„Naujienos apie Lietuvoje sustabdytą ir į Ukrainos teritoriją patekusią Europos Komisijos nustatytas kadmio leistinas normas viršijančią „Vičiūnų“ įmonių grupės produkciją mums kelia didžiulį nerimą dėl šiuo metu Lietuvos rinkoje esančių „Vičiūnų“ įmonių grupės maisto produktų. Norėdami atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją ir piliečių nerimą, kreipiamės į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, siekdami gauti tikslią informaciją apie Lietuvoje prekiaujamos „Vičiūnų“ įmonių grupės produkcijos sudėtį, patikrą bei produkcijos gabenimo į Ukrainą patikrų aplinkybes“, – teigia kreipimąsi pasirašę konservatoriai Kazys Starkevičius, Andrius Vyšniauskas, Vytautas Juozapaitis, Jonas Gudauskas bei Aistė Gedvilienė.

Politikai prašo atlikti išsamų tyrimą ir pateikti informaciją ar Lietuvoje prekiaujama „Vičiūnų“ įmonių grupei priklausančių įmonių pagaminta produkcija yra saugi ir ar jos sudėtis atitinka Europos Komisijos reglamento nuostatas. Taip pat politikai VMVT prašo pateikti informaciją, kokia dalis kadmiu užterštos produkcijos, kuri „Vičiūnų“ įmonių grupei priklausančių įmonių buvo išvežta į Ukrainą, pateko ir į Lietuvos rinką. Galiausiai prašoma pateikti informaciją, kokiomis aplinkybėmis kadmiu užterštas maisto produktų krovinys buvo išgabentas iš Lietuvos į Ukrainą ir kodėl krovinio išvežimas nebuvo sustabdytas, jeigu VMVT žinojo apie produkciją su leistinas normas viršijančiais kadmio kiekiais.

„Paaiškėjusi informacija yra tiesiog skandalinga – dar neregėto abejingumo ir cinizmo žmonių atžvilgiu pavyzdys. Tuo metu, kai Rusija jau beveik metus vykdo karinę invaziją į Ukrainą, „Vičiūnų“ įmonių grupė ne tik nesugeba nutraukti agresoriaus ir okupanto paramos sumokamais savo mokesčiais, tačiau dar ir sugeba mėginti užnuodytu maistu, o gal verčiau tai vadinti nuodingomis kiniškomis atliekomis, maitinti nuo Rusijos besiginančius ukrainiečius“, – komentavo vienas iš pasirašiusiųjų Seimo narių V. Juozapaitis.

„Esame priversti reaguoti į šį, sakyčiau, beprecedentį atvejį. „Vičiūnų“ įmonių grupės grėsmę žmogaus sveikatai kelianti produkcija ne tik daro žalą Lietuvos ir Ukrainos santykiams, bet ir visai Lietuvos rinkai“, – jam antrino K. Starkevičius.

ELTA primena, kad VMVT patikrinus „Vičiūnų grupės“ padalinio „Viciunai Ukraina“ jau į Ukrainą įvežtą 7,9 tonų šaldytų jūros gėrybių krovinį, buvo rasta kadmio koncentracija, viršijanti leidžiamą Europos Sąjungoje (ES) lygį. Gavus tyrimų rezultatus apie nesaugius produktus, VMVT raštu informavo Ukrainos kompetentingą instituciją ir kaip tokiais atvejais yra įprasta, apie šią siuntą buvo informuota ir Europos Komisija.

Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame nurodoma, kad žinios apie pavojų žmonių sveikatai keliančią kadmio koncentraciją sulaukta iš Lietuvos VMVT, kurios specialistai tyrė į Ukrainą keliavusios siuntos mėginius. Taip pat institucija ragina prekyboje aptikus saugos reikalavimus neatitinkančius gaminius informuoti atitinkamas institucijas.

„Remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos Respublikos teritoriją rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį - 2,65 ± 0,40 mg/kg“, – nurodoma oficialiame Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybos portale.