„Faktas tas, kad kažkas, kas yra didžiausias, o dėl to ginčų nėra, TS-LKD gautas mandatų skaičius bet kuriuo atveju bus didžiausias, turi iniciatyvos teisę pradėti siūlyti kalbėtis kažkuriems partneriams. Galima užfiksuoti pasiūlymą kalbėtis. O toliau jau reikia ir kitos pusės“, - sakė TS-LKD sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis minėjo, kad pirmieji kontaktai su potencialiais partneriais jau buvo.

„Susirašėme“, - sakė G. Landsbergis.

Partijos pirmininkas patikino, kad bus kalbama su abiem liberaliomis partijomis. Kartu jis užsiminė apie tai, kad būtų užsitikrinta ir platesnė parama koalicijai.

„Mūsų siekis, kurį kėlėme ir prieš pirmąjį turą, ir akcentavome po jo, kad būsimoji koalicija ir Vyriausybė turėtų girdėti ne tik tuos rinkėjus, kurie balsavo už koaliciją sudarančias partijas. Mes kviesime kitas politines jėgas, jeigu jos mato, kad jų darbai arba programinės nuostatos gali būti įgyvendintos, mes galime jas svarstyti įtraukti į Vyriausybės programą, taip pat kviesti politines jėgas prisidėti prie tų darbų, kurie, mūsų nuomone, yra svarbiausi Lietuvai“, - sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis patikino, kad kvietimas yra atviras, ir neišskyrė jokios politinės partijos.

I. Šimonytė kol kas nedetalizavo dėl ministrų pozicijų, kurias siektų išlaikyti konservatoriai.

„Man svarbiausia būtų žmonės, kurie turi visuomenėje pasitikėjimą dėl savo kompetencijos ir gebėjimo sutelkti visuomenę pokyčiams, kuriuos reikia padaryti“, - kalbėjo ji, patikindama, kad neturi nusistatymą, kad kažkurią poziciją būtinai norėtų laikyti savo žinioje.

I. Šimonytė sakė, kad vienas iš pirmųjų jos darbų būtų keisti pandemijos valdymo būdą, kad jame būtų daugiau skaidrumo.

„Pirmiausia, turbūt, reikia keisti patį valdymo būdą, mūsų vertinimu, ir tą ne kartą esame sakę, kad pirmiausia turėtų būti labai aišku, kas su kuo kalbasi, apie ką ir kaip yra priimami sprendimai. To, ko šiandien labiausiai pasigendame – pasigendame ir skaidrumo, ir aiškumo, kas pataria, ar iš vis pataria, kodėl vienus ar kitus patarimus Vyriausybė pasirenka ir kieno žodis šioje situacijoje lemiamas“, – teigė ji.

Konservatoriai laimėjo rinkimus

Opozicijoje esantys konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus ir gali suburti valdančiąją koaliciją su dviem liberalų partijomis, rodo sekmadienio vakarą paskelbti preliminarūs antrojo turo balsavimo rezultatai,skelbė BNS.

Negalutiniais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai užsitikrino 49 mandatus. Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turės 32 atstovus.

Potencialūs konservatorių partneriai Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija iškovojo atitinkamai 12 ir 11 mandatų. Tai reiškia, kad šios trys partijos centro-dešinės koalicijoje Seime gali turėti 72 balsus iš 141.

Pirminiais duomenimis, socialdemokratai Seime turės 15 atstovų, Darbo partija iškovojo dešimt mandatų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų darbo partija turės po tris parlamentarus.

Šie duomenys atspindi rezultatus 1764-iose apylinkėse iš 1914.