Tarnautojų elgesio kodeksas (TEK), reguliuojantis viešajame sektoriuje dirbančių žmonių elgesio principus, neribotam laiku bus įkištas į tų pačių valdininkų stalčius.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK), beveik 10 mėnesių nagrinėjęs projektą, apsisprendė grąžinti jį tobulinti. Kas šį darbą atliks, nežinia. Darbo grupė, parengusi dokumentą, veiklą baigė, o Seimo kadencija jau prie pat finišo.

Darbo grupės, rengusios TEK projektą, vadovė, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bulotaitė teigė patyrusi, kad viskas, kas susiję su moralinių ir etinių dalykų reglamentavimu, kelią skinasi itin sunkiai, nors, pasak jos, "jokių baisybių" projekte tikrai nebuvo, tik visiems reikalingi dalykai.

Tobulinti grąžintame TEK projekte siūlyta įteisinti keletą naujovių. Pavyzdžiui, numatyti, kad valstybės tarnautojas, diskreditavęs valstybės tarnautojo ar institucijos vardą, galėtų būti tuoj pat atleistas iš pareigų. Taip pat kad tarnautojų elgesys būtų vertinamas ne tik tarnybos metu, bet ir viešajame gyvenime ne tarnybos metu, jeigu tai susiję su institucijos ar tarnautojo vardo diskreditavimu.

Taip pat buvo siūloma apibrėžti, kas laikoma nepriekaištinga reputacija.

Tarnautojai, be kita ko, būtų įpareigoti sakyti tiesą, rodyti pagarbą, būti lojalūs, dėmesingai išklausyti asmenis, vengti interesų konflikto, nepriimti dovanų, pinigų, paslaugų, lengvatų. Pastarojo projekto kūrėjai neslepia nusivylę, tačiau tikisi, kad darbus pratęs naujasis Seimas.