"Pirmiausiai, kas yra ydinga ir niekaip šita situacija nesisprendžia, - Rusija niekaip savęs nemato to konflikto dalimi ir atkakliai tvirtina, kad visiškai nedalyvauja tame konflikte, kuris vyksta, nors yra vis daugiau įrodymų ir, aš manau, vis mažiau abejojančių, kad viskas yra priešingai", - telefonu iš Velso Eltai sakė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovo vertinimu, jeigu Rusija neremtų teroristinių grupuočių ginklais, amunicija ir kariais, "tai, matyt, kad visi tie neramumai jau būtų pasibaigę ir aukų nebūtų, ir situacija normalizuotųsi."

"Esmė - pripažinti realybę, kuri yra, bet kadangi kalbame visiškai apie kitus dalykus, tai tikėtis tokio plano sėkmės yra sudėtinga, ir sakyti, kad jis galėtų atnešti kažkokią praktinę naudą, vargu ar galima", - sakė L. Linkevičius.
Linas Linkevičius

Penktadienį ES planuoja pristatyti platesnes ekonomines sankcijas prieš Rusiją. Lietuvos užsienio reikalų ministras tikisi, kad dėl kalbų apie paliaubas "neturėjo kažkas pasikeisti".

"Pačios paliaubos yra vertybė tuo atveju, jeigu yra sustabdomas ginklų ir kitokios karinės paramos teroristų grupuotėms tiekimas. Jeigu tai būtų padaryta, galima kalbėti apie paliaubas, kol kas mes nematome tokių ženklų. Mes net nematome pripažinimo, kad Rusija dalyvauja šiame konflikte. Todėl kalba apie paliaubas yra labai pusinė ir jokiu būdu neišsprendžia situacijos", - teigė L. Linkevičius.

Mongolijoje trečiadienį viešėjęs Rusijos prezidentas netikėtai pateikė savo septynių punktų taikos planą Ukrainos rytams, kuriame reikalaujama nedelsiant nutraukti Ukrainos karinių pajėgų vykdomą "antiteroristinę" operaciją Donecke bei Luhanske, taip pat atitraukti vyriausybines pajėgas iš šių regionų, primena ELTA.

Anot V. Putino, Ukrainos Donbase turėtų būti nedelsiant pradėta "objektyvi" tarptautinė stebėtojų misija ir nutraukta karinės aviacijos veikla virš tankiai civilių apgyvendintų regionų. Tarp reikalavimų taip pat minimas apsikeitimas įkaitais, humanitarinių koridorių atvėrimas ir būtinybė sudaryti saugias sąlygas sugriautos Donecko bei Luhansko regionų infrastruktūros atkūrimui.

Prancūzų sprendimas dėl "Mistral" - teisinga kryptimi

Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius pažymi, kad nors ir negalutinis, prancūzų sprendimas suspenduoti pirmojo "Mistral" laivo perdavimą Rusijai, yra ilgai lauktas ir priimtas teisinga kryptimi.

"Šioje situacijoje, kaip prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) komentuoja, sudėtinga kalbėti apie tokį sandėrį. Mes tikrai labai palankiai žiūrime į šitą ilgai lauktą sprendimą, kuris nors ir nėra galutinis, bet vis dėlto jis, mūsų požiūriu, yra teisinga kryptimi", - sakė L. Linkevičius naujienų agentūrai ELTA telefonu iš Velso, kur ministras dalyvauja NATO viršūnių susitikime.

Prancūzijos prezidentūra trečiadienį pareiškė, kad pirmojo karo laivo pristatymui "netinkamos" sąlygos. Dėl vykstančių neramumų Ukrainos rytuose pirmojo "Mistral" karo laivo pristatymas į Rusiją gali būti sustabdytas. Prieš tai Prancūzija nemažai kritikos sulaukė iš Londono ir Vašingtono.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du "Mistral" klasės lėktuvnešius. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas - 2015-aisiais.