Kalbėdamas apie antradienio įvykius, R. Požėla akcentavo, kad tai, kas nutiko yra tragedija.

„Savo vardu, policijos vadovybės ir visos policijos bendruomenės vardu reiškiu užuojautą žuvusiosios artimiesiems. Tai yra tragedija. Deja, reikia pasakyti, kad ne visi santykiai tarp policijos ir mūsų klientų pasibaigia išsprendus vienaip ar kitaip problemą. Reikia konstatuoti, kad kartais nutinka įvykiai, kurių metu nukenčia arba žūva tiek mūsų klientai, tiek policijos pareigūnai. Deja, šįkart žuvo mūsų klientas“, – sakė generalinis komisaras.

Policijos duomenimis, šaunamasis ginklas pareigūnų naudojamas itin retai, dažniausiai prieš gyvūnus ar nestojančias transporto priemones.

„Šiemet ginklas panaudotas 3 kartus. Pernai – 4 kartus. Prieš žmones ginklas naudojamas kaip išimtinė priemonė, nuo 2020 m. iki užvakar tragedijos nebuvo panaudotas nė karto. Šaunamasis ginklas panaudojamas tik tada, kai išnaudojamos visos kitos spec. priemonės ir kai kyla reali grėsmė pareigūno ar aplinkinių sveikatai ir gyvybei. Šaunant į asmenį, taikomasi į gyvybei nepavojingus organus, taip buvo ir šiuo atveju, bet pasekmės yra tokios kokios yra.

Kritikuojantiems dėl šaunamojo ginklo panaudojimo prieš moterį, galiu tik pakartoti, ką sako medikai: psichinėmis ligomis sergantys žmonės kartais nejaučia skausmo, jų jėgos neretai būna antgamtinės ir afekto būsenoje jie gali padaryti bet ką. Retorinis klausimas, jei moteris būtų nudūrusi pareigūną ar medikus, kokie tada būtų komentarai?“ – kalbėjo R. Požėla.

Komisarui jau teko bendrauti tiek su peiliu sužalotu pareigūnu, tiek su šūvius paleidusiu jo kolega.

„Jiems pažadėjau moralinį palaikymą, psichologinę, teisinę pagalbą, kuri jau teikiama nuo pirmos dienos. Nepaisant to, kad ikiteisminį tyrimą vykdo Policijos departamento Imuniteto valdyba, mes esame pasirengę teikti visokeriopą pagalbą mūsų pareigūnams“, – sakė komisaras.

Pareigūnas – patyręs, jis dirba specializuotame padalinyje, kuris nuolat reaguoja į įvykius dėl grėsmės asmenų sveikatai ir gyvybei.

„Jis atliko pareigą, gelbėjo savo ir aplinkinių sveikatą ir gyvybę“, – kalbėjo R. Požėla.

BPC dar trečiadienį paskelbė, kad dėl šio įvykio iš viso sulaukė 7 skambučių, medikai beveik pusvalandį šaukėsi pagalbos ir klausė, kur yra policija.

„Į visus pranešimus, į visus skambučius policija reagavo. Ar jie tinkamai, ar laiku reagavo, ėmėsi visų įmanomų priemonių, į tai atsakys ikiteisminis tyrimas“, - komentavo R. Požėla.

„Kalbant apie reagavimą policijoje, veikia aiškūs algoritmai, bet mes neslepiame, sakome, kad policija susiduria su pareigūnų trūkumu, tame tarpe ir reaguojančių pareigūnų trūkumu“, - pridūrė jis.

Visgi pareigūno trūkumo problema bent jau stabilizavosi, dabar išeinančių ir ateinančių pareigūnų skaičius bent jau susilygino, iki tol ne metus policijos sistema traukėsi.

Tiesa, komisaras pažymėjo, kad nepaisant sunkumų, policija laiku reaguoja beveik į visus įvykius.

Į A lygio įvykius laiku reaguojama 94 proc. atvejų, B kategorijos – 97 proc., C kategorijos – 93 proc.

„Gaila, kad ne 100 proc. bet visada kažkas nutinka, dėl ko neleidžia mums pasiekti maksimalaus rezultato“, - sakė R. Požėla.

