Pasak S.Andrašūno, pirmosiomis savaitėmis keltuvas dirbs tol, kol bus norinčių pasikelti. Vėliau pagal lankytojų srautus bus nustatytos darbo valandos.

Dėl keltuvo bilieto kainos dar nėra galutinai apsispręsta. "Žinome, kad negalėsime kelti nemokamai. Planuojama, kad vaikams pasikėlimas į kalną kainuos apie litą vien tam, kad nesivažinėtų aukštyn žemyn nemokamai. Suaugusiems svarstoma įvesti 2-3 litų mokestį", - sakė S.Andrašūnas.

Keltuvu tikriausiai bus galima nusileisti nemokamai. "Tačiau yra problemėlė, kad užlipusieji į kalną žemyn leisis keltuvu už dyką", - pažymėjo "Vilniaus pilių direkcija" direktorius.

16 žmonių vienu metu galinti sutalpinti kabina į kalną pakils per vieną minutę. Trasos ilgis yra 71 metras.

Vasarį pradėtą statyti keltuvą į Gedimino kalną buvo planuota įrengti iki liepos 6 dienos, karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių jubiliejaus.

Tačiau darbai pusantro mėnesio užtruko dėl užsitęsusių archeologinių tyrinėjimų. Manyta, kad keltuvo įrengimo vietoje anksčiau buvo atlikti išsamūs archeologiniai kasinėjimai, tačiau paaiškėjo, kad kasinėta tik žemės paviršiuje.

Keltuvo įrengimo vietoje rasta 17-to amžiaus viduryje palaidotų 9 žmonių palaikai ir ketvirtis 16 amžiaus pabaigoje - 17-to amžiaus pradžioje statyto pastato. Manoma, kad pastatas stovėjo neilgai ir dalis jo galėjo būti nugriauta 17 amžiaus viduryje, kai į Vilnių įsiveržė rusų kariai.

Archeologų teigimu, atrastas ankstyvojo renesanso stiliaus pastatas - netikėtas radinys. Po šiuo pastatu archeologai dar aptiko penkis maždaug 15 amžiaus medinius gyvenamuosius namelius.

Kalno papėdėje archeologai taip pat rado nemažai keraminių puodų, lėkščių, koklių bei kitų daiktų.

Premjero Algirdo Brazausko iniciatyva Vyriausybė pernai spalį leido valstybinei įmonei "Vilniaus pilių direkcija" pirkti daugiau kaip 2 mln. litų kainuojantį keltuvą, kuriuo lankytojai ir turistai būtų keliami į Gedimino kalną.

A.Brazauskas šį Vyriausybės sprendimą motyvavo apklausų duomenimis, rodančiomis, kad tik vienas iš dešimties vilniečių yra įkopęs į Gedimino kalną.

Pirkti keltuvą nutarta ir atsižvelgus į tai, kad Gedimino kalno papėdėje pradėti Valdovų rūmų atkūrimo darbai, taip pat būtina sumažinti turistų ir lankytojų srautus Gedimino kalno prieigose nuo Katedros aikštės bei nelaimingų atsitikimų ir kitų ypatingų įvykių galimybes.

Prieš du šimtus metų nugriautų Valdovų rūmų atstatymas pradėtas praėjusių metų pavasario pabaigoje. Valdovų rūmai turėtų būti atstatyti iki 2009 metų, kai bus minimas Lietuvos vardo paminėjimo 1000-metis.