Anot A. Navicko, šis ginčas kyla ne dėl pinigų – skaudina kiti dalykai.

„Apmaudžiausia šitoj situacijoj dėl santykių. Lyg ir mes deklaruojam, kad esam tauta, lyg broliai ir seserys, ir tokioje, sakykim, netgi karo, nesantaikos akivaizdoje, iš ministerijos sulaukti tokio akibrokšto, purvo pylimo, įvairių manipuliacijų – buvo šokas“, – dalinosi jis.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas pasidalino ir konkrečiais tokių veiksmų pavyzdžiais.

„Jeigu trumpai ir aiškiai pasakyti, tai derybose dėl pinigų iš mūsų pusės buvo pateikti aiškūs paskaičiavimai, paremti ekonomistų skaičiavimais, kiek reikia didinti mokytojų atlyginimus, kad pasiektume to norimo 130 VDU, kurį deklaravo ir politinės partijos. Ministerija tų paskaičiavimų neneigė, jokių savo paskaičiavimų derybose neteikė, dabartiniu metu, kaip matom, iš lubų teikia kažkokius skaičius, pila purvą, manipuliuoja kažkokiais niekuo neparemtais statistiniais duomenimis. Na, toks elgesys tikrai, vertinčiau, yra apgailėtinas ir tiesiog nėra net komentarų“, – teigė A. Navickas.

Anot pašnekovo, visos politinės partijos yra sutarusios, kad mokytojo atlyginimas turi siekti 130 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio.

„Dabartiniu metu, vykstant tokiai infliacijai, tas atlyginimas, tas santykis netgi nuolat mažėjo. Tą kalba mokytojai, tą jaučia visi, to siekiame ir pateikėme visus paskaičiavimus tam siekiui įgyvendinti. Kaip minėjau, ministerija neneigė to, jokių savo paskaičiavimų nepateikė. Tai rodo tokį akivaizdų nenorą derybose susitarti, nenorą ieškoti jokio kompromiso“, – teigė A. Navickas.

Apmaudo neslepiantis Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas pripažino, kad ši situacija liūdina.

„Pasikeitus politinei valdžiai, ko mes tikėjomės, tai bent jau didesnės kultūros. Kaip matome, ir viceministras tikrai yra pajautęs tą valdžią, tikrai pasijautė toks žiūrėjimas iš aukšto. Tai tikrai liūdina ir jie, turbūt, nesupranta, kad valdžia yra toks trumpalaikis ir laikinas dalykas“, – teigė A. Navickas.

Situaciją iš savo pusės pakomentavo ir pats švietimo, mokslo ir sporto viceministras. Anot jo, tam tikrus sprendimus drauge priimti pavyko.

„Aš norėčiau pabrėžti, kad įvyko ne vienas posėdis. Labai gaila, kad taip ir nepavyko iki galo protokolų susitarti, nors tikrai stengėmės ir pateikėm įvairias versijas, bet čia yra kita dalis. Reikia paminėti, kad buvo ne vienas reikalavimas ir dėl kelių reikalavimų pavyko susitarti, pavyzdžiui, jeigu yra kažkokie likučiai mokykloje dėl atlyginimų, kad tada, kaip juos panaudoti, būtų derinama su profesine sąjunga. Taip pat, kad, jeigu dėl profesinės sąjungos nario pradėtas kažkoks tyrimas dėl darbo pareigų pažeidimo, kad irgi būtų ir į komisijos narius įteikiamas. Toliau, kad profesinės sąjungos valdymo organų nariai negali būti be informavimo atleidžiami. Tai tikrai buvo tų klausimų ir taškų, kur mes galėjome daugiau diskutuoti“, – teigė R. Skaudžius.

Jis įvardino ir skaudžiausius diskusijos taškus.

„Buvo suformuluotas pirmas reikalavimas – didinti mokytojų atlyginimus tiek, kokia yra infliacija. Mes prašėme patikslinti tuos skaičius, nes matėme, kad kyla klausimas: ar ta infliacija pernai metų, ar užpernai, ar šių metų, ar šios dienos. Paprašėme profesinės sąjungos įvardinti tiksliau tuos skaičius ir jie tada buvo įvardinti labai aiškiai, tiksliai, be kažkokių papildomų paaiškinimų ir buvo pasakyta, kad tai yra 20 procentų nuo rugsėjo 1-os ir 30 procentų nuo sausio 1-os dienos“, – R. Skaudžius atskleidė, kokio kilimo tikėjosi profesinės sąjungos atstovai.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministro teigimu, tokiu atveju, mokytojų alga turėtų kilti 56 procentais.