Po įvykio policija sulaukė daug kritikos dėl darbo organizavimo, pirmasis pranešimas gautas 12 val. 13 min. bet jis priskirtas C kategorijai. Įvykio vietoje pareigūnai pasirodė po daugiau nei 2 valandų.

„Kai yra C lygis, mes preziumuojame, kad nereikalinga skubi pagalba. Kalbant apie tuometinę situaciją Vilniaus mieste ir apskrityje, tuo metu buvo A ir B kategorijos įvykių“, - sakė komisaras.

Vos ne tuo pat metu įvyko šaudynės Elektrėnų savivaldybėje, įtariama, kad vyras nušovė savo žmoną ir nusišovė pats.

„Pajėgų valdytojas priima sprendimus atsižvelgiant į konkrečią situaciją“, - pažymėjo R. Požėla.

Komisaras taip pat pastebėjo, kad policijos akimis, žmonės darosi vis agresyvesni, nukenčia vis daugiau pareigūnų.

Anksčiau skelbta, pagal Policijos departamento įvykių suvestinę, 14 val. 17 min. pranešta, kad Baraškių kaime agresyvi 50-ies metų moteris kastuvu užpuolė ir sužalojo jai padėti atvykusius medikus.

Atvykusius pareigūnus moteris puolė su peiliu, ją bandyti neutralizuoti dujomis, keturiais elektros impulsinio prietaiso „Taser“ šūviais.

Galiausiai policininkas priėmė sprendimą gintis pistoletu, skelbiama, kad pirmiausia šūvius iš „Glock 19“ jis paleido į kojas, po to į rankas, tačiau ir tai moters nesustabdė, paskutinė, mirtina kulka, pataikė į pilvą. Iš viso šauta 5 kartus.

Įvykio metu sužeistas ne tik paramedikas, bet ir peiliu į koją vienas moterį tramdęs pareigūnas.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir nužudymo.

Jau vėliau paaiškėjo, kad išties policijos pagalba čia kviesta gerokai anksčiau nei skelbiama suvestinėje. Bendrojo pagalbos centro duomenimis, pirmą kartą jiems skambinta 12 val. 13 min. Pranešėjas paaiškino, kad jo mama serga sunkia psichikos liga ir jos būklė paūmėjo, ji tapo agresyvi, todėl reikia pareigūnų ir medikų pagalbos.

Delfi žiniomis, įvykis buvo priskirtas C kategorijai, tai reiškia, kad negresia pavojus žmogaus sveikatai, gyvybei ar turtui. Teoriškai į tokį pranešimą policija turėtų sureaguoti per valandą, tačiau vieša paslaptis, kad dėl pareigūnų trūkumo sostinėje tą padaryti pavyksta tikrai ne visada.

Panašu, kad taip atsitiko ir šįkart, nes į vietą atvykęs greitosios pagalbos ekipažas, nors ir tikėjosi, bet policijos nerado. Vieni su moterimi medikai nesusitvarkė, situacija žaibiškai eskalavosi ir tapo nevaldoma.

Tada pasipylė pranešimai: 14 val. 16 min. GMP dispečerė pranešė, kad reikia policijos pagalbos, po minutės patys medikai skambino, sakydami, kad juos vaikosi agresyvi pacientė.

14 val. 40 min. medikai pranešė, kad tebelaukia policijos. 14 val. 47 min. paskambino pati moteris ir prašė atsiųsti pareigūnus, nes į jos namus laužiasi netikra policija. Paskutinis skambutis buvo 14 val. 57 min. GMP dispečerė pasitikslino, kiek sužeistų žmonių ir kiek reikia medikų ekipažų.

Ketvirtadienį prokuratūra išplatino pranešimą, kad tarnybų darbo organizavimo ir įvykio aplinkybių šioje istorijoje skelbti bei viešai komentuoti negalima, nes tai, pasak prokuratūros, yra ikiteisminio tyrimo duomenys.

„Šie duomenys iki bylos nagrinėjimo teisme gali būti paskelbti tik prokuroro leidimu ir tik tiek, kiek pripažįstama leistina“, – skelbė prokuratūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)