Portalui „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjus, kodėl polapyje „Mero komanda“ (kaunas.lt ), kuris paskutinį kartą buvo atnaujintas šių metų balandžio 19-ąją, apie patarėjus nutylima, dar neseniai juo buvęs, o dabar vicemeru tapęs Tomas Jarusevičius pasakė, kad kol kas nėra ką skelbti. Nes meras patarėjų neturi. Jie, tarp kitko, labai praverčia, savivaldybei sprendžiant ne tik globaliomis galimas pavadinti problemas – miesto infrastruktūros vystymo, ekonomines bei panašias, bet ir gal tik pavieniams gyventojams (nebūtinai tiems, kurie už merą balsuoja) reikšmingus klausimus.

Konkursų čia nebūna

Pretenduojantiems užimti miesto valdžioje tokias neužpildytas patarėjų vietas, derėtų ne tik sulaukti paties mero kvietimo, bet ir gerai pagalvoti apie būtiną „susiderinimą“ su tiesioginiu darbdaviu. Beje, dabartinio Kauno mero Visvaldo Matijošaičio komandoje dauguma jo patarėjų ilgai neužsibūdavo. Tiesa, kai kam iš šių politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų, apšilus kojas Kaune, paskui pavyko karjerą tęsti sostinėje. Neretai kai kuriems merui patarinėjusiems vėliau pasisekė užimti vadovaujančius postus savivaldybei pavaldžiose įmonėse. Bet ir tokiu atveju išlieka „susiderinimo“ su pirmuoju Kauno savivaldos asmeniu būtinybė.

Tačiau per pastarąjį nevisą dešimtmetį kai kurie iš patarėjų, vos keletą mėnesių patarinėję tam, kuris „ir pats gerai viską žino“, Kauno savivaldybę paliko, negavę naujų darbo pasiūlymų nei joje, nei jos įmonėse. Bet neturėtų dėl to skųstis, nes iš valdžios rūmų išėjo įgiję tam tikros patirties (pirmiausia – kaip pritikti ir įtikti?) bei naudingų pažinčių. O gal – ir teigiamų rekomendacijų, kurios praverčia darbinantis kitose vietose, nei su politika, nei su viešuoju valdymu nesusijusiose?

Šiandien Kauno meras puikiausiai išsiverčia ir be oficialiai savivaldybėje įdarbintų asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Gal taupo miesto biudžeto lėšas? Nors kam tų patarėjų bereikia, kai šalia – sava šeima – sūnūs ir žmona? Ir visi trys jie – mero vadovaujamos savivaldybės tarybos nariai. Kažin, ar galėtų kas nors svetimas būti už juos labiau vertas V. Matijošaičio asmeninio pasitikėjimo?

Iliuzinis viešumas

Bėda ta, kad visi trys jie turi savų reikalų, susijusių su stambiais verslais, nuo kurių meras privalo būti oficialiai pasitraukęs. Ir jei savivaldybės valdyme šeimyninė ranga teoriškai negalima, tai praktiškai visaip nutinka.

Iki priešrinkiminio aistrų meto dar toli, tai gal kam smalsu be jokių disputų ar reklaminių lankstinukų dabar pasmalsauti, ką išrinktasis meras bei jo pasirinkti bei tarybos patvirtinti vicemerai veikia, tarkim, eilinę darbo dieną? Kai savivaldybė nesulaukia kokių svečių iš užsienio ar aukštesnės valdžios atstovų iš Vilniaus, kai niekur nereikia kirpti atidarymo juostelių ir skaityti oficialių sveikinimų.

Atsiverskime jau minėtos interneto svetainės kaunas.lt puslapius. Pradėkime nuo vicemerų.

Liepos 21-oji, penktadienis. Mero komandos darbotvarkės surašytos pagal ne vienus metus besikartojantį trafaretą (gal jas ne pati valdžia raštu „dieną užpildo“, bet koks nors dirbtinis intelektas – „pradinukas“?). Žinoma, būtų lengva sužinoti, ką valdžia dirba, jei jos veiklos viešumas būtų tikras, bet neliktų tik kaip koks deklaruojamo skaidrumo garantas.

Taigi, šios savaitės paskutinę darbo dieną vicemero Manto Jurgučio darbotvarkėje randame tik tokias frazes: „dokumentų peržiūra“, „pasitarimas su savivaldybės vadovais“, „susitikimas darbo klausimu“, „pasitarimas darbo klausimu“. Tai – iki pietų, o popietinėmis valandomis – „darbinis pasitarimas“ bei „susitikimai darbo klausimu“.

