Tai, kad lėtai, tačiau užtikrintai judame vasaros link liudija ne tik žali medžiai, bet ir kylanti vidutinė dienos temperatūra.

„Tiesa, tokia vidutinė oro temperatūra jau buvo fiksuota balandžio trečio dešimtadienio pradžioje. Tik tada ji buvo labai anomali, o dabar – artima normai“, – rašė jis.

Klimatologas G. Stankūnavičius rašė, jog po balandžio šilumos gegužės mėnesio pradžioje fiksuotos šalnos nėra neįprastos, tačiau jos susidarė ne tik dirvos paviršiuje, bet ir ore.

„Tokios sąlygos laikėsi nuo gegužės 3 d. iki 9 d., o stipriausios užfiksuotos gegužės 6 d. Šiaurės vakarų Lietuvoje – Skuode ore fiksuota –6 °C, o kelių centimetrų aukštyje virš grunto – net –9 °C. Tą rytą visoje Lietuvoje ore fiksuotos stiprios šalnos, išskyrus Kuršių Neriją. Toks stiprus šaltis vegetacijos sezonu greičiausiai nepraeis be pasekmių nei kultūriniams augalams, nei medžiams“, – prognozavo klimatologas.

G. Stankūnavičius feisbuke įvardijo pagrindinę ilgo šalto ir sauso laikotarpio Lietuvoje priežastį.

„Tai buvo poliarinio anticiklono, kurio pradinė padėtis apėmė Grenlandiją ir nuo jos į rytus nutolusias jūras, slinkimas į pietryčius bei susijusi arktinio oro advekcija iš Centrinės Arkties regiono link Skandinavijos ir Rytų Europos. Nors šalto ir sauso oro judėjimo trajektorija kirto dalį Barenco jūros, tačiau atkeliavusi iki Baltijos regiono ji išliko labai sausa.

Toks šaltas, sausas oras prastai sulaiko ilgabangę spinduliuotę nakties metu tad trumpos nakties užtekdavo paviršiui ir žemiausiems atmosferos sluoksniams atvėsti iki šalnos.

Šiuo metu šis anticiklonas labai išsiplėtė virš Rytų Europos, dėl ilgos saulės spindėjimo trukmės įšilo, tačiau pati oro masė liko sausa. Pavyzdžiui, vidutinė paros santykinė drėgmė pirmą gegužės dešimtadienį Lietuvoje buvo 44–58 %, tačiau minimali paros drėgmė (paprastai popiečio valandomis) sumažėjo iki 17–23 %. Tai maždaug atitinka Sacharos dykumos pakraščių minimalų oro drėgnumą šiuo metų laiku“, – tikino klimatologas.

G. Stankūnavičiaus pateiktomis orų prognozėmis, atmosferos procesai mūsų regione ir toliau skatins oro šilimą, bet vyraus sausi ir mažai debesuoti orai.

„Artimiausiomis dienomis anticiklonas esantis virš Rytų Europos susijungs su Atlanto anticiklonu ir visa Šiaurės Europa bei Baltijos regionas pateks į aukštesnio slėgio zoną. Cikloninė veikla aktyvi Islandijos regione, Viduržemio jūros baseine bei šiaurinėje Rusijos dalyje. Tačiau permainos palaipsniui atkeliaus ir į mūsų regioną“, – teigė jis.

Klimatologo G. Stankūnavičiaus teigimu, Lietuvoje krituliai gali pasirodyti kitos savaitės pradžioje.

„Viduržemio jūros ciklonas šeštadienį nuo Sardinijos bei Sicilijos salų pajudės į šiaurės rytus, sekmadienį jo centras pasieks Kroatiją ir Slovėniją, o pirmadienį – Lenkijos pietvakarius. Toliau, pagal šios dienos prognozę, šis ciklonas turėtų silpnėti, tačiau jo centras pasieks Baltijos jūrą, o frontinės zonos – Baltijos šalis. Lietuvoje didžiausia žymesnių kritulių tikimybė ateinantį antradienį ir trečiadienį, tačiau ir vėlesnėmis dienomis prognozuojami trumpalaikiai krituliai“, – feisbuke rašė jis.

Ir šalnos gąsdinti jau neturėtų, tikino klimatologas G. Stankūnavičius.

„Šalnos ore jau baigėsi, bet dėl oro sausumo šalnos žemės paviršiuje dar prognozuojamos penktadienį, o vietomis ir šeštadienį, tačiau silpnos.

Oro temperatūra rytoj kils iki +17 – +22 °C, o savaitgalį bei pirmadienį – iki +19 – +24 °C. Naktimis taip pat bus šilčiau: ateinančią naktį +3 – +8 °C, vėliau +9 – +14 °C“, – rašė jis.

Vandens telkiniai, nepaisant šaltų naktų, taip pat šyla.

„Saulės spindėjimo trukmė dėl giedrų orų dabar beveik maksimali šiam metų laikui, todėl nepaisant šaltų naktų sparčiai šyla vandens telkiniai. Ežeruose vandens paviršius jau sušilo iki +9 – +16 °C, panašiai ir upėse (priklausomai nuo maitinimo), o Baltijos jūros priekrantėje +11 – +13 °C. Tiesa, centrinėje Baltijos jūros akvatorijoje vandens paviršius sušilo tik iki +5,5 – +9 °C.

Vandens temperatūra viršijanti +20 °C šiuo metu yra rytinėje Viduržemio jūros dalyje, ties pietine Ispanija bei Madeiros ir Kanarų salų regionuose“, – rašė jis.

Na, o remiantis ilgalaikių orų prognozių duomenimis likusi gegužės mėnesio dalis Lietuvoje prognozuojama šiltesnė ir sausesnė už daugiametę, o birželio pirma pusė – drėgnesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją