galima išgirsti Seimo koridoriuose, išskyrus minėtus kivirčus frakcijoje, jau ilgą laiką apskritai nebendrauja. Tačiau, konservatorių frakcijos lyderių nuomone, kalbėti apie didesnius drebėjimus partijoje kol kas dar anksti.

Pavyzdžiui, ar visa tai gali paskatinti plačiau partijoje kalbėti apie naują BFK pirmininką, neskuba tvirtinti ir konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Politikė sako, kad tiki, jog kilusios bangos frakcijoje nurims ir biudžetas bus priimtas pagal Vyriausybės siūlomą įsivaizdavimą.

„Svarbiausia dabar koncentruotis į biudžeto svarstymą ir jo priėmimą, pagal tai, kaip yra įpareigojęs vienas pagrindinių partijos valdymo organų. Reikia čia dėti akcentą“, – Eltai sakė ji.

Kita vertus, kalbėdama apie J. Džiugelio siūlymą M. Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą, konservatorė užsimena, kad politiniame gyvenime nutinka visokiausių dalykų.

„Politikos gyvenimas yra lankstus, kartais galbūt ir nenuspėjamas, o tai yra neatsiejama šios profesijos dalis“, – tarsi užuominą išsakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Sako, kad M. Majauskas turi šimtaprocentinį pasitikėjimą Seimo komitete

Kilusias turbulencijas valdančiųjų frakcijoje pakomentavo ir BFK pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius. Opozicijai priklausantis ekspremjeras neslėpė simpatijos M. Majauskui bei jausmo, kad pastarajam tekusi kritika yra partijos viduje kilusių ambicijų pasekmė.

A. Butkevičiaus manymu, tai, ką Seime daro M. Majauskas, yra gerai. Todėl, svarsto politikas, jei būtų nuspręsta, pavyzdžiui, BFK lygiu tikrinti pasitikėjimą M. Majausku, kone visi komitetui priklausantys parlamentarai esamą vadovą palaikytų.

„Jeigu būtų šis klausimas keliamas BFK – dėl pasitikėjimo ir nepasitikėjimo – tai, aš manau, jį palaikytų beveik 100 proc. Nebent konservatoriams kažkas duotų nurodymą iš partijos vadovybės balsuoti prieš jį. Bet aš nenorėčiau tikėti, kad ir tie konservatoriai pasiduotų spaudimui“, – Eltai sakė A. Butkevičius.

„M. Majauskas tikrai labai atsakingai ruošiasi komitetų posėdžiams. Elgiasi labai tolerantiškai su opozicinių partijų nariais, jis, kaip komiteto primininkas, labiausiai iš visų vykdo parlamentinę kontrolę. Taip pat nevengia kritiškai įvertinti valdančiųjų pasiūlymų“, – sakė parlamentaras.

Ir būtent pastarasis momentas – drąsa kritikuoti – A. Butkevičiaus nuomone, ir yra kilusių bangų priežastis.

„M. Majauskas yra tas politikas, kuris pasako apie tai, kas nepatinka, ir tai argumentuoja“, – teigė parlamentaras.

„Jis nelabai dėl sprendimų derinosi su partijos vadovybe ir kai kada su finansų ministre. Gali būti, kad yra tam tikras ambicijų karas. Tačiau, kiek supratau, jis nei pykčio, nei neapykantos nerodo. Bet, manau, pagrindinė priežastis yra ta, kad jis turi savo nuomonę, kuri prasilenkia su partijos vadovybės nuomone“, – apibendrino A. Butkevičius.