Kaip surengtoje spaudos konferencijoje informavo generalinis komisaras Renatas Požėla, grasinimai pradėjo plūsti jau ketvirtadienį, Klaipėdoje 23 įstaigos sulaukė grasinimų.

„Šią naktį prasidėjo koordinuota masinė ataka. Šią minutę turime apie 750 pranešimų, jie naktį buvo gauti į elektroninius paštus, jie eina ir šiuo metu“, – kalbėjo R. Požėla.

Gavus pranešimą reiktų paskambinti 112, tiesa, jis pridūrė, kad šiuo metu prisiskambinti sudėtinga, todėl gali reikti palaukti.

„Nereikėtų padėti ragelio, jei reiks laukti 10-15 minučių. Galima išsiųsti ir SMS žinutę 112 numeriu, bet reikia detaliau nurodyti situaciją ir adresą.

Prašau nekelti panikos. Analogiškos atakos vykdomos ir kitose Baltijos šalyse. Mes su tokiomis atakomis buvome susidūrę ir anksčiau. Mano žiniomis, su tuo susidūrusi ir Lenkija, ir Moldova. Prieš 2022 m. vasario karo pradžią ir Ukraina buvo gavusi tokius grasinimus“, – kalbėjo R. Požėla.

Jis patikino, kad pareigūnai patikrins kiekvieną įstaigą, nors tai gali užtrukti. Jis sakė, kad žmones iš pastato iki tol reiktų išvesti saugiu atstumu.

„Prašymas administracijai, darbuotojams, nelaukiant, kol atvyks policija, pabandyti pasižiūrėti patiems, įvertinti situaciją. Jei yra vaizdo stebėjimo kameros, jas pasižiūrėti“, – sakė komisaras.

Dauguma grasinimų – rusų kalba, bet jų yra ir lietuviškų. Grasinimai yra dviejų tipų.

„Vienur yra prašoma išpirkos už menamą išminavimo paslaugą, kita žinutė – su politiniais reikalavimais, kad jūs esate prieš Rusiją, jūs remiate nacių palikuonis“, – kalbėjo generalinis komisaras.

Visi grasinimai siunčiami iš serverio vienoje Vakarų šalyje.

„Tai automatizuoti procesai, visur naudojamas „Gmail“, tik skirtingi elektroniniai paštai nurodyti. Visą informaciją kaupia Kriminalinės policijos biuras, nes matome tą patį braižą. Koordinuojame veiksmus su Europos Sąjungos partneriais, artimiausiu metu bus koordinacinis susitikimas su lenkais, latviais, estais“, – minėjo R. Požėla.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl melagingo pranešimo pateikimą, už tai gresia laisvės atėmimas iki 2 metų.

„Tikslas yra sukelti paniką“ – pažymėjo komisaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)