Panašios frazės kartojasi ir kito vicemero – Andriaus Palionio – darbotvarkėje, tiesa, joje dar galima aptikti „dokumentų peržiūrėjimą ir jų nukreipimą vykdytojams“ bei „dalykinį susitikimą“.

Nuo šių paminėtųjų niekuo nesiskiria ir mero V. Matijošaičio darbotvarkė. Na, o vicemero T. Jarusevičiaus atveju šis penktadienis – „papildoma laisva diena“. Teisybės dėlei reikėtų pridurti, kad tie savivaldybės tarnautojai, kurie pildo darbotvarkes, tikrai nieko negali „pridėti nuo savęs“. Todėl viskas priklauso nuo to, kiek diktuodami valdžios vyrai „atseikėja“ atvirumo savo rinkėjams, tas ir užrašoma.

Savivaldybėje – per 600 socialiai draustų darbuotojų

iš viso – 627, ir kiekvieno jų vidutinis atlyginimas šių metų gegužę buvo 3012,6 Eur. (moterų – 2984,71 Eur., vyrų – 3116,71 Eur.), – tokius duomenis nurodo rekvizitai.vz.lt.

Aukščiausioji savivaldybės valdžia – Kauno miesto meras – „gyventojus priima ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius. Priėmimo data ir laikas skelbiami Savivaldybės interneto svetainėje.“ (citata iš kaunas.lt).

Jei kam pavyko tokio turinio skelbimą aptikti, neskubėkite džiaugtis, kad galėsite susitikę su meru išdėstyti jam bėdas. Nes paryškintomis raidėmis parašytas ir perspėjimas: „Asmenys į priėmimą pas merą registruojami tik tuo atveju, kai klausimo neišsprendė asmenį priėmęs mero pavaduotojas“.

Ir, o, bet, tačiau…

Bet registruotis į priėmimą pas merą galima tik tada, „kai Savivaldybės administracijos struktūriniai padaliniai išnagrinėjo klausimą ir asmeniui pateikė atsakymą, tačiau gautas atsakymas jo netenkina, kai yra akivaizdūs klausimo sprendimo vilkinimo ir (ar) biurokratizmo atvejai, kai skundžiami Savivaldybės administracijos struktūrinių padalinių vadovų veiksmai“.

P. S. rekvizitai.vz.lt, skelbdama kai kuriuos įmonių ir organizacijų duomenis, neretai susilaukia ir skaitytojų nuomonių bei komentarų.

Negalima atspėti iš to, kas viešai skelbiama, ar vieną iš komentarų šį mėnesį parašęs Arnas (pavardė nenurodoma) užsiregistravo dėl savo problemos sprendimo pačioje savivaldybėje. O gal sužinojęs, „kiek klumpių reikia sudėvėti“, kol jo balsą kas valdžioje išgirs, pasinaudojo rekvizitai.vz.lt siūlymu.

Tad Kauno savivaldybei per šį portalą jis parašė: „Sveiki, turiu nusiskundimą dėl jūsų tvarkomų kelių Savanorių pr. Kelyje duobės nemažos, o kelių eismo įspėjamieji ženklai nėra naudojami pagal paskirtį. Dėka to, buvo apgadintas automobilio ratlankis, įdomu, kas norėtų atlyginti padarytą žalą (liepos 14 d.)“.

Savaime aišku, kad ratlankis – tai ne koks didingas obeliskas, be kurio Kaunas gal net „prarastų savo veidą“? Todėl Arnui nėra ko tikėtis, kad meras arba vicemerai atkreips dėmesį į duobių prospekte ar gatvėse problemas (ai, kiek apie jas nutikimų „iš savo karčios patirties“ iki šiol yra išdėstę portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai, ir kas iš to?).

…Dar anksčiau kita kaunietė per rekvizitai.vz.lt išreiškė savo pasipiktinimą, kai „dėl atšokusių grotelių“ patyrė traumą miesto centre, o trečia teigė norinti „palikti neigiamą atsiliepimą dėl Kauno miesto savivaldybės Centro seniūnijos socialinės paramos darbuotojų nemandagaus elgesio.“ Tačiau kito atsiliepimo autoriaus problema – kur kas opesnė – jam „penkerius metus „daromas būsto pritaikymas“ (tai atliekama valstybės lėšomis, stengiantis palengvinti gyvenimo sąlygas neįgaliam asmeniui). Žmogus skundžiasi tris kartus rašęs merui, bet nebuvo išgirstas…