Statybos inspekcija: savivaldybė išdavė neteisėtą statybos leidimą

Delfi publikaciją apie statybų pradžią galite rasti čia. Rugpjūčio 16 d. Statybos inspekcija dar kartą atliko patikrinimą ir oficialiai konstatavo, kad statybos teritorijoje tarp Bebrų ir Lenktosios gatvių prasidėjo. Taigi, Statybos inspekcijos atstovai teismo prašė statybų stabdymo, kol teisme bus išnagrinėta byla.

Jau anksčiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija atliko patikrinimą ir nustatė rimtų pažeidimų. Statybos inspektoriai išsiaiškino, kad Vilniaus miesto savivaldybė išdavė neteisėtą statybos leidimą ir dėl jo panaikinimo kreipėsi į teismą. Nepaisant to, pastaruoju metu šiame sklype – sujudimas: pasirodė sunkioji technika ir užvirė darbai.

Registrų centro Nekilnojamojo turto registre nurodyta, kad dėl šio žemės sklypo, esančio Žvėryne, tarp Bebrų ir Lenktosios gatvių, Vilniaus miesto apylinkės teisme iškelta byla. „Dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2016 07 04 išduoto statybą leidžiančio dokumento (...) galiojimo panaikinimo ir statybos padarinių pašalinimo“, - nurodoma įraše, kuris galioja nuo šių metų gegužės 12 d.

Delfi tyrime keltas klausimas, ar nenutiks taip, kad vietoje pagyvenusių žmonių poilsio namų išdygs prabangus daugiabutis? Kilnius tikslus deklaravęs Eugenijos ir Leonido Pimonovų Alzheimerio ligos paramos fondas, gavęs statybos leidimus, sklypą pardavė. Šiuo metu pagyvenusių žmonių poilsio namus deklaruoja statanti mažoji bendrija „Gambus“. Vis dėlto, kaip Delfi rašė savo tyrime, viešojoje erdvėje nepavyko rasti duomenų apie šios mažosios bendrijos veiklą socialinės globos srityje.
Pradedamos statybos Žvėryne

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė jau anksčiau Delfi informavo, kad po atlikto tyrimo buvo nustatyta, jog Vilniaus miesto savivaldybė išdavė neteisėtą statybos leidimą. Todėl buvo kreiptasi į teismą dėl jo panaikinimo.

Sklype prasidėjo statybos

Prieš kurį laiką sklypas buvo išvalytas, pašalinti medžiai ir krūmai, nustumdytas gruntas, paruošta statybvietė, apgenėti šalia valstybinėje žemėje augantys kaštonai. Ir tada sklype buvo įsivyravusi ramybė.

Tačiau visai neseniai Žvėryno gyventojai pastebėjo sujudimą: sklype atsirado sunkioji statybinė technika ir žmonės ėmė fiksuoti prasidėjusius darbus.

Statybos inspekcijos atstovas Arūnas Daugis teigė, kad parengiamasis posėdis teisme vyks rugsėjo pradžioje. „Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) informuoja, kad civilinė byla pradėta nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teisme. Pirmas parengiamasis teismo posėdis paskirtas 2023-09-06“, - teigė A. Daugis.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Anot jo, Statybos inspekcijos pareigūnai atliko patikrinimą ir nustatė, kad statybos jau prasidėjo. Dėl to buvo kreiptasi į teismą prašant pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti statybas, kol teisme bus išnagrinėta byla.

„2023-08-16 Statybos inspekcija atliko neplaninį patikrinimą, kurio metu nustatyta, kad MB „Gambus“ pradėjo poilsio paskirties pastato statybas pagal Vilniaus m. savivaldybės administracijos išduotą statybą leidžiantį dokumentą (SLD), dėl kurio galiojimo panaikinimo Statybos inspekcija yra pasikreipusi į teismą.

Patikrinimo metu nustatyta, kad pradėti poilsio paskirties pastato polių įrengimo darbai (įrengti 108 vnt. polių). Taip pat buvo nustatytas pažeidimas, susijęs privalomojo civilinės atsakomybės draudimo neturėjimu; bus sprendžiama dėl administracinės atsakomybės taikymo.

Atsižvelgdama į tai, kad teisme ginčijamo SLD pagrindu tęsiant statybas didėja statybos padarinių mastas ir ateityje gali pasunkėti teismo sprendimo vykdymas, artimiausiu metu Statybos inspekcija kreipsis į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymo ir prašys teismo stabdyti statybos darbus, kol teisme bus išnagrinėta civilinė byla dėl SLD galiojimo panaikinimo“, - dar prieš kreipiantis į teismą Delfi teigė A. Daugis.

Teismas Statybos inspekcijos ieškinį tenkino

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė R. Kėkštienė Delfi informavo, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas tenkino Statybos inspekcijos prašymą.
Vilniaus miesto apylinkės teismas

„Informuojame, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas 2023-08-29 nutarė ieškovės Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo tenkinti, t.y. iki galutinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos sustabdyti pagal Vilniaus m. savivaldybės administracijos 2016-07-04 išduotą statybą leidžiantį dokumentą vykdomus statybos darbus žemės sklype Bebrų, Latvių ir Lenktosios gatvių, Vilniuje sankirtoje, taikant šį įpareigojimą MB „Gambus“. Nutartis vykdytina skubiai, nutarties apskundimas nesustabdo jos vykdymo. Nutartis dar neįsiteisėjusi“, - teigė R. Kėkštienė.

Delfi tyrimą galite rasti paspaudę čia.

Registrų centro duomenimis, MB „Gambus“ vadovas ir steigėjas yra Aurimas Gasiūnas. Delfi į jį penktadienį kreipėsi su paklausimu. Tačiau atsakymo kol kas negavome. Jeigu jį gausime vėliau, tekstą papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)