„Amžinai su Rusija“ – tokie plakatai kaba Luhanske. Vienas vietos gyventojas teigė, jog į referendumą eis, nes yra už Rusiją.

Maskvos pajėgų okupuotose net keturiose Ukrainos srityse, penktadienį prasidėjo pagal Krymo scenarijų surežisuoti referendumai dėl tapimo Rusijos dalimi. Sufabrikuoti referendumai 4 okupuotose Ukrainos srityse baigsis tik antradienio vakarą.

Balsavimo punktai atsidarys tik paskutinę referendumo dieną – antradienį.

„Atidirbti yra įvairūs variantai. Kad žmonės nekeltume pavojaus, eisime nuo durų, prie durų. Visi gavome instrukcijas ir dirbame“, – teigė Rubižnės rinkimų komisijos vadovo pavaduotoja Marina
Fomičeva.

Vakarai tai vadina farsu, nes kuo baigsis balsavimas, iš anksto aišku. Kremlius moka pripaišyti skaičius.

Okupuotose srityse žmonės atiduoti balsą primygtinai raginami gatvėse. Naudojami ir ginkluoti kariai, kurie beldžiasi į kiekvienas duris. Gatvėje pagauti gyventojai vedami į laiptines, kuriose net negyvena ir balsuoja ten.

Štai, Zaporižios srityje ginkluoti kariai tiesiog vaikšto po daugiabučių namų laiptines ir verčia balsuoti. Nesvarbu, gyveni tame name, ar ne.

Virtinėje Rusijos miestų, ir pačioje Maskvoje, prie Kremliaus, suvaryta liaudis su Z simbolika ir koncertais savaitgalį jau šventė būsimą Ukrainos žemių prijungimą.

Pasak apžvalgininkų, rusai su separatistais tik vaidina spektaklį – kviečia stebėtojus, 5 kolonos atstovus iš kitų valstybių.

„Šis referendumas nėra net Krymo referendumas, kuris buvo iš anksto neteisėtas. Tai tiesiog prasta parodija, nes net pagal Rusijos įstatymus nuo referendumo paskelbimo dienos iki balsavimo turi pareiti ne mažiau kaip 60 dienų. Tai nėra joks referendumas, ne valios išraiška. O rusiškai sakant – šunų vestuvės, jie kuria tik vaizdą“, – teigė Rygos laisvojo universiteto profesorius Dmitryj Oreškin.

Po kaimus važinėja pareigūnai ir patys sužymi balsalapius, vietoje neprigirdinčių senučių.

Ir prorusiški separatistai trimituoja – viskas pagal Kremliaus planą. Tiek Kyjivas, tiek ir vakarai tai vadina cirku. Ir rusų statytinių užgrobtame Melitopolyje, tai matyti. Balsuoti atėjo ir persirengėlis – Rusijos imperatorės Jekaterinos II favoritas – kunigaikštis Potiomkinas.

„Mes su Jekaterina šiuos miestus ir įkūrėme. Ir su Rusija jiems ir reikia būti“, – aiškino persirengėlis.

Į Donbasą keliauja ir lietuviai

Į okupuotą Donbasą kaip, neva, stebėtojai išvyko ir Algirdo Paleckio bendražygiai – Tarptautinio geros kaimynystės forumo pirmininkė Erika Švenčionienė ir forumo narys Edikas Jagelavičius. Jų forumo likvidavimo klausimas – vis dar teisme.

„Būsime stebėtojais referendume. Ten, kaip žinia, keturiose srityse vyks referendumai. Tai va, mes viską pamatysime savo akimis, įsitikinsime, ar tikrai žmonės ateis, sąžiningai balsuos, ar tikrai nori žmonės tapti dalimi šalies – Rusijos“, – prieš kelionę kalbėjo E. Jagelavičius.

E. Švenčionienė prieš kelionę žadėjo Donbase pakalbinti ir žmones.

Pasak Seimo nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno, ši veikla jau kvepia valstybės išdavyste.

„Aš tikrai tai traktuočiau kaip valstybės išdavystę, vertinti, aišku, reikia pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius. Mažų mažiausiai tai yra pagalba kitai valstybei. Baudžiamasis kodeksas turėtų įsijungti ir tarnybos mažų mažiausiai turi reaguoti“, – tikino L. Kasčiūnas.

Rusijoje – vėl protestai

Dagestane maištautojai raminam šūviais į orą. Prieš Vladimiro Putino paskelbtą mobilizaciją kyla net net Rusijos Federacijos respublikos Kaukaze.

