„Mes antrą kartą nenaudojame, tokios praktikos nebuvo ir nėra“, – BNS šeštadienį sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

„Žinoma, jeigu yra bėda, įvairių dalykų yra, bet pas mus dar tokių nebuvo, nereikėjo ir nenaudojome antrą kartą“, – sakė jis.

Vis dėlto ligoninės vadovas sako nematantis problemos, jeigu pakartotinai naudojamos priemonės buvo sterilizuojamos.

„Jeigu ir naudoti – aš nežinau Kauno situacijos, negaliu absoliučiai komentuoti, bet jeigu jie naudojo sterilizuotas, aš nematau nieko blogo, nes jau ir mokslininkai pasisako, kad iki penkių kartų galima naudoti sterilizuotus. Bet mes nenaudojome kol kas“, – sakė V. Janušonis.

Vinsas Janušonis

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis taip pat sakė, kad ligoninė turi pakankamai apsaugos priemonių ir šitokiais būdais jų taupyti nereikia.

„Ligoninė iš tiesų šiam momentui visada turėjo ir turi pakankamą kiekį apsaugos priemonių ir šitokiu būdu nėra taupomos jos. Jos naudojamos taip, kaip privalu jas naudoti ir ne kitaip“, – teigė jis.

Pasak V. Riaubiškio, šeštadienio naktį ligoninė gavo apsaugos priemonių iš valstybės rezervo, o iki sekmadienio tikimasi sulaukti ir iš Kinijos turinčių atvykti apsaugos priemonių.

„Mes iki šiol jos ir neturėjome, vertėmės ir turėjome atsargas, o dabar iš tiesų turėsime tiek, kiek reikia ir ilgam laikui“, – sakė jis.

Penktadienio vakarą premjeras Saulius Skvernelis paragino sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą, paaiškėjus, kad dalis vienkartinių apsaugos priemonių ligoninėje galėjo būti naudojamos pakartotinai.

Premjeras „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ vadino socialiniame tinkle pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis, kuriose matyti į maišelius supakuoti vienkartiniai Kauno klinikinės ligoninės medikų kostiumai, kurie naudojami pakartotinai.

A. Veryga, reaguodamas į premjero S. Skvernelio raginimą, dar penktadienio naktį pranešė, kad ligoninės vadovas yra nušalinamas nuo pareigų. Jis taip pat pavedė atlikti vidinį tyrimą.

Nuo pareigų nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas Albinas Naudžiūnas sako, kad premjeras jį atleisti ragina, neįsigilinęs į situaciją ligoninėje, o apsaugos priemones šiuo metu, pasak jo, taupo visas pasaulis ir vienkartiniai rūbai, jeigu jie nėra panaudoti bendraujant su infekciniais ligoniais, yra švarūs.

Ligoninėje, anot A. Naudžiūno, apsaugos priemonių medikams pakanka.