Prie bažnyčios – nerimas

Nors aktyviausiai pratybos vyks šeštadienį ir sekmadienį, tačiau jau trečiadienį miestiečiai pajuto, jog nėra itin malonu stebėti šurmuliuojančius ginkluotus kariškius.

Keliolika jų, pagal planą, budėjo netoli šv. Juozapo Darbininko bažnyčios. „Matyt, kažkas negero bažnyčioje vyksta, kad čia tiek kariškių“, – smalsavo ir stebėjosi pro šalį einantys žmonės.

Klaipėda ateinančias kelias dienas dienas tikrai gyvens kariškos nuotaikos dvasia. Lietuvos kariuomenės kariai kartu su Vidaus reikalų ministerijos vienetais treniruosis, kaip veikti, kai kyla hibridinio karo grėsmės, kaip užkardyti teroristinius išpuolius, mokysimės vykdyti kitas užduotis“, – teigė pratybų „Žaibo kirtis 2016“ vadovas Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Jo žodžiais, treniruotis mieste yra unikali galimybė. „Mes ir turime treniruotis tokioje aplinkoje, kur mums realiai reikėtų veikti, nes praktika rodo, kad dauguma dabartinių karinių veiksmų įvyksta tankiai apgyvendintose vietovėse. Todėl joks poligonas nepakeis to, kad turime galimybę treniruotis mieste, o ypač Klaipėdoje, kur yra itin daug strateginių objektų“, – teigė V. Tamošaitis.

Uždarys gatvių ruožus

Jis neslėpė, kad pratybos tikrai turės įtakos miestiečių gyvenimo ritmui ir kokybei. „Matysime mieste patruliuojančius ginkluotus karius, važinėjančią karinę techniką, skraidančius sraigtasparnius, karinius laivus jūroje ir uosto akvatorijoje. Tikimės miestiečių supratimo ir tolerancijos, nes šios pratybos yra visų mūsų ir valstybės labui“, – kalbėjo V. Tamošaitis.

Siekiant kuo mažiau trikdyti miestiečių gyvenimo ritmą, neatsitiktinai pasirinkta pratybas rengti ilgąjį savaitgalį. Numatoma, kad intensyviausi jų veiksmai mieste vyks būtent šeštadienį ir sekmadienį. „Tačiau, aišku, poveikis vis tiek bus. Pratybose bus naudojamos pirotechnikos priemonės, todėl prašome žmonių neišsigąsti. Reikia suprasti kad per pratybas nepavyks išvengti triukšmo. Galiu patikinti, kad nenaudosime jokių kovinių priemonių, šaudmenų, naudosime tik imitacines priemones“, – teigė V. Tamošaitis.

Anot jo, pratybų veiksmų galima tikėtis visame mieste, tačiau jų koncentracija bus Minijos gatvėje ir aplink ją, Klaipėdos jūrų uosto teritorijoje ir aplink ją.

„Gali būti, jog savaitgalį kuriam laikui uždarysime tam tikrus Minijos gatvės ruožus. Ne todėl, kad norėtume ką nors nuslėpti, o dėl gyventojų saugumo, kad jie nepatektų į zoną, kai, pavyzdžiui, vyks susišaudymas“, – tikino V. Tamošaitis

Kovo 14 dieną iš Klaipėdos pajėgos bus perdislokuojamos į kitus miestus, todėl vyks didelis karinės technikos judėjimas.

Gelbėjo sužeistus karius

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, pagal pratybų scenarijų šiuo metu mieste yra paskelbta ekstremali padėtis, nes vyksta kariniai veiksmai. „Pasirengimas šioms pratybos truko kokius tris mėnesius, todėl viliuosi, kad viskas yra sklandžiai. Taip, gyventojai gali patirti nepatogumų. Tačiau prašau miestiečių būti tolerantiškais, atlaidžiai žiūrėti į pratybas, kurios, neduok Dieve, kada nors gali pasikartoti jau kaip nebe pratybos, o tada galėsime pasidžiaugti, jog mūsų kariuomenė yra tinkamai pasirengusi reaguoti“, – tvirtino S. Budinas.

Pietinės Klaipėdos dalies gyventojai jau trečiadienį galėjo stebėti kariškių pratybas. Prie P. Mašioto progimnazijos surengtas vienas jų epizodų – Karinių oro pajėgų sraigtasparnis nusileido mokyklos stadione, į jį buvo įkelti sužeisti kariai, kuriuos, kol jie buvo nunešti į sraigtasparnį, saugojo ginkluoti kariai.

Pašaukti ir karo prievolininkai

„Žaibo kirtis 2016“ yra didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės organizuojamos nacionalinės pratybos. Jose bus vertinami ir treniruojami Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgų bei Taikos meto užduočių vienetų veiksmai kartu su Vidaus reikalų ministerijos ir kitais vienetais reaguojant į vietinio pobūdžio ginkluotus incidentus ir valstybės sienos pažeidimus, pagal savo pobūdį neprilygstančius agresijos aktams.

Kartu su Lietuvos kariais treniruosis Policijos departamento, Viešojo saugumo tarnybos ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai. Taip pat kartu treniruosis savivaldybių atstovai, ligoninių personalas ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

Kovo 15-16 d. vyks paskutinis pratybų „Žaibo kirtis 2016“ etapas. Jo metu bus vykdoma dalinė parengto rezervo karių mobilizacija – pašaukti karo prievolininkai turės atvykti į įsteigtus keturis šaukimo punktus: Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Utenoje. Nacionalinės greitojo reagavimo pajėgos, esant reikalui būtų papildomos parengto rezervo kariais.

Šaukimo pranešimai yra išsiųsti 3 tūkst. 2000-2008 metais Lietuvos kariuomenėje privalomojoje pradinėje karo tarnyboje tarnavusiems karo prievolininkams.