Žinių radijo laidos pašnekovas sutiko, jog šis rugsėjo mėnuo yra tikrai išskirtinis visais požiūriais.

„Vyrauja labai saulėti, šilti orai. Temperatūra tiek pirmąjį dešimtadienį, tiek antrąjį dešimtadienį yra aukštesnė už daugiametį vidurkį net 2–3 laipsniais.

Galima sakyti, kad net ir toliau tokia pati šiluma laikysis. Gal vienu, kitu laipsniu žemesnė, bet temperatūra dienomis dažnai pakils virš 20 laipsnių. Tokio saulėto ir šilto rugsėjo mėnesio neturėjome jau seniai“, – tvirtino A. Bukantis.

Dabartinė orų cirkuliacija, pasak pašnekovo, yra labai palanki oro srautams iš pietų. Šios sąlygos, pasak VU profesoriaus, gali laikytis iki spalio pradžios.

„Šiluma skverbiasi į visą Baltijos regioną, centrinę Europos dalį. Numatoma, kad šie anticikloniniai orai laikysis ir spalio pradžioje net.

Dabar prognozuoti, koks bus visas spalis, tai galima tik vidutinę jo temperatūrą nurodyti. Prognozuojama, kad ji turėtų būti aukštesnė 1 laipsniu už daugiametį vidurkį. O daugiametis spalio mėnesio vidurkis yra maždaug apie 8–9–10 laipsnių šilumos“, – kalbėjo klimatologas.

Paklaustas, ar Lietuvoje jau prasidėjo bobų vasara, VU profesorius A. Bukantis teigė, jog pirmiausia reikia sulaukti, kada pasibaigs meteorologinė vasara.

„Pirmiausia, rugsėjo 23 įvyks lygiadienis ir baigsis vadinamoji astronominė vasara. Dabar meteorologinė vasara baigiasi tada, kai vidutinė paros temperatūra nukrenta žemiau 15 laipsnių šilumos. Kol kas ji beveik visoje Lietuvoje laikosi aukštesnė. Tai reiškia, kad dar nesibaigė tikroji vasara.

O bobų vasara irgi turi savo taisykles. Ji paprastai būna po lygiadienio ir turi dar įvykti vadinamasis atvėsimas, kada vidutinė paros temperatūra nukrinta gerokai žemiau 15 laipsnių. Tada jau kitas šilumos pliūpsnis, susijęs vėl su anticikloniniais orais, kurie būna dažnai pietvakarių, vakarų atslinkę, jie jau gali būti priskirti prie bobų vasaros“, – aiškino jis.

Klimatologas A. Bukantis tikino, jog po kiek niūraus šeštadienio, kai prognozuojamas ir lietus, kitos savaitės šviesūs, šilti ir saulėti orai galėtų būti priskirti jau bobų vasarai.

„Nes temperatūra laikysis tarp 19–22 laipsnių dienomis, naktimis irgi gana šilta – apie 10–13 laipsnių. Taigi, kita savaitė gali būti ir su bobų vasarai būdingais bruožais“, – sakė Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė VU profesorius, klimatologas A. Bukantis.

Kada pasirodys sniegas?

Nepaisant šilumos Baltijos regione ir centrinėje Europos dalyje, šiaurinėje Skandinavijos dalyje paskutinėmis dienomis gausiai pasnigo.

Anot A. Bukančio, yra klimatologinė pirmojo sniego vidutinė data, Lietuvoje ji yra spalio 25–26 dienos. Kitaip prognozuoti pirmojo sniego iškritimą neįmanoma, teigė klimatologas.

„Iškrinta kartais pirmasis sniegas. Jis kartais išsilaiko tik kelias valandas, nesusidaro sniego danga, bet jau būna pirmas išbandymas vairuotojas, visai gamtai.

Bet tokio reiškinio likus dar daugiau kaip mėnesiui iki spalio pabaigos yra sunku prognozuoti. Kartais pirmasis sniegas pasirodo ir tik lapkričio mėnesį. Nėra galimybių jokiais modeliais apskaičiuoti, kada Lietuvoje iškris pirmasis sniegas“, – pabrėžė Žinių radijo pašnekovas.