Prokuratūros įstatymo pataisoms pritarė 78 parlamentarai, 4 buvo prieš, 22 susilaikė.

"Jeigu mes norime proveržio valstybėje, kalbant apie skaudulius, kuriuos jiems tenka operuoti, tai prokuroras turi būti ir motyvuotas, ir socialiai apsaugotas", - priėmus įstatymo pataisas, sakė premjeras Saulius Skvernelis.
"Jeigu mes norime proveržio valstybėje, kalbant apie skaudulius, kuriuos jiems tenka operuoti, tai prokuroras turi būti ir motyvuotas, ir socialiai apsaugotas", - priėmus įstatymo pataisas, sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Prieš posėdį premjeras tvirtino, kad prokurorams atlyginimai nėra didinami drastiškai.

"Yra sujungiama atlyginimo pastovioji dalis ir šiandien mokamas priedas už rangą į vieną. Dėl to atrodo, kad padidėja drastiškai. Dar kartą noriu priminti, kad 2018 metais šio įstatymo priėmimui nė cento nėra numatyta", - tvirtino jis.

Pasak premjero, įgyvendinant pataisas, su prokuratūra siejami didžiuliai lūkesčiai, "kalbant apie tas bylas, kurios iš tikrųjų labai svarbios" - jis minėjo stambios korupcijos bylas, kovą su šešėliu ir tinkamą viešojo intereso atstovavimą.

"Įstatymas nuo sausio 1 dienos neįsigalios, tad kalbant apie ateinančius metus, papildomų lėšų tam nebus, o prokuratūra pasiryžusi esamus asignavimus sutvarkyti. Kada ateis 2019 metų biudžetas, vėl svarstysime, koks yra realus lėšų poreikis", - pažymėjo jis.

Pasak S. Skvernelio, šios Prokuratūros įsigalios nuo ateinančių metų liepos 1 dienos.

NSGK pirmininkas susipliekė su opozicija

Projekto priėmimas virto tikru mūšiu tarp jo rėmėjų ir priešininkų.

"Gerbiami kolegos, gal kas skaitėte Konstitucijoje, o gal kokiame įstatyme, kad prokurorų atlyginimai lygūs teisėjų? Aš tokio įstatymo nemačiau. O gal tame įstatyme parašyta, kad mediko atlyginimas lygus pusei prokuroro atlyginimo? O mokytojo - gal ik pusės mediko? Jei mes tokiais argumentais vadovausimės Lietuvos darbo užmokesčio apmokėjimo sistemoje, toli nenueisime", - piktinosi opozicijai atstovaujantis socialdemokratas Algirdas Sysas.

Anksčiau jis DELFI teigė, kad toks prokurorų algų didinimas nėra sąžiningas kitų viešojo sektoriaus darbuotojų atžvilgiu. Jis taip pat nenorėjo sutikti su teiginiais, kad didinimui lėšų prokurorai sukaups iš vidinių resursų.

„Nurodoma, kad planuojamam algų padidinimui reikės 5,5 mln. eurų per metus. Tačiau, jei tikėti prokuratūros teikiamais skaičiais, sutaupyta yra 2,5 mln. eurų. Vadinasi, mes pirma priimsime įstatymą, o paskui reikalausime iš Finansų ministerijos, kad trūkstama suma būtų padengta, nors svarstomame biudžeto projekte tokiam didinimui nėra numatyta nė cento“, – tvirtino politikas.

Kalbėdamas apie projektą, stebėjosi ir opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Andrius Kubilius.

"Man daug teko keliauti, grįžau ir žiūriu - yra įvykęs kalėdinis stebuklas? Iki šiol laikėmės nuostatos, kad turi būti atlyginimų sistema, ir iš tikrųjų ji buvo - šiokia tokia, gera ar bloga, bet buvo sudėliota į lenteles, ir buvo aišku, kad prokuroras atlyginimą gauna šiek tiek didesnį nei medikai, bet mažesnį gal negu teisėjai. Dabar prokurorams žadama didinti labai daug.

