Rusijos pilietis bus perduotas, nes į Kiprą jis atvyko iš Lietuvos, turėdamas Lietuvos vizą.

„(Kipro) vidaus reikalų ministras nusprendė, kad ponas Nekrasovas turi būti grąžintas į Lietuvą, per kurią jis pateko į Europos Sąjungą“, - teigiama Kipro vidaus reikalų ministerijos pareiškime, kurį cituoja laikraščio „Cyprus Mail“ interneto svetainė.

Lietuvos pareigūnai patvirtino esantys pasirengę priimti Rusijos pilietį ir išnagrinėti jo prieglobsčio prašymą.

„Patvirtinu, kad Lietuva prisiims atsakomybę už šio asmens prieglobsčio prašymo nagrinėjimą“, - BNS ketvirtadienį sakė vidaus reikalų ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

A.Nekrasovo advokatė Nicoletta Charalambidou BNS ketvirtadienį teigė, kad A.Nekrasovas nori būti perduotas Lietuvai.

„Jis aiškiai pasakė, kad norėtų būti išsiųstas į Lietuvą“, - BNS telefonu iš Kipro sakė advokatė.

Pasak jos, A.Nekrasovas teigia, kad yra persekiojamas, nes atskleidė korupciją Rusijoje.

„Jis siekia prieglobsčio, nes jis mano esantis persekiojamas dėl politinių įsitikinimų, žodžio laisvės išraiškos. Jis atskleidė daug korupcijos atvejų savo gimtojo miesto įmonėje“, - BNS teigė advokatė.
Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis
Vaškelevičius BNS trečiadienį patvirtino, kad A.Nekrasovui Lietuva yra išdavusi D kategorijos nacionalinę vizą.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ teigia, kad A.Nekrasovas persekiojamas dėl žurnalistinių tyrimų apie korupciją Rusijos Udmurtijos Respublikoje ir dalyvavimo protestuose prieš valdžią.
„Mes manome, kad jis yra persekiojamas dėl politinių motyvų“, - interviu telefonu BNS sakė organizacijos atstovas Johannas Bihras.

Jo teigimu, vietos gamyklos vadovas apkaltino A.Nekrasovą šantažu, kai jis žiniasklaidoje rašė apie įmonės darbuotojų protestus, o Federalinė saugumo tarnyba jį sulaikė ir bandė išgauti prisipažinimą.

Pasak J.Bihro, A.Nekrasovas iš pradžių buvo tik liudytojas, bet vėliau jam pateikti kaltinimai. Rusijoje žurnalistui gresia iki 15 metų nelaisvės.

Byla dėl ekstradicijos Kipro teisme buvo numatoma rugpjūčio 13 dieną.
Advokatė BNS sakė, kad gynyba laikosi pozicijos, jog ekstradicijos byla būtų sustabdyta, kol Lietuva neišnagrinės prieglobsčio prašymo.