Klimatologas savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje ir sudarytose prognozėse nurodė, jog dažna ir intensyvi orų kaita pavasarį – tai sustiprėjusios meridianinės atmosferos cirkuliacijos požymis.

„Artimiausiomis dienomis tokia pernaša bus vyraujanti. Tiesa, ji gali būti dviejų tipų: šiaurės ir pietų krypčių. Pirmoji susijusi su šalto oro prietaka, o antroji – daugiausia su šilto (ne visada pietų krypties vėjai neša šiltą orą). Šį savaitgalį oras į Lietuvą bei į visą Baltijos regioną keliaus nuo poliarinių platumų, tiksliau nuo Norvegų jūros ir Šiaurės rytų Atlanto.

Jis nėra labai šaltas, o keliaudamas virš atvirų jūrinių akvatorijų ir persiritęs per Skandinavijos kalnus dar labiau transformuosis. Todėl savaitgalį išsilaikys santykinai vėsūs, vietomis su krituliais orai, o naktimis, pragiedrėjus, oro temperatūra kris iki 0 °C ir žemiau. Kaip minėta anksčiau tai balandžio pradžiai labai tipiški orai“, – tikino G. Stankūnavičius.

Taip pat paaiškino, kad rytoj, šeštadienį, į šiaurės rytus nuo Islandijos labai sustiprės žemo slėgio sritis, kuri sekmadienį taps giliu ciklonu su centru pietvakarinėje Barenco jūros dalyje, o šio ciklono cirkuliacijos sistema apims visą Skandinaviją, Baltijos regioną ir Šiaurės vakarų Europą. Beveik tuo pat metu stiprės aukšto slėgio gūbrys virš Šiaurės rytų Atlanto, kuris vėliau apims visą Grenlandijos – Islandijos regioną.

„Tokia dviejų labai intensyvių, bet priešingo ženklo slėgio darinių sąveika lems labai stiprią jūrinio arktinio oro pernašą į Vakarų ir Vidurio Europą. Pirmiausia, sekmadienį, stiprus vėjas ir šlapdriba pasieks Farerus, Škotiją ir Šiaurės Airiją, vėliau šiaurės ir šiaurės vakarų vėjai labai sustiprės Šiaurės jūroje, Lamanšo sąsiauryje, Olandijos Belgijos ir Prancūzijos pakrantėse (iki 22–27 m/s).

Antradienio naktį atšals šiaurinėje Vokietijoje, Beniliukso šalyse ir didelėje dalyje Prancūzijos. Trečiadienį šalčio banga pasieks pietinę Prancūziją, Pirėnų kalnus, didelę dalį šiaurinės Ispanijos, Kataloniją (Ispanija) ir netgi Balearų (isp.) ir Sardinijos (it.) salas. Žemiausia minimali temperatūra bus kalnuotose vietovėse: Škotijoje iki -14 °C, Ardėnuose iki -7 °C, Centriniame masyve, Prancūzijos Alpėse iki -10 – -12 °C, Centrinėje Kordiljeroje (Ispanija) iki -4 – -6 °C. Anomaliai šalta bus beveik visoje Vidurio ir dalyje Pietų Europos.“

Sekmadienį, teigė G. Stankūnavičius, stiprėjant jau minėtam ciklonui virš Barenco jūros ir šiaurinės Skandinavijos, Lietuvoje šiaurinius vėjus keis vidutinio stiprumo pietvakarių vėjas.

„Todėl staigaus ir intensyvaus atšalimo per šventines dienas Lietuvoje nelaukiama. Priešingai, oro temperatūra dienomis kils iki 7–12 °C. Antradienį per Lietuvą iš vakarų praslinks aktyvus atmosferos frontas, kuris atneš lietų ir šlapdribą, o trečiadienį iš pietų turėtų pasiekti žemo slėgio sritis, kuri, greičiausiai, taip pat lems šlapdribą rytinėje Lietuvos dalyje. Antroje savaitės pusėje Lietuva, kaip ir didelė dalis Vidurio Europos, bus šalto aukštuminio slėnio įtakos zonoje, todėl numatomi vėsūs su krituliais orai.“

Šiuo metu, aiškino jis, dėl sparčiai besikeičiančios spindulinės pusiausvyros sąlygų Šiaurės pusrutulyje keičiasi didelio masto slėgio laukai. Tai vyksta ne tik Šiaurės Atlante, bet ir Eurazijoje bei Ramiojo vandenyno – Šiaurės Amerikos sektoriuje.

„Per artimiausias savaites turėtų visiškai išnykti Sibiro (Azijos) anticiklono likučiai, susilpnės Islandijos žemo slėgio sritis, o Aleutų žemo slėgio sritis taps neaktyvi iki rudens. Tokia pagrindinių atmosferos veiklumo centrų pertvarka daro įtaką ir orų prognozėms – šiuo laikotarpiu jų pasitvirtinimas yra prastesnis, ypač vidutinėse platumose.

Jeigu į mūsų kraštą vis dar neateina šiltas pavasaris, tai nereiškia, kad jis neateina ir kitur. Per ateinančią savaitę dėl vyraujančios pernašos iš pietų labai šilta bus Urale ir Vakarų Sibire, kur net Arkties vandenyno pakrantėse oro temperatūra pakils iki 0 °C.“

Klimatologo teigimu, taip pat anomaliai šilti orai numatomi JAV šiaurinėse valstijose bei Centrinėje Kanadoje, kur vidutinė oro temperatūra bent 8–12 °C bus aukštesnė už normą. Anomaliai šalti orai bus beveik visame Rytų Sibire ir Aliaskoje.

„Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad nuo mėnesio vidurio aukštesnio slėgio laukai bus dažnesni virš Rytų Europos, todėl antroje mėnesio pusėje laukiami šiltesni ir sausesni orai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)