Taip sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Karinės paslaptys“ redaktorius Aleksandras Matonis.

JAV laivyno galia pagrįsta lėktuvnešių smogiamųjų grupių panaudojimu. Sausio 21 dieną iš rytinės JAV pakrantės pajudėjo lėktuvnešis „George Washington“ ir jam priskirta antroji smogiamoji grupė. Per Atlantą eskadra judėjo labai greitai ir jau vasario 6 dieną vieną iš šios eskadros laivų „USS Hue City“ laida „Karinės paslaptys“ pasitiko Klaipėdoje.

Tokio galingo laivo Lietuvos uostamiestyje nebuvo mažiausiai dešimtmetį. Tačiau „Ticonderoga“ klasės raketiniai kreiseriai į Lietuvą jau buvo užsukę, tiksliau, kreiseris „USS Normandy“, Klaipėdoje lankęsis 2007 ir 2012 metais.

Laivo kapitonas: čia esame tam, kad geriau pažintume savo partnerius

Laivo „USS Hue City“ kapitonas Danielis Gillenas sako, kad jo vadovaujamas laivas yra skirtas daugiafunkcinei jūrų karybai, pajėgus atlikti visą užduočių spektrą. Laivas turi labai gausią elektroninę įrangą, visų tipų ginklus, kurių gali prireikti jūrų karybai, jame taip pat yra visa įmanoma ryšių įranga ir sraigtasparniai.

„Čia esame tam, kad geriau pažintume savo partnerius, susipažintume su vietove ir išmoktume veikti Baltijos jūroje. Taigi mūsų darbotvarkė – veikti su NATO sąjungininkais.

Laivas savarankiškai gali atlikti visas užduotis. Turiu artilerijos pabūklų, įvairių raketų, mano komandos gali išsilaipinti kituose laivuose. Galiu užkirsti kelią neteisėtų krovinių gabenimui, taigi turime visko, ko reikia plataus spektro jūrų karybos užduotims vykdyti. „Ticonderoga“ klasės kreiseris – galingiausias iš mūsų turimų. Turėdamas du sraigtasparnius, galiu vykdyti paieškos ir gelbėjimo misijas, tai tikrai pajėgus ir universalus laivas“, – pasakoja kapitonas.

Kreiseris, kaip ir kiti Amerikos karo laivai, gerbia ir puoselėja karo istoriją. Laivas pavadintas „Hue City“, arba „Hvej City“, paminint 1968 metais Hvėjaus mieste vykusį mūšį, kuriame Amerikos kariai ir jų sąjungininkai iš Pietų Vietnamo įveikė gausias Vietnamo liaudies armijos ir Vietkongo pajėgas.

Didžiausias JAV jūrų pajėgų galiūnas

„Ticonderoga“ raketinių kreiserių klasė – tai, ko gero, didžiausi ir geriausiai ginkluoti daugialypės paskirties koviniai laivai JAV karinėse jūrų pajėgose. Svarbiausia šių kreiserių paskirtis – kartu su laivais naikintojais lydėti ir saugoti nuo visų įmanomų grėsmių lėktuvnešius. Kita vertus, „Ticonderoga“ klasės laivai pajėgūs savarankiškai veikti jūrose ir vykdyti įvairiausias užduotis – nuo kovos prieš povandeninius laivus iki priešraketinės gynybos žemutiniuose kosmoso sluoksniuose.

Skirtingai nuo Lietuvoje dažniau matomų „Arleigh Burke“ klasės laivų naikintojų, „Ticonderoga“ klasės kreiseriai maždaug dvidešimčia metrų ilgesni – 173 metrai. Ilgesnis korpusas leidžia įrengti beveik ketvirtadaliu daugiau vertikalių raketų paleidimo celių. Jų sutalpinama ne 90, kaip „Arleigh Burke“, o 122.

Be to, daugiau vietos tenka aviacijos deniui ir net angarui. Skirtingai nuo „Arleigh Burke“, kuriame dislokuotas vienas sraigtasparnis, „Ticonderoga“ kreiseriuose bazuojasi net du sraigtasparniai „MH-60 Sea Hawk“. Tai suteikia laivui dar geresnių galimybių kovoti prieš povandeninius laivus arba atlikti paviršiaus operacijas, pavyzdžiui, kovoti prieš piratavimą.

Vertikalioji paleidimo sistema yra universali ir tinkama paleisti daugelio tipų ir paskirties raketas. Čia ir sparnuotosios raketos „Tomahauk“, galinčios nešti tiek įprastines, tiek branduolines kovines galvutes kai kuriais atvejais net iki 2500 kilometrų atstumu. Tai ir įvairių modifikacijų oro gynybos raketos SM2, priklausomai nuo modelio, galinčios naikinti oro taikinius vidutiniu ir tolimuoju nuotoliu iki 180 km. Tai ir raketos SM3, galinčios pasivyti ir sunaikinti žemosiose kosmoso orbitose skrendančias balistines raketas.

Nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios, kai šie laivai pradėjo tarnauti JAV karinėse jūrų pajėgose, pastatyti 27 šio tipo laivai, iš kurių tarnauja 22. Planuojama, kad jie bus tarnyboje dar 35 metus.