Pasak mažųjų koalicijos partnerių, geopolitinei situacijai išliekant įtemptai, A. Anušausko pasitraukimas iš Ministrų kabineto nėra pats geriausias sprendimas.

Kaip Eltai penktadienio vakarą sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, apie A. Anušausko sprendimą trauktis koalicijos kolegos nebuvo informuoti.

„Kaip tik su Čmilyte-Nielsen kalbėjau vakare, penktą valandą, kai pradėjo lįsti ta informacija. Apie tai su mumis nebuvo kalbėta. Kita vertus – ar turėtų? Tai yra konservatorių reikalas“, – sakė jis, primindamas, kad Krašto apsaugos ministerija (KAM) pagal valdančiųjų kvotas priklauso konservatoriams.

„Bet vertinant tai, kad krašto apsaugos ministras šiame laikotarpyje yra kertinė figūra – galima būtų ir pasitarti“, – pripažino jis.

E. Gentvilas akcentavo, jog sprendimo aplinkybių nežino. Visgi, jis neatmetė, kad tai gali būti susiję ir su ilgalaikėmis įtampomis tarp A. Anušausko ir konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio.

„Klausimas, kokios aplinkybės – ar Šimonytei atsibodo Anušauskas, ar Anušauskui atsibodo Šimonytė“, – kėlė klausimus jis, neatmesdamas ir kitų scenarijų.

„Gali būti, kad išlindo kažkokia informacija. Pavyzdžiui, po vizito pas Scholzą, gali būti, kad yra informacija, kuri nebeleidžia žmogui darbuotis“, – pridūrė E. Gentvilas.

V. Mitalas: drąsios šalies politikai paaiškintų viską tuojau pat


Laisvės partijos seniūnas Vytautas Mitalas, vertindamas penktadienio vakarą koalicijos partnerius pasiekusią žinią, konstatavo – „Lietuvos saugumas tapo santykių aiškinimosi aikštele“.

„Premjerės konfliktiškumas, įsisenėję NSGK pirmininko ir ministro nekalbadieniai ir net patyčios vainikavosi šios dienos įvykiais“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė V. Mitalas.

Be to, politikas leido suprasti, kad šioje situacijoje trūksta Vyriausybės vadovės bei paties ministro paaiškinimų dėl susiklosčiusios situacijos.

„Drąsios šalies politikai paaiškintų viską tuojau pat, netupėdami krūmuose iki kitos darbo dienos“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė apie Anušausko atsistatydinimą: priežastys turėtų būti aiškios ir rimtos

Pasitvirtinus žiniai apie Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad to priežastys turėtų būti labai aiškios ir rimtos, pažymėdama, kad su koalicijos partneriais sprendimas nebuvo suderintas.

„Laikotarpis įtemptas, bet prieš vertinant reikėtų išgirsti Premjerės argumentus, tokių sprendimų priežastys turėtų būti aiškios ir rimtos. Pats ministro keitimo faktas labiau aktualus vidaus politikai, nes darbas su sąjungininkais turi ir, tikiu, išliks sklandus, ne vienas ministras atsakingas už tai“, – Eltai sakė Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė Nielsen taip pat pabrėžė, kad šis sprendimas nebuvo derintas su koalicijos partneriais.

„Tas klausimas koaliciniame formate derintas nebuvo“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad penktadienį socialiniuose tinkluose pasirodė žurnalisto Edmundo Jakilaičio dviprasmiškas įrašas, sukėlęs įtarimą, jog ministras A. Anušauskas traukiasi iš pareigų.

Pasirodžius šiam įrašui, ELTA susisiekė su A. Anušausku. Visgi, jis tokios informacijos nei tvirtino, nei neigė – tik nukreipė apie galimą atsistatydinimą teirautis paties E. Jakilaičio.

Spėliojant, ar pasirodžiusi informacija yra teisinga, penktadienio vakarą Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino, jog premjerė Ingrida Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą atsistatydinti.