Šiuo metu ministrė išvyko į Briuselį. Pareigas ji turėtų eiti iki pirmadienio.

Konservatorių frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma teigia, kad parašai interpeliacijai renkami paprasčiausiai dėl to, kad politikai nėra tikri, jog premjeras A. Butkevičius nepakeis nuomonės dėl ministrės B. Vėsaitės galimybių eiti pareigas Vyriausybėje.

„Susirinksim ir turėsim. Jeigu premjeras laikysis žodžio, tai liks archyvui. Bet žinant, kad premjero nuomonė ryte skiriasi nuo nuomonės vakare, nesame visiškai tikri, kad tai bus realizuota“, - DELFI sakė J. Razma.

Po interpeliacijos tekstu pasirašė 38 Seimo nariai iš konservatorių, Liberalų sąjūdžio frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės.

Paprastai rengiant interpeliaciją ministrui, jam užduodami klausimai. Konservatoriai teiraujasi, ar prieš numatomą kelionę į Kazachstaną B. Vėsaitė asmeniškai gavo pasiūlymą iš kurio nors „Arvi“ grupės vadovo skristi šios įmonių grupės užsakytu lėktuvu. Politikai klausia, ar B. Vėsaitė davė pavedimą ministerijos darbuotojams organizuoti kelionę būtent šiu lėktuvu.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai nori sužinoti, ar B. Vėsaitė buvo supažindinta su tikrąja kelionės kaina „Arvi“ užsakytu lėktuvu ir ar žinojo apie mokamos kainos skirtumus. Kaip žinoma, ministerija už kelionę vienam asmeniui mokėjo po 2700 litų, tačiau teigiama, kad tikroji kelionės kaina aštuonviečiu lėktuvu siekia apie 13 000 litų

Konservatoriams įdomu ir tai, ar pačiai B. Vėsaitei nekilo abejonių, jog skrendant su „Arvi“ grupės atstovais jų užsakytu lėktuvu dėl galimo interesų konflikto.

Ūkio ministrės klausiamas ir apie tai, ar prieš skrydį į Kazachstaną „Arvi“ lėktuvu ji žinojo, kad Ūkio ministerija derasi su viena „Arvi“ grupei priklausančių įmonių „Marijampolės Arvi“, siekiančia tapti Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdytoja, dėl LEZ valdysiančios bendrovės steigimo sąlygų bei Ūkio ministerijos investicijų į šią zoną.

Konservatoriai prašo patvirtinti, kad Ūkio ministerija bilietus kelionei į Kazachstaną buvo įsigijusi iš anksto. Taip pat teiraujamasi, ar už kelionę „Arvi“ lėktuvu buvo sumokėta prieš skrydį.

Opozicinė partija, be kita ko, klausia ir apie Všį „Versli Lietuva“ buvusį vadovą Paulių Lukauską. Norima sužinoti, ar P. Lukausko atleidimas buvo derinamas su ministru pirmininku A. Butkevičiumi, ar buvo tariamasi su verslo asociacijomis.

Politikai nori sužinoti, kokie „Versli Lietuva“ rodikliai netenkino B. Vėsaitės, klausiama, ar buvo prašoma juos pagerinti.

„Ar buvote davusi pavedimą Ūkio ministerijos personalo skyriaus vadovei susitarti su VšĮ „Versli Lietuva“ vadovu P. Lukausku dėl jo atleidimo šalių susitarimu, prieš tai su juo nesusitikusi ir nepateikusi atleidimo motyvų bei neišklausiusi įstaigos valdybos nuomonės dėl VšĮ „Versli Lietuva“ įgyvendinamų projektų, išsikeltų tikslų įgyvendinimo ir vadovybės pasiektų veiklos rezultatų?“, - klausia konservatoriai.

Jie nori sužinoti, kodėl P. Lukauskui, jeigu netenkino jo darbas, buvo siūloma tapti Všį „Versli Lietuva“ pavaduotoju. Politikai klausia, ar šios įmonės vadovo pareigos buvo numatytos socialdemokratei Violetai Boreikienei bei ar B. Vėsaitė siekė, kad šios agentūros vadovo postas atsidurtų patikimose partijos bičiulių rankose.

Paskutinis konservatorių klausimas susijęs su Viešųjų pirkimų įstatymo projektu, kurį sukritikavo ir prezidentė.

„Kas (verslo kompanijos, asociacijos) Jums pateikė pasiūlymą taip pertvarkyti viešųjų pirkimų sistemą, kad dvigubai padidinus mažos vertės pirkimų ribą, Viešųjų pirkimų tarnybos nekontroliuojamų pirkimų apimtys nuo 2 mlrd. litų apimties 2012 m. pasiektų 5 mlrd. litų ribą, t.y. apie 30 proc. nuo visos metinės 14 mlrd. litų viešųjų pirkimų sumos? Kodėl taip plečiate viešųjų pirkimų ribas, kurie būtų realizuojami be viešo konkurso, vien tik neskelbiamų derybų būdu, tokių pirkimų nebebūtų galima vadinti „viešaisiais“ ir taip atveriate didelę erdvę korupcijai?', - klausia konservatoriai.

DELFI primena, kad B. Vėsaitė į nemalonę pateko dėl praėjusią savaitę įvykusio skrydžio į verslo forumą Kazachstane bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu. Skrydžio kaina vienam asmeniui siekė 2700 litų, tačiau tai sumažinta kaina – dalį išlaidų padengė pati bendrovė. „Arvi“ kaip tik derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad B. Vėsaitės veiksmuose, jos nuomone, išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai, todėl premjerui A. Butkevičiui ji pasiūlė ieškoti naujo ministro. Šalies vadovės nuomone, situacija gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas.

Palaikymo B. Vėsaitei neišsakė ir socialdemokratų koalicijos partneriai – Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)