„Nuo karo baisumų Ukrainoje bėgančius žmones ištiko nepavydėtina dalia. Netekti namų ir artimųjų – didžiulė tragedija. Mūsų visų pareiga – padaryti taip, kad šie žmonės mūsų nuo seno įvairioms tautybėms draugiškame mieste jaustųsi saugūs ir patogiai“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Šiuo metu mieste, savivaldybės duomenimis, jau yra 200–300 (tikslus jų skaičius nėra žinomas, kadangi ne visi atvykusieji yra užsiregistravę teritoriniame Migracijos skyriuje) karo pabėgėlių iš Ukrainos. Laikiną būstą dalis jų susirado savarankiškai (per gimines, draugus, pažįstamus ir kt.), kitiems galimybę apsistoti uostamiestyje pasiūlė apgyvendinimo klausimą koordinuojantis nacionalinis savanorių centras „Stiprūs kartu“.

Parengtas sprendimo projektas dėl užsieniečių, pasitraukusių iš Ukrainos dėl karo veiksmų, supaprastintos vaikų priėmimo į miesto savivaldybės švietimo įstaigas tvarkos bus svarstomas artimiausiame Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje. Jei politikai jam pritars, iš miesto biudžeto bus kompensuojamas lengvatinis mažųjų ukrainiečių maitinimas ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse. Kiek tai kainuos, neaišku, nes nėra žinomas atvyksiančių vaikų, kurie turės teisę į mokesčio lengvatą, skaičius.

Praėjusią savaitę 2 vaikai, atvykę iš Ukrainos ir apsistoję pas artimuosius, pradėjo lankyti miesto darželius, 8 vaikai — bendrojo ugdymo mokyklas. Atvykusiems buvo leista pasirinkti tas švietimo įstaigas, kuriose buvo laisvų vietų.

Į Klaipėdą iš Ukrainos savaitgalį atvyko kelios dešimtys vaikų su juos lydinčiais asmenimis. Dalis jų čia liks trumpam ir vėliau tęs kelionę, dalis mieste liks ilgesniam laikui, todėl svarbu numatyti kur jie gyvens, mokysis, išspręsti kitus iškilusius klausimus.

Dabar netoli pasienio esantis užsieniečių paskirstymo punktas ukrainiečius karo pabėgėlius nukreipia į laikinas apgyvendinimo vietas, kurias, tarpininkaujant „Stiprūs kartu“, suteikia geros valios privatūs asmenys. Kai nebus galimybių gauti apgyvendinimo iš privačių asmenų ar šią paramą teikiančio verslo, pabėgėliai bus nukreipiami į savivaldybių siūlomas patalpas (jos taip pat turės pasirūpinti pervežimu). Klaipėdos miesto savivaldybė jau yra numačiusi patalpas, kuriose apgyvendins karo pabėgėlius iš Ukrainos. Tam ketinama panaudoti socialinius būstus, kuriuos buvo planuojama remontuoti. Esant ekstremaliam socialinio būsto fondo poreikiui, bus sprendžiama dėl galimybės apgyvendinti ukrainiečius nepriduotame socialiniame daugiabutyje Rambyno gatvėje. Rezervinis butų fondas bus tvirtinamas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Lietuvoje užsiregistravusiems karo pabėgėliams iš Ukrainos taikomas bevizis režimas. Jam pasibaigus, šie asmenys neturės jokių socialinių garantijų. Tačiau užsiregistravę migracijos skyriuose asmenys galės gauti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje ar nacionalinę vizą. Klaipėdos miesto savivaldybė su jai pavaldžiomis įstaigomis ieško sprendimų dėl įsidarbinimo galimybių mieste apsigyvenusiems užsieniečiams.

„Tarp į Klaipėdą nuo karo pabėgusių ukrainiečių yra žmonių, kurie iš savo namų išvyko be daiktų, be maisto, o paskutines santaupas atidavė pavežėjams, atvežusiems iki Lietuvos. Registracijos centre Alytuje ukrainiečiai maisto davinį gauna trims dienoms, kaip gyventi toliau? Suprasdami sudėtingą šių užsieniečių padėtį, ruošiame Materialinės paramos tvarkos aprašo pakeitimą, pagal kurį pabėgėliams galėtume skirti vienkartinę 100 proc. minimalių vartojimo poreikių (šiuo metu 267 eurų) dydžio piniginę išmoką,“ – sako Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Nuo karo Ukrainoje pabėgusiems asmenims visose Klaipėdos ligoninėse bus teikiamos sveikatos priežiūros (skubiosios pagalbos, ambulatorinės bei stacionarinės) paslaugos. Savivaldybei pavaldžių įstaigų psichologai yra pasiruošę teikti psichologinę - emocinę pagalbą nukentėjusiems nuo karo ukrainiečiams ir jų šeimų nariams. Daugiau informacijos apie pagalbą ukrainiečiams – nuolat atnaujinamoje Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainės rubrikoje „Pagalba Ukrainai“, adresu https://www.klaipeda.lt/lt/pagalba-ukrainai/9562 .

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės