Kodekso pataisas parengusi Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė siūlo numatyti, kad nepilnamečio liudytojo ar nepilnamečio nukentėjusiojo apklausa ikiteisminiame tyrime leidžiama tik vieną kartą, nebent pakartotinė apklausa būtina dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių. Įtvirtinus siūlomus pakeitimus, nepilnamečių ir mažamečių nebus galima ikiteisminiame procese apklausti pakartotinai dėl tų aplinkybių, kurias jie jau yra paaiškinę.

Pasak D. Šakalienės,Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimo projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad pakartotinė apklausa papildomai traumuoja vaiką, didina parodymų iškraipymo riziką, pvz. dėl aplinkinių spaudimo.

„Pakartotinė apklausa būtų leidžiama tik išimtiniais atvejais, kai būtina užduoti naujus klausimus dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.Taip pat atsižvelgiant į tai, kad apklausa objektyviai tam tikrais atvejais negali būti tęsiama (pvz. smurtą patyręs vaikas ima verkti apklausos metu, ar dėl patirtų traumų negali ilgai bendrauti ir atsakinėti į klausimus), yra įteisinamos pertraukos“,- sako projekto autorė.

Kodekse siūloma numatyti, kad apklausos metu leidžiama skelbti pertrauką remiantis psichologo rekomendacija dėl vaiko emocinės, psichologinės ar fizinės būklės. Pertrauka būtų taip pat galima, jei įtariamajam ar kitam proceso dalyviui nesant galimybės stebėti apklausos iš kitos patalpos tiesiogiai, reikia susipažinti su apklausos vaizdo ar garso įrašu, kad tos pačios apklausos metu jie galėtų užduoti klausimus. „Vaizdo ar garso įrašo peržiūra neturi būti pagrindu pakartotinei apklausai, o visi klausimai turi būti užduodami vieno susitikimo su vaiku metu. Po pertraukos vaikas neturi būti apklausiamas dėl tų pačių aplinkybių, dėl kurių jis jau yra pateikęs atsakymus“,- sako projektą inicijavusi Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Ji akcentuoja, kad vaikai dėl savo raidos, patirto smurto ir kitų traumuojančių išgyvenimų yra ypatingi baudžiamojo proceso dalyviai ir jų apsaugai turi būti skiriamas prioritetinis dėmesys.

„Deja, vaiko nuomonės ikiteisminiame tyrime išklausymas tik vieną kartą vis dar yra aktuali problema. Galiojantis teisinis reguliavimas numato, kad nepilnametis liudytojas ar nepilnametis nukentėjusysis ikiteisminio tyrimo metu apklausiami paprastai ne daugiau kaip vieną kartą, tačiau toks reglamentavimas lemia, kad nesant imperatyvios nuostatos dėl draudimo dubliuoti apklausą, neretai organizuojamos pakartotinės apklausos užduodant vaikui tuos pačius klausimus. Net ir tais atvejais, kuomet vaikas įvardina, kas, kokiu būdu ir kaip prieš jį smurtavo, vaiką linkstama perklausti“,- pastebi Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Šiuo metu Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad nepilnametis liudytojas ar nepilnametis nukentėjusysis ikiteisminio tyrimo metu apklausiami paprastai ne daugiau kaip vieną kartą. Tačiau kodekse nereglamentuota, kiek ir kokiais atvejais leidžiamos pakartotinės apklausos.

Kodekso pataisas savo parašais parėmė Seimo socialdemokratai Eugenijus Sabutis, Orinta Leiputė, Linas Jonauskas, Rasa Budbergytė, Kęstutis Vilkauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)