Tai, kas įvyko Varėnoje esančiame autoservise, visam gyvenimui išliks atmintyje ne tik servise dirbusio vyro šeimai, bet ir ginklo savininkui – medžioklinį šautuvą radęs jaunas vyras nutarė pasitraukti iš gyvenimo, o legaliai laikyto ginklo savininkas Remigijus K. buvo nuteistas dėl šaunamojo ginklo ir šaudmenų laikymo taisyklių pažeidimo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas paskelbė, kad anksčiau kartą teistas varėniškis Remigijus K. pažeidė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme numatytus reikalavimus, nes ginklą laikė ne tam įrengtoje specialioje saugykloje pagal nuolatinę ginklo laikymo vietą, o paliko savo automobilio bagažinėje, taip sudarydamas sąlygas kitam asmeniui neteisėtai juo pasinaudoti.

Už šį nusikaltimą teismas Remigijui K. skyrė 2,5 tūkstančių eurų baudą bei 3 metus uždraudė naudotis bet kokiu šaunamuoju ginklu.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar sausio 6 d., apie 18 val. Remigijus K. į Laisvės g. esantį autoservisą nuvarė ir paliko remontuoti savo automobilį „Kia Sorento“. Jo bagažinėje vairuotojas paliko jam priklausantį teisėtai turimą lygiavamzdį šautuvą ir šaudmenis. Juos radęs serviso darbuotojas po trijų dienų nutarė pasitraukti iš gyvenimo.

Kad servise dirbęs varėniškis pasinaudojo bagažinėje rastu ginklu, paaiškėjo sausio 9 d., vakarą, kai čia dirbančio vyro pasigedę artimieji išlaužė duris – šis rastas negyvas. Šalia jo buvo rastas Remigijui K. priklausantis šautuvas.

Iš gyvenimo pasitraukusio vyro draugas pareigūnams pasakojo, kad tą vakarą sulaukė bičiulio žmonos pagalbos prašymo.

„Ji pasakė, kad turi blogą nuojautą, nes vyras garaže turbūt sau ką nors pasidarė, – pasakojo liudytojas. – Tada mes nuvažiavome prie nuomojamo garažo, pabeldėme į duris, prašėme jas atidaryti, tačiau niekas neatsiliepė. Tada prie automobilio prikabinome vilktį, o kitą galą – prie durų spynos ir automobiliu važiuodami išlaužėme garažo duris. Užėjęs į vidų garažo duobėje pamačiau savo draugą, šalia jo buvo medžioklinis šautuvas – supratau, kad įvyko nelaimė.“

Apie tai, kas nutiko, vyras papasakojo prie garažo laukusiai draugo žmonai. „Neleidau jai eiti į vidų“, – sakė jis.

Kodėl autoservise dirbęs bičiulis nutarė pasitraukti iš gyvenimo, liudytojas negalėjo atsakyti.

„Jis nesiskundė jokiomis problemomis, neseniai kartu su šeimomis buvome atšventę Naujuosius metus, nieko įtartino nepastebėjau, jis apie savižudybę niekuomet nekalbėjo“, – sakė vyras.

Tą patį vakarą policijos pareigūnai susisiekė su medžioklinį šautuvą automobilyje palikusiu Remigijumi K. – išgirdęs baisą žinią vyras iš karto suprato, kad būtent jam priklausančiu šautuvu galėjo pasinaudoti serviso meistras.

Jis pasakojo, kad yra medžiotojas, o lygiavamzdį šautuvą buvo nusipirkęs prieš kelerius metus.

„Po medžioklės ginklą su šaudmenimis įdėjau į savo automobilio bagažinę ir uždengiau skudurais, o paskui nutariau jį nuvaryti remontuoti pas savo pažįstamą – įtariau automobilio variklio gedimą, – per apklausą kalbėjo varėniškis. – Automobilį apžiūrėjęs meistras pasakė, kad įtempimo guoliai subyrėję ir radiatorius prakiuręs, žadėjo suremontuoti. Palikau automobilio užvedimo raktelį su signalizacijos pulteliu ir laukiau žinių.“

Remigijaus K. teigimu, meistras žadėjo darbus atlikti kuo greičiau, o po trijų dienų ryte paskambinęs pasakė, kad šiandien automobilio nesuremontuos, nors ir buvo žadėjęs.

„Iš balso supratau, kad jis yra neblaivus“, – pokalbio metu medžiotojas su meistru sutarė, kad iš šio lauks žinių, kol galės atvažiuoti pasiimti automobilį.

Bet taip ir nesulaukė – vakare buvo pranešta, kad meistras yra negyvas.

„Tada man kilo mintis, ar tik nebus su mano šautuvu jis nusišovęs, nes tik po skambučio prisiminiau, kad po medžioklės šautuvo su šoviniais nepadėjau į seifą ir buvau palikęs automobilio bagažinėje“, – sakė Remigijus K.

Jis pripažino, kad nusižengė įstatymams ir kad toks neatsakingas elgesys sudarė sąlygas servise dirbusiam vyrui neteisėtai pasinaudoti šaunamuoju ginklu.

„Man labai gaila, kad taip atsitiko“, – teigė medžiotojas.

Jis sutiko su prokurorų pareikštais kaltinimais dėl ginklo ir šaudmenų laikymo pažeidimo ir prašė skirti kuo švelnesnę bausmę.

„Skirdamas bausmę teismas vadovaujasi bendraisiais bausmės skyrimo pagrindais – bausmės paskirtis yra sulaikyti asmenis nuo nusikalstamų veikų darymo, nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, atimti ir apriboti asmeniui galimybę daryti naujas nusikalstamas veikas, paveikti bausmę atlikusius asmenis, kad jie laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų, užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą“, – pažymėjo Remigijui K. iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas.

Nors prokurorai siūlė atsakomybėn patrauktam vyrui uždrausti ginklu naudotis 5 metus, teismas nutarė, kad šis laikotarpis yra pernelyg ilgas.

„Iš byloje surinktų duomenų matyti, kad kaltinamasis ginklą automobilyje paliko užmaršumo pasėkoje, – pažymėjo teisėjas Kęstutis Lukošiūnas. – Kartu teismas vertina ir tą faktą, kad per tą laiką, kai automobilis, kartu su ginklu buvo palikti remontui, kaltinamasis nebuvo gavęs žinių, jog serviso meistras būtų netinkamai elgęsis su paliktu automobilyje ginklu ir nebūtų ėmęsis veiksmų ginklą paimti iš automobilio, kur tokiu atveju būtų pagrindas kaltinamojo elgesį laikyti itin aplaidžiu.“

Nuteistam varėniškiui skirtą 2,5 tūkst. Eur baudą teismas leido sumokėti per pusę metų, o ginklą ir šaudmenis nutarė perduoti policijos Licenzijavimo tarnybai.