Asociacija "Kazokiškių bendruomenė" skundė sprendimus, kurių pagrindu buvo nuspręsta įkurti sąvartyną Kazokiškių gyvenvietėje. Teismo prašoma pripažinti, kad neteisėtai ir nepagrįstai 2002 metais buvo patvirtintas detalusis planas, išduotas statybos leidimas ir priimti kiti susiję dokumentai. Bendruomenė tikino, kad apie sąvartyno statybą gyventojai nebuvo tinkamai informuoti.

Tačiau šie argumentai teismų neįtikino - iš pradžių skundą atmetė Vilniaus apygardos administracinis teismas, nustatęs, kad buvo praleistas skundo pateikimo terminas, tokiam sprendimui penktadienį pritarė ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Kazokiškių sąvartyną eksploatuojančios savivaldybės įmonės VAATC direktoriaus pavaduotojas Jurijus Valiūnas, komentuodamas palankų sprendimą, teigė, kad teismas gyventojams įrodė, jog spekuliuoti, prisidengus visuomenės interesu, negalima.

"Sulaukus nepatogaus klausimo jiems teko prisipažinti, jog įsikūrė čia arba supirko žemes jau po to, kai sprendimai dėl sąvartyno statybos buvo priimti.

Tikrasis visuomenės interesas - kuo efektyvesnis atliekų išvežimas ir tvarkymas, kad Vilniaus regionas nesulauktų, pavyzdžiui, Neapolio likimo. Matyt, jie ne visuomenės interesą gina, o ko siekia iš tikro - vargu ar viešai pripažins", - svarstė J. Valiūnas.

Kazokiškių bendruomenė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui yra pateikusi dar vieną skundą, kuriame ginčijamas Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimas, suteikiantis teisę eksploatuoti vieną iš sąvartyno sekcijų. Šios bylos nagrinėjimo data dar nepaskirta.

ELTA primena, kad Kazokiškių sąvartynas buvo atidarytas pernai lapkričio 23-iąją. Į jo statybas ir įrangą investuota beveik 28 mln. litų.

Planuojama, kad į Kazokiškių sąvartyną iki 2023 metų iš Vilniaus apskrities bus suvežta maždaug milijonas tonų atliekų.