„Ministerija yra už mokytojų darbo sąlygų gerinimą. Vien tik pasižiūrėjus nuo 2019 metų iki 2023 metų sausio, jeigu imam 2019 sausio atlyginimus ir 2023 sausio atlyginimus, tai atlyginimai mokytojams pakilo virš 60 procentų, vien pernai apie 13 procentų. Mes sakom ir prašėm profesinės sąjungos daryti pertrauką vasaros metu, nes dabar yra tikslinamos ekonominės prognozės, dabar yra ruošiamas biudžeto projektas ir mums tada būtų aiškesnės tos galimybės, kiek mes galėtumėm kelti tą atlyginimą. Bet kokiu atveju, ką mes labai aiškiai deklaravome ir dabar galime deklaruoti, kad mes šiuo metu norime siekti savo įsipareigojimo, tai yra, kad vidutinis darbo užmokestis mokytojui būtų 130 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio, o mokslininkų ir dėstytojų – 150 procentų“, – teigė R. Skaudžius.

Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovo A. Navicko – atrodo, kad visi su viskuo sutinka ir viskas šioje situacijoje yra aišku, tačiau, pasirodo, ne viskas taip paprasta.

„Ministerija neneigė mūsų paskaičiavimų, neteikė jokių kontrpaskaičiavimų, neginčijo dėl infliacijos dydžių, apie kuriuos mes kalbėjome. Viceministras dabar nesupranta, kokia buvo infliacija. Kas nesupranta kokia buvo 2022 metais infliacija, o koks buvo atlyginimo dydis? Yra tie skaičiai paskaičiuoti, bet jie nesupranta, ką mes norime pasakyti. Jeigu jie didino 13 procentų, o infliacija 20 procentų, tai atlyginimų didinimo, reiškia, nebuvo, perkamoji galia mažėjo“, – aiškino A. Navickas.

Anot jo, tokioje situacijoje kalbėti, kad atlyginimai kilo arba perkamoji galia augo – negalima.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius atskleidė, kokios dabar yra realios galimybes pakelti mokytojų atlyginimus, žinant, kad esame recesijoje bei, kad ekonomika nebeauga taip, kaip augo.

„Aš manau, kad tiek Vyriausybės, tiek nacionaliniu lygiu priimtas tikslas, tas tikslas 130 procentų – jis išlieka. Tikrai Vyriausybė yra užsibrėžusi tikslą, kad iki 2024 metų pabaigos. Tai ta data, iki kada jis turi būti pasiektas, yra 2024 metų pabaiga. Variantai, matyt, gali būti įvairūs, atsižvelgiant į valstybės pajėgumus. Galima matyti, žiūrėti ir galvoti, kad galėtų būti atlyginimų kėlimas nuo sausio, tarkim, 1-os dienos, tada dar papildomai nuo rugsėjo 1-os dienos – per kelis kartus gali būti keliama, gali būti keliama vienu metu. Tai, kada jau žinosime patikslintas prognozes, nes jas tikslina būtent vasaros viduryje, vasaros antroj pusėj, kada mes žinosime detaliau, koks yra galimas kitų metų biudžetas, tada tas galimybes tiksliai ir įvardinsime, bet tikslas yra labai aiškus“, – dalinosi švietimo, mokslo ir sporto viceministras.

Tačiau Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas A. Navickas teigia, kad jie ministerijos kalbomis netiki.

„Žadėjo ir tos galimybės didinti tikrai buvo jau žymiu ekonominiu pakilimu, bet neklausė tiesiog mūsų raginimų, raštų, jau pernai metais didinant atlyginimus, todėl tikėti ir, ypatingai, po šitų pranešimų spaudai, kai mes matom, kad eiti į dialogą ir konstruktyviai diskutuoti jie tikrai nėra linkę, o linkę labiau juodinti kažkokiais pranešimais oponentus, todėl, manom, kad nelabai įmanoma“, – dalinosi jis.