„Dar vakar mums nebuvo tai aktualu, o šiandien taryboje buvo pasakyta, kad jau atsirado automobilis „Volvo“. Tai tikrai prabangus automobilis, nuoma brangi. Juk automobiliai, skirti savivaldybės darbuotojams ir vadovams, tikrai galėtų būti kuklesni. Tarybai nebuvo pateiktas svarstymas dėl merui skirto automobilio įsigijimo, kalba ėjo tik apie bendrą automobilių parko atnaujinimą darbuotojams“, – aiškino tarybos narys Laisvūnas Kavaliauskas, partijos Tėvynes sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai narys.

Opozicijai priklausantis politikas sako, kad, nors sutartis sudaryta, dar bus keliamas klausimas, ar nereikėtų jos papildyti ar net nutraukti. Be to, automobilis, anot politiko, „tyliai“ atsirado vasarą, kai dauguma tarybos narių dar atostogavo.

Viešaisiais pirkimais pasirūpinęs Administracijos direktorius ir mero bendrapartietis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) Saulius Budinas sako, viskas vyko skaidriai, o pati taryba pritarė, kad reikia atnaujinti automobilių parką.

„Automobilis „Volvo S90“ išsinuomotas viešųjų pirkimų konkurso būdu. Šis konkursas buvo skelbiamas vadovaujantis 2016 m. kovo 31 d. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimu dėl leidimo nuomotis transporto priemones. Veiklos nuomos sutartis pasirašyta 60 mėn., mėnesinė įmoka – 595,70 Eur. Pagal sutartį, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija sumoka už kuro išlaidas, privalomąją techninę priežiūrą pagal gamintojo reikalavimus ir negarantinio remonto išlaidas. Visą nuomos laikotarpį automobiliui suteikiama gamyklinė garantija. Pasibaigus nuomos terminui Savivaldybės administracija galės rinktis – nebesinuomoti automobilio, pratęsti nuomos terminą arba įsigyti automobilį už likutinę vertę“, – paaiškino S. Budinas.

„Man keista, dėl ko kilo toks ažiatožas, – sakė tarybos narė Tatjana Fedotova, politinės partijos „Rusų aljansas“ narė, tačiau išgirdusi, kiek kainuoja tik automobilio nuoma, nuomonę pakeitė. – Savivaldybės automobilių parką tikrai reikėjo atnaujinti. Tačiau nuomotis už tokią kainą tikrai labai brangu. Juk galima pigiau išsipirkti naują automobilį.“

Dar vienas tarybos narys, Arūnas Barbšys (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), taip pat neslėpė, kad nustebo išgirdęs apie naująjį „Volvo“. Politikui kilo klausimų, kodėl niekas nė neužsiminė, kad reikalingas visai ne automobilių parko atnaujinimas, o solidus automobilis merui.

„Tikrai nė karto negirdėjau, kad būtų tariamasi dėl automobilio merui. Konkurso sąlygas jau rengia administracija, tačiau patį lėšų skyrimą, kam jų reikia, taryba turėtų žinoti ir būti informuota“, – sakė A. Barbšys.

Pavarčius Klaipėdos savivaldybės ataskaitas, vyriausiasis specialistas per mėnesį uždirba 461 eurą, vairuotojas – apie 500 eurų. Tad automobilio nuomos suma ne vienam darbuotojui tikrai kosminė.

Automobilio nuomos istoriją taryboje sujudino Nina Puteikienė (Visuomeninis rinkimų komitetas „Puteikis plius“). Anot politikės, tarybai svarstyti buvo pateiktas siūlymas skambėjo labai gražiai – miestui reikia trijų ekologiškų automobilių, mikroautobuso ir vieno penkių sėdimųjų vietų, skirto darbuotojams.

„Svarstyti pateiktame dokumente buvo nurodyta tik kaina, tačiau irgi ne tiksli, o nuo, rodos, 17-os tūkstančių eurų. Maksimali automobilių parko kaina taip pat nebuvo pateikta. Ekologiškų automobilių nauda suprantama, tačiau niekas nesitikėjo, kad atsiras toks prabangus automobilis merui. Juk vadovai, valdžia pelno statusą ir autoritetą savo darbais, jiems nereikia pabrėžtinų detalių, tokių, kaip prabangus automobilis“, – kalbėjo N. Puteikienė.

Politikė sako, kad sprendimas dėl šio automobilio buvo tiesiog pakištas. Jau tai kėlė abejonių tarybai, tačiau pasitarę balsavo už savivaldybės administracijai išties reikalingus automobilius.

Be to, kai kurie tarybos nariai teigia, kad pats meras viešai yra sakęs, jog jam senasis automobilis labiau patiko, patogesnis.

Kaip aiškino administracijos direktorius S. Budinas, senasis mero automobilis, taip pat „Volvo“, jau senas ir jį dažnai tenka remontuoti. Tai buvęs ekonomiškesnis pasirinkimas.

„Iki 2017 m. sausio mėnesio buvo naudojamas 2004 metais pagamintas automobilis „Volvo S80“. Jo rida – 429 tūkstančiai kilometrų. Pastaraisiais metais dėl šio automobilio kildavo daug techninių problemų, – sprendimą aiškino S. Budinas. – Vien 2016 metais jis buvo remontuotas 11 kartų, remontui išleista 2 590 eurų, iš viso 2013–2016 metais šio automobilio remontas kainavo beveik 8 tūkstančius eurų. Remiantis ūkio skyriaus suteikta informacija, dar didesnių remonto išlaidų šis automobilis būtų pareikalavęs 2017 metais, jei būtų buvę nuspręsta jį toliau eksploatuoti. Paskutinį kartą automobiliu „Volvo S80“ važinėta šių metų sausio mėnesį, automobilį artimiausiu metu planuojama parduoti aukcione.“

Per trejus metus beveik 8 tūkstančiai eurų – išties nemaža suma. Tačiau matematika paprasta: naujojo automobilio nuoma per metus kainuos beveik tiek pat – jei tiksliai, 7 148, 40 euro. Be to, už automobilio remontą, jei jis nebus numatytas kaip garantinis, taip pat teks sumokėti savivaldybei. Per trejus metus vien automobilio nuomai bus išleista 21 445,20 euro. Dar poros metų išlaidos sieks 35 742 eurus. Ar tikrai Klaipėdos savivaldybė tokia turtinga, kad gali sau leisti iš biudžeto atseikėti tokią sumą automobilio nuomai?