Už K. Glavecko atstatydinimą balsavo 36 Seimo nariai, 8 buvo prieš atstatydinimą ir 6 biuleteniai rasti negaliojantys.

K.Glaveckas: aš tik hipotetiškai pasvarsčiau

Iš posto mestas K. Glaveckas Seimo tribūnoje teisinosi, kad kalbėdamas apie lito ir euro kursą tik hipotetiškai pasvarstė būsimuoju laiku, kas bus 2011-2013 m. „Spaudos konferencijoje prieš kelias savaites leidau sau hipotetiškai, būtuoju laiku pasvarstyti, kas bus įvedant eurą Lietuvoje“, - iš Seimo tribūnos sakė K. Glaveckas ir pabrėžė, kad gandus apie galimą devalvavimą paskleidė „kažkas“ – gal spekuliantai, gal makleriai, kurie galėjo turėti iš to naudos.

Liberalas savo „ginamojoje“ kalboje sakė, jog yra nepelnytai puolamas, nes daugelis Seimo narių per posėdžius leidžia sau kur kas daugiau. K. Glaveckas akcentavo, jog lito patikimumą saugo kai kurios svarbios aplinkybės, pavyzdžiui, Lito patikimumo įstatymas.

„Norint pakeisti (lito ir euro – DELFI) kursą, reikia keisti šį įstatymą, o, be procedūrų Seime ir prezidento parašo, tai neįmanoma“, - posėdyje kalbėjo K. Glaveckas, nors šio įstatymo 3 straipsnyje rašoma, jog „esant nepaprastoms aplinkybėms, kai nustatyto lito kurso tolesnis išlaikymas žlugdytų nacionalinės ekonomikos stabilumą, Lietuvos bankas, suderinęs su Lietuvos Respublikos Vyriausybe, gali keisti bazinę valiutą ir (ar) oficialų lito kursą“.

Politikas sako, jog parlamentarai neturėtų būti baudžiami už kalbas, bei bent kelis kartus pabrėžė, kad šiuo metu nėra jokio ekonominio būtinumo atpiginti litą euro atžvilgiu. K. Glaveckas sako, jog praėjus dienai po jo spaudos konferencijos gandus apie galimą lito devalvavimą paskleidė kažkas, kas turėjo iš to naudos, o socialdemokratai jį esą puola dėl to, kad praėjusios kadencijos Seime būdamas opozicijoje griežtai kritikavo tuometinius valdančiuosius socdemus.

„Ta taisyklė, jog kalbant prisimink, kad tavo žodžiai gali būti panaudoti prieš tave, bus neabejotinai išmokta. Seimo valia spręsti, ar aš liksiu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, tačiau ekonomikos profesoriumi aš tikrai liksiu“, - sakė K. Glaveckas.

Klausiamas, kokia jo dabartinė nuomonė apie lito ir euro kursą, politikas atsitvėrė tylos siena: „Aš susilaikysiu nuo atsakymo šiandien, nes pyla, kurią gavau, tai jau labai švelniai pavadinta. Visų pirma, aš nesupratau už ką aš gaunu, be paskui, kai bandžiau surasti priežastis, jas suradau“.

Kolegos pasigedo paprasto „atsiprašau“

Išklausę K. Glavecko pasiaiškinimus parlamentarai reagavo įvairiai. Vienas koalicijos partnerių liberalcentristas Žilvinas Šilgalis pasigedo paprasto atsiprašymo ir klaidos pripažinimo, opozicijoje dirbantis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis piktinosi, jog dėl K. Glavecko žodžių bankai uždirbo daugiau negu 1 mln. eurų.

„Klausimo esmė yra ta, kad dėl kilusios panikos mūsų valstybėje piliečiai eilinį kartą buvo apiplėšti. Mano žiniomis, pakeičiant pinigus bankai, kurie vykdė visą tą operaciją, uždirbo šiek tiek daugiau negu 1 mln. eurų“, - piktinosi V. Mazuronis ir siūlė tuo pasidomėti Valstybės saugumo departamentui (VSD), nes, politiko tvirtinimu, visa ši maišatis galėjo būti suplanuota.

Liberalcentristas Ž. Šilgalis viešai pareiškė, kad K. Glaveckas netinka Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigoms, mat bėga nuo atsakomybės.

„Neišgirdau net paprasto žodelio „atsiprašau“. Norėjosi tik vieno, kad jūs pripažintumėt klaidą. (...) Deja, deja, jūs nieko nepasimokėt. Man sunku tikėti, kad jūsų vadovavimo stilius keisis. Tenka apgailestauti, bet jus gelbsti aplinkybės, bendra koalicijos situacija, koalicijos užnugaris, kuri garantuoja už jus – garantuoja jūsų lyderis Eligijus Masiulis“, - piktinosi politikas.

Pats E. Masiulis, gindamas K. Glavecką, siūlė negrįžti į viduramžius, kai už visas negandas būdavo apkaltinamas koks raganius ir viešai sudeginamas ant laužo. Pasak jo, vietoje to, kad kelias valandas svarstomos K. Glavecko nuodėmės, būtų galima diskutuoti apie tikrai svarbius įstatymus.

Norėjo atstatydinti

Po kovo 5 d. išsakytų viešų K. Glavecko svarstymų apie lito vertę, socialdemokratai inicijavo politikos atstatydinimą iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų. Politikas tuomet pareiškė, jog Lietuvai įsivedant eurą, litai į eurus gali būti keičiami ne dabartiniu santykiu, o tokiu, kurį nustatys Europos centrinis bankas.

„Jeigu euras būtų įvedamas esant jo ir lito santykiui 3,45 − būtų nieko, bet tokio santykio niekas neduos. Euro įvedimo metu euro ir lito santykį nustatys Europos centrinis bankas, jis gali nustatyti 3,7 ar 3,8 lito. Litas, atvirai kalbant, dabar kai kurių valiutų, pavyzdžiui, zloto, rublio, atžvilgiu tapo labai pervertintas, pasidarė labai brangus“, - tuomet sakė K. Glaveckas.

Tuo metu savaitgalį – kovo 6-7 d. − gandais apie galimą lito devalvavimą patikėję lietuviai užplūdo banko skyrius, kur pirko eurus, o šių nelikus – JAV dolerius, Lenkijos zlotus ir Didžiosios Britanijos svarus. Daugiausia išsigandusių klientų sulaukė Vilniuje įsikūrę bankai.

K. Glaveckas dėl savo svarstymų atsiprašė, tačiau pats trauktis iš komiteto pirmininko posto neketino. Kad nesijaučia kaltas liberalas pareiškė ir antradienį atsakydamas į parlamentarų klausimus, bet visuotinį pasipiktinimą siejo ne su savo žodžiais, o su tuo, kad nuolat kritikuodavo buvusius valdančiuosius socialdemokratus, kurie inicijavo jo atstatydinimą.

Remiantis Seimo Statutu, parlamentinio komiteto vadovas gali būti atstatydintas, jeigu tam slaptame balsavime pritaria ne mažiau nei 71 parlamentaras. Dabartiniame Seime iš 141 vietos valdantieji turi 83 mandatus.