Jis rašė, jog rugsėjo pabaigoje, aplink Mykolines, kurios minimos rugsėjo 29 dieną, turėtų prasidėti bobų vasara. Bent jau taip rašoma senesniuose kalendoriuose ar liaudies spėjimų užrašuose. Įvairiais metais vasarai būdingi orai prasidėdavo anksčiau arba vėliau.

„Kurios metu vėl išgiedrėja ir atšyla orai, nevargina šalnos ir dažni lietūs. Tokią ar panašią informaciją galime rasti kai kuriuose senesniuose kalendoriuose ar liaudies spėjimų užrašuose.

Tikrai taip, vidutiniškai šiltesnių ir sausesnių orų laikotarpis po rudens pradžios darganos ir šalnų kaip tik ir prasideda rugsėjo pačioje pabaigoje. Tačiau įvairiais metais „bobų“ vasarai būdingi orai kartais prasidėdavo 10 dienų anksčiau ar 2 savaitėmis vėliau. Be to, pati šios „antrosios“ vasaros trukmė niekad nebuvo pastovi: vienais metais tai tik kelios dienos, kitais – tęsiasi ilgiau nei dvi savaites“, – ankstesnių bobų aplinkybes vardijo klimatologas G. Stankūnavičius.

Anot jo, pagrindinė priežastis lemianti ilgesnį ar trumpesnį tokį rudeniškų orų pagerėjimą yra beveik pastovus didelio masto pietvakarių krypties oro srautas, kurį suformuoja Azorų anticiklonų gūbrys, nutįsęs į šiaurės rytus nuo subtropinio Atlanto akvatorijų.

„Tokiu metu Vidurio ir, dalinai, Pietų Europa įprastai patenka į aukštesnio slėgio lauką, o Šiaurės vakarų Europa ir šiaurinė Skandinavija – į gilių ciklonų įtakos lauką. Bent kol kas tokios idealios sąlygos „bobų“ vasarai nenusimato“, – rašė jis.

Klimatologo G. Stankūnavičaus teigimu, šis rugsėjis anomalus tiek oro temperatūros, tiek ir atmosferos cirkuliacijos atžvilgiu.

„Vidutiniškai per rugsėjį turėtų būti apie pusę dienų su atmosferos cirkuliacijos formomis, kurios būtų palankios formuotis šiltesniems, sausesniems ir/ arba mažai debesuotiems orams. Šį rugsėjį tokių buvo tik 5 ir iki mėnesio pabaigos tokių neprognozuojama.

Bendrai šį rugsėjį vyrauja (> 80% dienų) meridianinio tipo cirkuliacijos formos, kurios lemia šiaurės–pietų (ir pietų–šiaurės) bei rytų ir šiaurės rytų krypties oro pernašą Baltijos regione. Vakarų–rytų krypties arba zoninės cirkuliacijos formų, kuomet vyksta intensyvi jūrinių oro masių advekcija į regioną, iš viso nebuvo. Visai tikėtina, kad ir spalio mėnuo gali būti anomalus šiuo atžvilgiu“, – prognozavo jis.

Klimatologas G. Stankūnavičius socialiniame tinkle rašė, kad šią savaitę taip pat vyraus meridianiniai procesai, o juos lems didelio masto aukštuminis gūbrys virš Šiaurės Atlanto ir atitinkamo masto slėnis virš Europos.

„Pagrindinis orų formuotojas Baltijos regione bus senas gilus ciklonas, kurio centras šiandien yra virš Šiaurės rytų Atlanto (slėgis centre 979 hPa, į šiaurės rytus nuo Farerų salų), o visa žemo slėgio sistema apima Šiaurės vakarų Europą. Per dieną šis ciklonas pildysis ir slinks į pietus, rytoj jo centras bus virš Danijos, o poryt – virš pietinės Baltijos“, – teigė klimatologas G. Stankūnavičius.

Todėl, anot jo, antradienį dar išliks šilta ir daugelyje rajonų saulėta, bet trečiadienį orai keisis.

„Trečiadienį iš pietvakarių prie Lietuvos priartės minėto ciklono aktyvus atmosferos frontas. Lis didesnėje šalies dalyje, vietomis gausiai. Ketvirtadienį rytinę Lietuvą pasieks atmosferos frontas iš pietų, todėl Rytų ir Pietų Lietuvoje palis, trumpalaikis lietus rytinėje Lietuvos dalyje prognozuojamas ir penktadienį. Naktys bus santykinai šiltos (+6 – +11 °C), dienomis – +11 – 16 °C. Vėjas bus silpnas iki vidutinio, rytinių ir pietinių rumbų.

Ateinantį savaitgalį prognozuojama debesuotas su pragiedruliais oras bei trumpalaikis lietus. Dar kitą savaitę orai vėl keliais laipsniais atvės, vyraus debesuoti su trumpalaikiais lietumis orai“, – prognozėmis dalijosi klimatologas G. Stankūnavičius.

Jis rašė, jog šiais metais, kaip ir pernai tokiu metu, gausu tropinių sūkurių.

„Uraganas „Fiona“, praūžęs virš Puerto Riko bei Bermudų, savaitgalį sukėlė liūtis, potvynius ir štorminį vėją rytinės Kanados provincijose. Šiandien jis – besipildantis, bet vis dar gilus ciklonas virš šaltų Bafino įlankos ir Deviso sąsiaurio vandenų. Kitas uraganas („Ian‘as“) dabar Karibų jūros vakaruose. Prognozuojama, kad iki savaitės vidurio jis per vakarinę Kubos salos dalį pasieks Floridos valstiją (JAV) būdamas 3 ar 4 kategorijos uraganu.

Atlante dar yra tropinė audra „Gaston“, tačiau ji geriausiu atveju gerai „palaistys“ Azorų salyną ir liks pildytis virš subtropinių Atlanto akvatorijų. Ramiojo vandenyno sektoriuje praeitą savaitę keli taifūnai „kliudė“ Japonijos salas, tačiau šios savaitės taifūnas jau rytoj priartės prie Centrinio Vietnamo ir, greičiausiai, kalnuotose vietovėse sukels smarkias liūtis ir purvo nuošliaužas“, – rašė jis.

O ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad pirmąjį spalio dešimtadienį prognozuojama daugiau kritulių, nei daugiametė norma, todėl stipresnis atšalimas gali įvykti tik antrojo spalio pusėje.

„Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad pirmasis spalio dešimtadienis bus kiek vėsesnis (rytinėje Lietuvos dalyje) ar artimas normai (vakarinėje dalyje). Kritulių prognozuojama daugiau už normą. Stipresnio atšilimo pagal šių dienų duomenis galėtume tikėtis tik antroje spalio pusėje. Tačiau meridianinė cirkuliacija, kuri šiuo metu vyrauja virš Europos, paprastai keičiasi mažiau nuspėjamai negu zoninė, todėl tikėkimės, kad ilgalaikės prognozės dar keisis“, – feisbuke rašė klimatologas doc. G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją