Ketvirtadienį derybų dėl koalicijos grupė buvo susitikusi, tačiau susitikimo metu, anot jo, partijos programiniai punktai net nebuvo priimti svarstyti.

„Mūsų iškeltos sąlygos dėl programinių nuostatų viešai išsakytos, jos buvo pateiktos derybinei grupei ketvirtadienio rytą, tačiau į jas nebuvo sureaguota. Tikimės, kad derybų partneriai atkreips dėmesį į LSDDP sprendimą ir išsakytas pastabas. Jeigu nebus atsižvelgta į mūsų programinius siūlymus bei proporcingą atsakomybių padalijimą, toliau nematysime galimybės dalyvauti naujoje koalicijoje, kurioje nesame lygiateisiai ir lygiaverčiai partneriai“, – apie partijos sprendimą sakė LSDDP pirmininkas G. Kirkilas.

Šios partijos prezidiumas nutarė įpareigoti derybinę grupę tęsti derybas ir kaip koalicijos sudarymo sąlygą iškelti pagrindinius programinius LSDDP siūlomus punktus.

„Pirminiame mūsų pasiūlyme įvardinta, kad būtina didinti „vaiko pinigus“ – nuo 2020 metų sausio 1 d., o išmoka galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai).

Tikimės, kad bus pritarta Valstybės remiamų pajamų dydžio keitimui, jei tam bus pritarta (didinimą jau inicijavo LSDDP frakcija), priklausomai nuo to didesnė būtų ir vaiko išmoka. Kol kas dėl šios sumos derybose nepasiekėme sutarimo“, – sako G. Kirkilas.

Partijos prezidiumas taip pat įpareigojo derėtis, kad būtų užtikrintas visų pradinių klasių moksleivių nemokamas maitinimas, neišskiriant pirmokų, sumažinti miškų kirtimai, 15 procentų sumažinti valstybės valdymo kaštai. „Šios idėjos turi būti įgyvendintos per metus, tokiu būdu maksimaliai išnaudotume galimybes dirbti visuomenei“, – sako LSDDP lyderis G. Kirkilas.

Jo teigimu, praktiškai nevyko ir derybos dėl atsakomybių pasidalijimo bendroje veikloje. „Visuomenei buvo sudaryta nuomonė, kad LSDDP reikalauja Seimo pirmininko posto, nors iš tiesų, tai nėra partijos pagrindinis prioritetas“, – sako G. Kirkilas.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis neatmeta galimybės, kad dar ketvirtadienį gali būti pasirašyta sutartis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo.

„Šiandien gali būti pasirašoma. Neatmetu šios galimybės, procesas juda į priekį“, – po derybininkų susitikimo sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, sutartyje bus kalbama ne tik apie būsimus darbus, bet ir apie atsakomybės pasiskirstymą, tai yra apie postus. „Manau, kad būtų pasirašoma dėl visko“, - sakė R. Karbauskis.