„Dėl jos viešai reiškiamo palaikymo Rusijos Federacijai, kuri traktuojama kaip priešiška Lietuvai, ES valstybėms ir valstybėms sąjungininkėms“, – argumentą įvardijo P. Žukauskas.

Komentarą apie priimtą sprendimą komisija žadėjo prieš 11 valandą, tačiau diskusijos užtruko.

Anot Pilietybės reikalų komisijos pirmininko P. Žukausko, reikia suprasti, jog tokiu pagrindu sprendimas yra pirmas.

„Ir jis formuoja precedentą ir ateičiai. Dėl to sprendimas turėjo būti tikrai apgalvotas, išdiskutuotas, pagrįstas. Ir dėl to visas apsikeitimas nuomonėmis, situacijos vertinimais kiek užtruko“, – aiškino jis.

P. Žukauskas žiniasklaidai teigė, jog M. Drobiazko pats dalyvavimas tam tikruose renginiuose Rusijoje „su režimu ar jo propaganda tikrai neturi nieko bendra“. Tačiau svarbus yra kontekstas.

„Tačiau vertinamas buvo platesnis kontekstas – tų šou organizatoriai, jų statusas, jų padėtis Rusijos valstybėje ir to režimo kontekste.

Taip pat, šitų šou rėmėjai, kurie viešai skelbiami, žinomi. Tai yra daugelis sankcionuotų bendrovių, asmenų. Žinant, kad minkštoji galia: kultūra, menas, yra vertintina kaip Rusijos režimo, politikos neatsiejama dalis. Artimi santykiai su tokiais asmenimis, bendrovėmis parodo, kad ir ne atviru tekstu, bet parodo asmens tam tikrą požiūrį“, – tikino Pilietybės reikalų komisijos pirmininkas.

Sprendimas, pasak jo, buvo priimtas vienbalsiai. Už šį sprendimą balsavo 8 komisijos nariai iš 8.

Delfi primena, kad iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, kreipęsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės.

Rašte pažymima, kad, institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Kremliaus galią.

Visgi, šią savaitę išplatintame viešame laiške Pilietybės reikalų komisijai M. Drobiazko kritikuoja siūlymus panaikinti jai suteiktą pilietybę.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)