Jis teigė, jog rugpjūčio mėnuo buvo labai karštas, pagerinti rekordai.

„Jis buvo karščiausias nuo, sakykime, praėjusio amžiaus vidurio. Ir išsiskyrė paskutiniai du rugpjūčio dešimtadieniai, kurie buvo labai karšti. Ir jeigu mes paskutinį (rugpjūčio aut. p.) dešimtadienį turėjome patį karščiausią nuo praėjusio amžiaus vidurio, tai atėjus rugsėjui turėjome labai didelį kontrastą.

Kai pirmasis rugsėjo dešimtadienis tapo vienu vėsiausiu. Antras pagal vėsumą vėl nuo to paties laikotarpio – daugiau nei 70 metų. Turėjome labai karštą ir iš karto – labai šaltą dešimtadienį“, – sakė D. Valiukas.

Klimatologas teigė, jog pirmasis rugsėjo mėnesio dešimtadienį vidutinė temperatūra siekė 10,7 laipsnių šilumos.

„Tai yra 3,7 laipsnio šalčiau nei įprastai turėtų būti. Tikrai neįprasta buvo ir temperatūra ir toks didelis kontrastas. Vienintelis dalykas, kuris gelbėjo – buvo mažai kritulių ir saulės šiek tiek daugiau nei įprastai. O paskutinį rugpjūčio dešimtadienį vidutinė temperatūra buvo 20,6 laipsnių šilumos“, – kalbėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas.

D. Valiukas pabrėžė, jog dažnai nebūna tokių orų pasikeitimo per tokį trumpą laiką, be pereinamojo laikotarpio.

„Ir ką mes dažnai akcentuojame – su klimato kaita tokie ekstremumai didėja. Ne tik kad kažkur karštas oras išsilaiko. Bet ir tai, kad karštį keičia vėsuma, didėja kontrastai tarp atskirų dienų, mėnesių, dešimtadienių“, – Žinių radijo eteryje sakė klimatologas D. Valiukas.

Jis teigė, jog itin dideli orų skirtumai fiksuojami ir skirtinguose regionuose. Kai Lietuvos nelepino itin vėsus rugsėjis, Prancūzijoje buvo fiksuotas šio mėnesio temperatūros rekordas.

Kalbėdamas apie likusio rugsėjo orus, klimatologas D. Valiukas teigė, kad artimiausiomis savaitėmis turėtų grįžti Lietuvai šiuo sezonu įprasta temperatūra.

„Paskutinėmis dienomis ta temperatūra tikrai jau nebuvo tokia šalta, lyginant su rugsėjo mėnesio pradžios orais. O dabar jeigu žiūrėtume į tai, kas yra prognozuojama artimiausiomis savaitėmis, tokios bendros tendencijos, į kurias reikėtų labai atsargiai žiūrėti, tai numatoma, kad turėtume grįžti į labiau mums įprastas temperatūras.

Pas mus įprasti yra tie daugiamečiai vidurkiai, tai būtų požymis, kad nėra tokios neigiamos anomalijos. Bet atskiros dienos gali būti pakankamai įvairios – pasitaikys ir šiltesnių, ir šaltesnių. Bet bendrai jei žiūrėtume – turėtų būti įprasti mums orai“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė klimatologas D. Valiukas.

Jis teigė, jog artimiausiu metu tikėtis bobų vasaros nereikėtų, bet prarasti vilties – taip pat.

„Pačiu artimiausiu metu, ne, bet bobų vasara būna rugsėjo pabaigoje, spalio pradžioje. Ir iš dabartinių tendencijų tarsi prognozuojame, kad sąlygos bus artimos daugiamečiams vidurkiams, didelių kažkokių pokyčių nėra. Bet spalio pradžioje, šiek tiek cirkuliacijai pasikeitus, būtų galima tikėtis. Bet bobų vasara yra toks procesas, kurį lemia nuo Atlanto, nuo Azorų salų atslenkantis aukšto slėgio gūbrys, kuris atkeliauja ne kiekvienais metais pas mus.

Praėjusiais metais neatkeliavo, bet turėjome gražų spalį, nepaisant vėsaus rugsėjo. Tai lėmė ne tas gūbrys, kitos oro masės“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė klimatologas D. Valiukas.