„Darbas vyksta sklandžiai, yra diskusijų, peržiūrėjome tik ketvirtadalį išvados, pritarėme jai. Darbas vyksta gerai. Sunku pasakyti, kiek dar reikės laiko“, – sakė NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas prieš komiteto posėdžio pertrauką.

Pasak jo, komitetas siekia maksimaliai sutarti dėl išvadų bendru sutarimu.

„Mes stengiamės tinkamai įvertinti suvokti įsisąmoninti problemas, formuluotes, kurias teiksime visuomenei, ir kurios bus pagrindas priimti sprendimus. Todėl labai svarbu maksimaliai sutarti dėl jų. Kol kas yra labai normali diskusija, aštresnių kampų nematau“, – sakė V. Bakas.

NSGK pirmininkas pripažino, kad iš komiteto narių sulaukiama prašymų koreguoti vieną ar kitą sakinį.

„Tai yra normalu. Tuos sakinius rengia žmonės, bet, kad radikaliai pats išvadų projektas nekinta“, – sakė V. Bakas patikslinęs, kad prašoma koreguoti turinio dalykus, susijusius su atskirų veiksmų vertinimu.

Ne visi bandymai daryti įtaką pasiekė tikslą

NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė, kalbėdama apie emocinį foną, teigė, kad temperatūra komiteto viduje yra daug mažesnė negu išorėje.

„Išorėje tas ažiotažas yra toks didelis, nors aš tai kviečiu žiūrėti labai ramiai į viską, dėl to, kad nagrinėjame tuos poveikius, kurie ir buvo matomi. Galbūt, tai suteiks galimybę bręsti ir rinkėjams, ir visuomenei.

Nors kažkada von Bismarckas yra pasakęs: „geriau, kad tauta nematytų, kaip virtuvėje gaminamos dešros ir daroma politika“, bet aš manau, kad XXI amžiuje jau reikėtų pratintis prie to, kad pamatytų žmonės, kokį poveikį bando daryti suinteresuotos struktūros“, – sakė R. Juknevičienė.

Parlamentarė pastebėjo, kad artėjant išvadų paskelbimui viešojoje erdvėje susidarė klaidingas įspūdis, kad esą viskas buvo užvaldyta.

„Iš tikrųjų – ne taip. Kaip tik mūsų tyrimas atskleidžia, kad nors bandė daryti įtaką, bet daugeliu atveju ji nebuvo padaryta, ir ta politinė sistema turi pakankamai daug atsparumo“, – sakė R. Juknevičienė.

Parlamentarė pripažino, kad NSGK išvadose yra vietų, dėl kurių ji žada ginčytis po pietų.

„Bet kol kas aš apie tai nenoriu sakyti, nes galbūt ir neliks kai kurių norų papolitikuoti . (…) Mes dabar dirbame prie konkretaus teksto. Ten yra detalių, kurios svarbios – be galo svarbus kiekvienas žodis. Tai prie tų detalių ir dirbame“, – sakė R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, kyla klausimų ne tik dėl vertinimų, bet ir dėl tam tikrų išvadose pateiktų faktų.

„Kai kurie ir tarnybų pateikti duomenys nebūtinai atitinka rezultatus. Pavyzdžiui, kai kurias partijas mini, kad „darė, bandė, užvaldė“, bet, kai pažiūri į rezultatus, tai rezultatai buvo visai kitokie, nei bandė daryti tas įtakas“, – sakė R. Juknevičienė.