„Šeimai buvo teikta pagalba. Rugpjūčio mėnesį buvo paskutinis atvejo vadybos posėdis, kitas buvo planuojamas vasario mėnesį. Buvo sudėliotos paslaugos, jų planas“, – žurnalistams ketvirtadienį po vaikelio mirties teigė I. Skuodienė.

„Ar tuo metu buvo galima įžvelgti ir pagal pirminę informaciją perskaityti, kad rizikos rodikliai tikrai aukšti – kol kas sunku pasakyti. (...) Yra sudaryta ministrės darbo grupė, kiekviena institucija, taip pat ir mes analizuojame, ką dar galėjome padaryti, tai tikrai atkreipsime dėmesį į visas aplinkybes“, – sakė tarnybos vadovė.

Ir nors šeima buvo stebima, pastaraisiais metais tarnyba negavo jokių duomenų apie galimas namuose padidėjusias rizikas.

„Paprastai atvejo vadybos posėdžiai rengiami kas pusę metų, jei tuose tarpuose nėra papildomos informacijos apie galimą riziką šeimoje. (...) Paskutiniais metais jokios papildomos informacijos negavome nei iš socialinių paslaugų centro, nei atvejo vadybininko, nei socialinio darbuotojo, nei iš policijos“, – teigė I. Skuodienė.

Tarnybos vadovė pažymi, kad šiuo metu situaciją toliau vertina tarnybos, su šeima yra palaikomas kontaktas. Ir nors išvadas daryti anksti, ji neatmeta galimybės, kad kitas vaikas šeimoje nuo tėvų gali būti atskirtas.

„Kontaktuojame su vaiku, su juo besirūpinančiu, kalbėsime su tėvu, su mama. Baigsime vertinti situaciją ir tuomet priimsime sprendimus. (...) Nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių, bet tarnybos paslaugos gali būti tęsiamos tiek mamai, tiek vaikui. Vertinsime, ar šeima pajėgi, ar nepajėgi pasirūpinti vaiku – galimas ir atskyrimas. Gali būti du variantai. Bet kad paslaugos turi būti tęsiamos, tai šiuo metu tikrai taip“, – sakė I. Skuodienė.

„Reiškiame užuojautą visai šeimai, mamai, broliui ir visiems visuomenėms nariams, kurie liūdi ir gedi su šia šeima“, – pridūrė tarnybos vadovė.

Gydytojas: tokie atvejai yra pavieniai


Kauno klinikų gydytojas Rimantas Kėvalas žurnalistams ketvirtadienį sakė negalintis pasakyti, ar yra duomenų apie tai, jog trečiadienį vakare miręs kūdikis buvo anksčiau muštas, ar prieš jį buvo smurtauta iki tos dienos, kai jis buvo išmestas pro langą.

„Kas buvo anksčiau, man sunku pasakyti. Tik, kiek žinau, jie (kūdikio tėvai – ELTA) socialinių darbuotojų neįsileidinėjo apie vieną mėnesį laiko“, – sakė R. Kėvalas.

Jis teigė, kad kūdikis į Kauno klinikas iš Klaipėdos pateko, būdamas kritinės būklės.

„Taip, jis pateko visiškai kritinės būklės. Praktiškai reikėjo tik užtikrinti gyvybinių organų funkcionavimą, tai yra kvėpavimą ir širdies darbą“, – komentavo gydytojas.

R. Kėvalas teigė, kad tokie atvejai, kai kūdikį galimai nužudo vienas iš jo tėvų, pasitaiko retai.

Lietuvoje, anot jo, tokios istorijos fiksuojamos dar rečiau, lyginant su pasauline statistika.

„Tokie atvejai yra pavieniai. Jų pasaulyje – tiek Europoje, tiek Amerikoje – pasitaiko 15-20 atvejų 100 tūkstančių gimusiųjų. Tai turint galvoje, kad Lietuvoje kasmet gimsta 25-30 tūkstančių naujagimių, tai teoriškai tokių tokių atvejų turėtų būti nuo 5 iki 10. Jų yra žymiai mažiau, tuo, drįsčiau teigti, galima pasidžiaugti“, – aiškino gydytojas.

ELTA primena, kad lapkričio 18 d. prie vieno iš Klaipėdoje, Laukininkų gatvėje, esančių daugiabučių rastas ant žemės gulintis 2023 m. gimęs kūdikis. Pirminiais duomenimis, vaiką pro pirmame aukšte esančio buto langą išmetė 1998 m. gimęs tėvas. Vyras sulaikytas įvykio vietoje.

Tyrimą kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras lapkričio 20 d. kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės įtariamajam skyrimo. Klaipėdos apylinkės teismas skyrė vyrui suėmimą dviem savaitėms. Dėl prastos įtariamojo sveikatos būklės šis sprendimas priimtas vyrui nedalyvaujant teismo posėdyje.

Tiriamos visos galimos aplinkybės, kas galėjo lemti nusikalstamos veikos padarymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)