Kaip žinoma, prezidentė D. Grybauskaitė antradienį pareiškė negalinti pasirašyti dekreto dėl Vyriausybės skyrimo, kol negaus visų kandidatūrų, kurios yra suderintos ir tinkamos. Neoficialiais duomenimis, netinamos D. Grybauskaitei pasirodė Darbo partijos kandidatės Virginija Baltraitienė ir Loreta Graužinienė – abi kandidatės esą nesugebėjo įtikinti šalies vadovės mokančios kokią nors kitą užsienio kalbą nei rusų.

„Ar prezidentė gavo ministrų kabineto sąrašą, kuriam pritaria? Norėčiau pasakyti, tokio bendro sąrašo negavau. Ir todėl visiškai nesvarbu, ar kultūros, ar koks kitoks ministras. Kol kas dekreto pasirašyti dėl Vyriausybės skyrimo negaliu tol, kol negausiu visų kandidatūrų, kurios yra suderintos ir man tinkamos. Ir apie tai žino gerbiamasis premjeras“, - antradienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

V.Uspaskichas: prezidiumas patvirtino tą patį kandidatų sąrašą

„Tikrai nėra paslaptis, Lietuvoje sklando visokių gandų ir visa kita dėl kandidatų. Tai Darbo partijos prezidiumas patvirtino tuos pačius kandidatus, kurie buvo, sąrašas nesikeičia“, - antradienį po prezidiumo posėdžio sakė V. Uspaskichas.

Klausiamas, ar keičiasi kandidatai vadovauti Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, V. Uspaskichas atsakė konkrečiai: „Nesikeičia“.

„Tai yra tie žmonės, kurie turi pačią didžiausią patirtį politinę darbe ir gebantys sėkmingai atlikti pareigas, jeigu bus paskirti ministrais“, - teigė socialdemokratų lyderis ir paskirtas premjeras A. Butkevičius.

Klausiamas, kodėl kandidatai nekeičiami, Darbo partijos pirmininkas aiškino, esą „darbiečių“ nuomone dabartiniai kandidatai „yra kompetentingi užimti ministro postą“, yra pajėgūs „suvaldyti bet kokią situaciją“.

V. Uspaskichas aiškino, kad prezidiumas antradienį „neįėjo į jokius kompromisus šiandien“.

A.Butkevičius oficialų sąrašą prezidentei tikisi pateikti trečiadienį

Pats A. Butkevičius aiškina, kad oficialų kandidatų į ministrus sąrašą tikisi pateikti trečiadienį

„Rytoj tikiuosi bus pateiktas galutinis sąrašas“, - antradienį sakė A. Butkevičius.

Jis neigė, kad šalies vadovė būtų aiškiai nurodžiusi, kad kurie nors kandidatai būtų netikę: „Kol kas taip aiškiai nebuvo pasakyta“.

„Šiandien tikrai neatsakysiu, ar tiko, ar netiko, su prezidente vyksta pokalbiai, susitikimai ir įvairios mintys būna susitikimuose išsakomos – iš vienos, kai kurios mintys iš kitos pusės. Vyksta normalus darbas“, - teigė paskirtasis premjeras.

„Jums gal pasakė. Tam yra politika, kad vyktų derybos ir būtų ieškoma kompromisų“, - teigė A. Butkevičius.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad prezidentei metamas iššūkis, paskirtasis premjeras nesutiko su tokiu vertinimu: „Ne, mes jokio iššūkio nemetame, mes norime baigti šitą temą, diskusijas dėl Vyriausybės formavimo, mes turime Vyriausybės programą paruošę, kuri šiuo metu redaguojama, mes norime įgyvendinti iškeltus tikslus ir pažadus žmonėms ir norime užsiimti konkrečiais valstybės valdymo darbais, o ne ginčytis dėl kai kurių niuansų“.

DELFI primena, kad valdančią koaliciją sudarė keturios partijos – socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nepritaria valdančios koalicijos formavimui su teisiamųjų suole atsidūrusia Darbo partija, vėliau leido suprasti, kad tikisi, jog „darbiečiai“ į ministrų postus siūlys nepartinius kandidatus.

Darbo partijai pagal susitarimą priklauso vadovauti keturioms ministerijoms: Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Kultūros. Žemės ūkio ministru pasiūlytas Vigilijus Jukna, socialinės apsaugod ir darbo L. Graužinienė, švietimo ir mokslo – V. Baltraitienė. Vadovauti Kultūros ministerijai, neoficialiai teigiama, pasiūlyti Šarūnas Birutis bei Kęstutis Daukšys.