Vyriausybė kitų metų biudžeto projektą visuomenei ketina pristatyti penktadienį. Apie tai, ko jame galima tikėtis, M. Navickienė kalbėjo trečiadienį laidoje „Delfi interviu.“

Ministrė teigė besitikinti, kad bus rastas išmintingiausias būdas ribotus resursus paskirstyti pagal poreikius ir visuomenės lūkesčius.

„Bet kuriuo atveju turbūt bus svarbiausia Lietuvos gyventojams „amortizuoti“ dėl Putino karo Ukrainoje augančių energijos kainų dalį. Didelė kaštų dalis iš Vyriausybės biudžeto projekto bus numatyta būtent šiai daliai“, – paaiškino ji.

Taip pat, pasak M. Navickienės, bus siekiama tęsti pradėtas reformas ir didinti gyventojų pajamas.

„Būsimame biudžete, ką matysime penktadienį, visi dydžiai, nuo kurių priklauso pagrindinės socialinės išmokos, augs ir didės. Kadangi „Sodros“ biudžetas jau dabar yra viešas, tai aš nepasakysiu jokios paslapties – apie 120 mln. eurų papildomai bus skiriama individualios pensijos daliai indeksuoti“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, pensijos bazinė dalis bus indeksuojama apie 9 proc.

„Apie 65 eurais padidės vidutinė pensija žmogui, turinčiam būtinąjį stažą, – iki 575 eurų. Žinome, kad augs ir minimali mėnesinė alga, neapmokestinamas pajamų dydis 15 ir 15,7 proc. Dėl šių abiejų instrumentų žmogaus, uždirbančio minimalią mėnesio algą, pajamos turėtų pasiekti 633 eurus“, – įvardijo M. Navickienė.

Monika Navickienė

Ministrė paaiškino, kad dėl bazinių socialinių išmokų dydžio spartesnio indeksavimo augs ir vadinamieji vaiko pinigai.

„Tiek šalpos pensijų bazė, tiek valstybės remiamų pajamų dydis, tikslinės kompensacijos augs. Tai turės įtaką pavienėms kitoms išmokoms – taip pat ir vaiko pinigams. Vaiko pinigai didės, tik konkretaus skaičiaus šiandien dar negaliu pasakyti, bet tie sprendimai jau diskutuojami“, – patikino ji.

M. Navickienė neslėpė nepalaikanti idėjos gyventojams mokėti vienkartines išmokas, nes tai nėra ilgalaikiai problemų sprendimai.

„Geriau tas sumas iškart numatyti indeksuojant ar keliant pajamas žmogui, kurias jis gauna kas mėnesį, nei pabarstyti dar vieną kokią nors išmoką, kuri čia ir dabar gana netvariai padėtų išspręsti kokią nors vieną ar kitą problemą“, – paaiškino ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)