Šis oficialioje parlamento vadovo darbotvarkėje neskelbiamas susitikimas įvyko vis stiprėjant įtampoms tarp šiuo metu valdančiąją koaliciją sudarančių Lietuvos valstiečių ir žalių sąjungos (LVŽS), kurios narys yra V. Pranckietis, bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP). Pastaroji atlieka vidinę savo skyrių apklausą, keldama klausimą, ar socialdemokratai turėtų tęsti partnerystę su „valstiečiais“.

Kaip galimi nauji LVŽS partneriai ne vieną kartą yra minėti konservatoriai, tuo labiau, kad įtampa dabartinėje koalicijoje įgavo pagreitį, liepos 11-ąją, paskutinę Seimo pavasario sesijos dieną, „valstiečių“ ir opozicinės TS-LKD lyderiams sutarus dėl šių paramos urėdijų reformai. Socialdemokratai buvo paskelbę nepalaikantys Vyriausybės parengto reformos varianto.

Tiek V. Pranckiečio atstovai, tiek V. Landsbergis trečiadienį neigė, kad šių politikų susitikimas, kaip kalbama, jau ne pirmas pastaruoju metu, įvyko aptarti susiklosčiusiai situacijai ir galimam glaudesniam „valstiečių“ bei konservatorių bendradarbiavimui.

Kaip DELFI perdavė Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė, V. Pranckietis teigė su konservatorių garbės pirmininku „tikrai nekalbėjęs apie TS-LKD artimesnį bendradarbiavimą su LVŽS“.

„Šitas susitikimas įvyko profesoriaus V. Landsbergio iniciatyva. Jie susitiko antradienį Pivašiūnuose, ir V. Landsbergis paprašė Seimo pirmininko skirti jam penkias minutes. Susitikime V. Landsbergis pasiūlė keliems asmenims skirti valstybės apdovanojimus. Tai yra Lietuvai nusipelnę asmenys, ir tam tikrų sukakčių proga buvo pateiktos pavardės bei prašyta, kad Seimo pirmininkas pateiktų juos apdovanojimams. Situacija tikrai tokia: penkios minutės apie valstybinių apdovanojimų skyrimą“, – sakė G. Žukaitė.

Prof. V. Landsbergis apie šį susitikimą pasakoti nepanoro. „Neverta, kad čia burbuliukai būtų pučiami. Technišku klausimu kai ką norėjau jam priminti, ir viskas“, – sakė jis DELFI.

Pasiteiravus apie pasigirstančius samprotavimus, jog su Seimo pirmininku jis galėjęs kalbėti apie glaudesnį LVŽS bei konservatorių bendradarbiavimą, TS-LKD garbės pirmininkas ironizavo žinąs, kad vasarą žurnalistai neturi darbo. „Ne, šį kartą jūs badote pirštu į dangų“, – sakė jis.

Praėjusiais metais, vykstant Seimo rinkimams, prof. V. Landsbergis gana kritiškai atsiliepė apie tuo metu pergalės link artėjusią LVŽS, ir net paskelbė komentarą „Projektas valstiečiai“.

„Ešelonų metodika gali sukelti nesmagių minčių, kad ir naujieji poprunskiniai valstiečiai – dar vienas amžinosios kairės projektas. Ši prielaida, nors verčiau jos nebūtų, netrukus paaiškės. Nariai apsispręs, ir visai nereikia pykti, kad atėję balsuoti žmonės taip renkasi. Jų teisė, kad tik visi neišvažiuotų. Čia rimta. Gyvybiniam Lietuvos projektui – negirtuokliavimui, neišvažiavimui ir antiastravui – turėtų būti sutelktos visos ir kairiųjų, ir dešinesnių jėgos. Pamėginkim, dar verta gyventi“, – rašė V. Landsbergis komentare, kurį 2016-ųjų spalį publikavo „Lietuvos žinios“.

Po Seimo rinkimų TS-LKD bei „valstiečių“ derybos dėl valdančiosios koalicijos formavimo neįvyko, tačiau Seimo konservatoriai ne kartą žadėjo paremti konstruktyvius valdančiųjų siūlymus. Kalbas, kad LVŽS bei konservatorių bendradarbiavimas gali įgauti naują pagreitį, sustiprino ne kartą įvykę „valstiečių“ deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio bei TS-LKD lyderio Gabrieliaus Landsbergio susitikimai, apie kurių turinį abu politikai nebuvo linkę atvirauti.

Šiuo metu G. Landsbergis atostogauja už Lietuvos ribų. Jis DELFI sakė konkrečių V. Landsbergio bei V. Pranckiečio susitikimo detalių nežinantis. "Bet, kiek man žinoma, tai privati, o ne partinė iniciatyva", - nurodė konservatorių lyderis.

Anksčiau jis yra teigęs, kad konservatoriai į valdžią nesiveržia – esą juos tenkina dabartinė situacija, kai su valdančiaisiais deramasi dėl paramos atskiriems projektams.

Liepos mėnesį DELFI pasiteiravus, ar ši situacija gali keistis rudenį, kai „valstiečiai“ gaus socialdemokratų atsakymą dėl tolimesnio bendro darbo, G. Landsbergis sakė, kad derybos, jei tokios būtų, įvyktų tikrai ne konservatorių iniciatyva.

LVŽS į premjerus deleguotas S. Skvernelis trečiadienį DELFI pareiškė neabejojantis, kad koalicijos partnerių socialdemokratų tarybai rudenį bus pasiūlyta priimti sprendimą trauktis iš valdžios. Jis pabrėžė, jog dėl to „valstiečiams“ reikia užsitikrinti arba naujus partnerius, arba „bent jau palaikymą pakankamo Seimo narių skaičiaus, kad būtų galima rudens sesiją sėkmingai dirbti“, o paskui svarstyti ir galimus variantus – mažumos Vyriausybės, naujos koalicijos ar tolimesnio bendradarbiavimo su Seimo socialdemokratais.

Panašiai prieš savaitę kalbėjo Seimo pirmininkas V. Pranckietis. Jis Žinių radijui pareiškė, kad žlugus dabartinei valdančiajai koalicijai, Seime gali susikurti nauja frakcija, kurią sudarytų su VŽS norintys dirbti politikai.

„Valstiečių“ frakcija Seime šiuo metu turi 56 atstovus, socialdemokratų frakcijoje dirba 19 parlamentarų. Opozicinių konservatorių Seimo frakcijoje yra 31 narys.