Į karo frontą Ukrainoje siunčiami pėsčiomis 300 tūkst. vyrų. Kai kurie rezervistai suvokia, kad siunčiami jie ten tik kaip patrankų mėsa.

„Mėsa, mes važiuojame kaip patrankų mėsa ten, pacanai. Supraskime, kas mano šeimą maitins? Negi ji reikalinga valstybei“, – klausimus kėlė vienas į karą pašauktas rezervistas.

Rusijos programišiai vėl įsilaužė į Rusijos televiziją Kryme ir paleido Ukrainos prezidentą pasisakymą vengti mobilizacijos, arba pasiduoti.

„Mes matome, kad rusai supranta, kad juos metė, kad juos siunčia myriop. Protestuokite, kovokite bėkite, arba Ukrainai pasiduokite kaip belaisviai“, – šiame pasisakyme teigė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Ir jaunimas Rusijoje bruzda, nuo Sibiro iki Sankt Peterburgo savaitgalį vėl pratrūko protestai prieš mobilizaciją. Visoje Rusijoje sulaikyta apie 800 žmonių, o nuo protestų pradžios – virš 2 tūkstančių.

Maskvoje į mitingą atvažiavo neįgaliojo vežimėlyje sėdinti mergina be kojos. Ji išskleidė plakatą su užrašu „ar nori būti kaip aš“. Tikėtina, kad daugiausiai tokie ir grįš iš karo Ukrainoje – suluošinti, jei ne karste.

Pareigūnai net nesirenka, ką „susemti“. Iš mitingo išsivedė ir V. Putino patriotą, kuris gyrėsi, kad eis ginti Tėvynės.

Bėgti nuo mobilizacijos – vis sunkiau ir dėl kilometrinių eilių pasienyje. Žmogaus teisių grupės praneša, kad Rusijos pasieniečiai jau ima drausti rusams išvykti iš šalies.

JAV ruošia atpildo dovaną Maskvai

JAV nesnaudžia ir ruošia atpildo dovaną Maskvai.

„Esame kartu su partneriais pasirengę Rusijai pritaikyti greitas ir griežtas ekonomines sankcijas, jei ji imsis aneksijos“, – teigė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean–Pierre.

Tuo metu nukraujavusi rusų armija nepajėgia mobilizuoti V. Putinui rezervistų. Gavę šaukimus rusai prie karinių komisariatų ateina girti – be sąmonės guli ant suolų.

O kas dar sugeba išsiropšti iš sunkvežimių neparkritę, komandas duodančius kariškius siunčia įvairiomis keiksmažodžių kryptimis.

Vadinamoji antroji pasaulio armija iš saugyklų traukia 70 metų senumo tankus. Nebeliko jau kariauti kuo, mobilizuotiems kariams Rusijoje išduodami ir rūdžių suėsti automatai.

O Vladivostoke iš karto išduoda ir juodus plastiko maišus. Nebijoti žūti karius ragina ir pats Patriarchas Kirilas.

„Kreipiuosi į visus karius, Kristus prisikėlė ir mes visi su juo prisikelsime. Lauks amžinas gyvenimas, todėl eikit drąsiai atlikti karinę pareigą“, – sakė jis.

Nuo šaukimo į frontą rusai bėga kaip išmano. Pasienyje su Kazachstanu – vis dar kilometrinės spūstys, užkimšta ir Suomijos siena. Nors Suomijos valdžia jau nusprendė – ims riboti rusų antplūdį.

Lavrovas susipainiojo

O Rusijos valdžia net nenutuokia – kuriose žemėsi tuos referendumus pati imituoja. Štai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas iš Jungtini Tautų tribūnos JAV rėžęs kalba pats susipainiojo savo melagystėse. Sritis vadino Ukrainos, Chersoną pervadino Charkivu, o Luhanską supainiojo su valstybe pietryčių Azijoje – Laosu.

Sekmadienio rytą Ukrainos Odesos sritį rusai vėl atako bepiločiais kamikadzėmis. Tris kartus smogė į administracinį pastatą, vieną iš keturių bepiločių spėjo numušti ukrainiečių priešlėktuvinė gynyba, aukų buvo išvengta.

Bet Ukrainos pajėgos irgi nesnaudžia, raketos skriejo į Chersono viešbutį, kur buvo įsikūrę rusų propagandistai.

Ukrainos pajėgos toliau tęsia kontrpuolimą ir žada išlaisvinti visas savo žemes.

Visus LNK reportažus žiūrėkite čia: