Siekiant, kad Klaipėdos gatvės per liūtis nebūtų užtvindomos – būtini tiek skubūs sprendimai, tiek ilgalaikis veiksmų planas, akcentuojama savivaldybės pranešime spaudai.

„Sunku patikėti, kad nuo nepriklausomybės laikotarpio mes šiai dienai turime tik apie 50 procentų inventorizuotų tinklų. Iš 360 kilometrų, tik apie 180 yra žinoma. Kol nežinome visų tinklų situacijos, negalime daryti nei hidraulinio modeliavimo, nei ieškoti ir įgyvendinti veiksmingų sprendimų, kaip būtų galima stichiją suvaldyti“, – pranešime spaudai sako meras Arvydas Vaitkus.

Todėl, anot miesto mero, bus didinamas inventorizavimo pagreitis, kad „Klaipėdos vanduo“ žinotų tikrąją situaciją ir galėtų padaryti savo darbus

Susitikime taip pat aptarta, jog būtina įvertinti lietaus nuotekų siurblinių poreikį bei jų apsaugą nuo veiklos sutrikimų, rašoma pranešime.

„Daug priežasčių, kodėl miestas tvinsta per liūtis, yra aiškiai žinoma ir dabar. Viena iš priežasčių, kodėl šiaurinė dalis nukentėjo – dėl žaibo iškrovos nutrūko elektros energijos tiekimas į siurblines, tarp jų net tik lietaus, bet ir buitinių nuotekų. Dėl to buvo apsemtas Herkaus Manto gatvės viadukas, taip pat neseniai gavau informaciją, kad šiaurinėje dalyje, prie Labrenciškių, buvo apsemtos gatvės ir rūsiai tokiose vietose, kur niekada nebūdavo incidentų“, – sako meras.

Akcentuojama, kad su bendrove „Klaipėdos vanduo“ sutarta peržiūrėti papildomą siurblinių elektros tiekimą, jog ateityje tokių incidentų neįvyktų.

Susitikime taip pat akcentuota, kad būtina peržiūrėti ir bendrą siurblinių skaičių mieste. Dalis kolektorių, kuriais lietaus vanduo teka į Danės upę ar marias, veikia savitakos principu, tačiau pakilus vandens lygiui šiuose telkiniuose, lietaus vanduo savaime nebegali ištekėti, todėl būtina įvertinti papildomų siurblinių poreikį.

Susitikime akcentuota ir gatvių valymo svarba – šulinių dangčiai, grotelės, per kur suteka lietaus nuotekų vanduo, turi būti nuolat valomi.

„Šiuo atveju tai nebuvo esminė problema, tačiau ji egzistuoja ir bus ypač aktuali rudens metu. Valymą apsunkina ir užstatyti automobiliai, turime ieškoti priemonių, kaip šią situaciją išspręsti. O su rangovais būtini aiškūs susitarimai, kad būtų stebimos prognozės, organizuojamas budėjimas ir užtikrinamas tinkamas valymas. Taip pat bendrovė „Klaipėdos vanduo“ turi tęsti grotelių su pakilimu įrengimą. Tokios grotelės yra labiau apsaugotos nuo užsikimšimų“, – sako meras.

Siekiant spręsti liūčių sukeliamas problemas, mero pavedimu bus parengtas ir trumpalaikis, ir ilgalaikis planas, akcentuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

Taip pat akcentuojama, kad kiek įmanoma greičiau bus sukurta bendra informacinė sistema, kad esant stichinei situacijai mieste, gyventojus skubiai pasiektų informacija.

ELTA primena, kad sekmadienio rytą Klaipėdą užklupo stipri liūtis, kurios metu, preliminariais duomenimis buvo pasiektas stichinio lietaus kiekis. Per 1 valandą iškrito 53 mm. lietaus (per 2 val. 65,5 mm.), o tai yra daugiau nei pusė viso mėnesio normos.

Dėl potvynio dalis uostamiesčio gatvių tapo neišvažiuojamos.