Suprantu, kad yra įvykęs stebuklas, ir valdant "valstiečiams", Lietuva pasidarė labai turtinga. Taip suprantu, kad sekantis žingsnis - visiems kitiems padidinti tiek pat, kaip turėtų būti normalioje valstybėje. pinigų yra labai daug. Todėl, kadangi yra stebuklų metas, manau, negalima prieštarauti tokiems dideliems pasiekimams", - išsakydamas nuomonę "už", ironizavo jis, tuo akivaizdžiai supykdydamas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.
Iki šiol laikėmės nuostatos, kad turi būti atlyginimų sistema, ir iš tikrųjų ji buvo - šiokia tokia, gera ar bloga, bet buvo sudėliota į lenteles, ir buvo aišku, kad prokuroras atlyginimą gauna šiek tiek didesnį nei medikai, bet mažesnį gal negu teisėjai. Dabar prokurorams žadama didinti labai daug.

Tokios kalbos išvedė iš kantrybės valdančiajai daugumai atstovaujantį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką, reikalavusį neleisti projekto kritikams žeminti pareigūnų.

"Neleiskime žeminti toliau tų pareigūnų, kurie saugo valstybę, kurie saugo mūsų iždą. Mes sprendžiame šiuo įstatymu tų pareigūnų, kurie tiria šias veikas, saugumo klausimą. Ir tai yra svarbiausia", - tvirtino jis.

Įsiplieskus ginčui ir prasidėjus abipusiams kaltinimams, A. Kubilius pareiškė manantis, kad tokie neproporcingi pareigūnų atlyginimų didinimai reiškia, kad "V. Bakas nori nusipirkti visą prokurorų korpusą".

Sumos daro įspūdį

Šiomis pataisomis, kurias parengė Generalinės prokuratūros darbo grupė, siūloma prokurorų atlyginimus susieti su teisėjų algomis. Pataisos Seimui buvo pateiktos dar rugsėjo mėnesį, prieš kelias savaites jas balsų dauguma palaimino parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK).

Dokumentui pritarus Seimui, nuo ateinančių metų prokurorų atlyginimai didės 500–940 eurų per mėnesį. Labiausiai augs atlyginimai apygardų prokuratūrų Specializuotų skyrių vyriausiesiems prokurorams – 952,65 euro iki 2309,85 euro (iki mokesčių).

Mažiausiai – 508,95 euro – didės apygardų prokuratūrų vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų algos (iki 2375,1 euro).

Žemiausios kategorijos apylinkės prokuratūros prokurorų algos paaugs 574,2 euro iki 2375,1 euro). Generalinio prokuroro atlyginimas didės 809,1 euro iki 2988,45 euro, jo pavaduotojų – 783 eurais (iki 2766,6 euro).

Pagrindinis argumentas pritarti prokurorų atlyginimų kėlimui yra tas, kad šiam didinimui neprašoma papildomų asignavimų iš biudžeto. Kaip nurodoma, algos didėtų iš vidinių rezervų, nes pastaruoju metu prokurorų sumažėjo 200-ais. Iš viso prokurorų algoms didinti reikėtų apie 5,5 mln. eurų.

Eilėje – STT atlyginimai

Ketvirtadienį Seimas svarstys ir grupės parlamentarų kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) parengtą naujos redakcijos STT įstatymo projektą. Jame numatoma, kad ši taryba jau nuo ateinančių metų turėtų tapti pagrindine Lietuvos antikorupcine institucija.

Kaip savarankiškas uždavinys projekte įtvirtinama analitinė antikorupcinė žvalgyba, kurią siūloma vykdyti kriminalinės žvalgybos įstatymų ir kitų teisės aktų numatyta tvarka, nors tuo abejoja Seimo Teisės departamentas.

Tame pačiame projekte numatomas ir algų STT pareigūnams didinimas – tam papildomai prireiks apie 2,3 mln. eurų per metus.