Populiariausios vietos – tautinio paveldo puoselėtojams

Šalia Katedros aikštės, pačioje pirmoje Kaziuko mugės zonoje įsikūrę prekybininkai gali pasigirti ne tik prekių gausa, bet ir sertifikuotu jų autentiškumu. Pažymėjimų, nurodančių, kad prekiauja tautiniu paveldu arba užsiima tradiciniais amatais, verslininkai neslepia ir drąsiai kabina juos visiems pirkėjams gerai matomoje vietoje. Šiemet į mugę susirinkusiems daugiau nei pusantro šimto sertifikuotų amatininkų prekybinė vieta nieko nekainavo.

Tiesa, dėl to nekinta ir nepinga jų siūlomų prekių kainos. Mažus meduolius, papuoštus užrašu „Kaziukas“ jie siūlo įsigyti už 4, didelius už 7 litus. Tuo tarpu rūkytas karšis kainuoja 20-27 litus už kilogramą. Pusės litro stiklainio talpoje esančio Liepų medaus siūloma įsigyti už 17 litų.

Medinių gaminių kainos taip pat didesnės nei visoje mugėje. Mažas iš vyšnios darytas šaukštelis kainuoja 4 litus. Austų juostų kainos svyruoja nuo 8 iki 120 litų. Vardinę, keliolikos centimetrų, rankomis austą juostą galima įsigyti už 8 litus, tačiau jei prireiks didesnės ir margesnės juostos, teks išleisti bent 70 litų. Linines staltieses siūlanti įsigyti senyvo amžiaus moteris atskleidė, kad vidutiniams stalui uždengti reikalingo ilgio staltiesė daroma maždaug dvi-tris dienas. Jos kaina apie 90 litų. Odinės piniginės Gedimino pr. pradžioje siūlomos už maždaug 70 litų.

Amatininkų iš užsienio darbai – brangesni

Tiesa, dar brangiau kainavo mūsų kaimynų, užsienio amatininkų darbai. Čia meduolių kainos prasidėdavo tik nuo 5 litų, o riestainių – nuo 6. Net iš dešimties skirtingų šalių atvykę prekybininkai siūlė įsigyti įvairių saldainių, latviškos „Karvutės“ ir kitų saldumynų, odinių dirbinių, įvairių metalinių papuošalų, medinių indų, baldų ir kitų prekių.

Tuo tarpu kiek toliau, antrojoje zonoje įsikūrę prekiautojai savo prekes siūlo keliais litais pigiau. Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Pilies gatvėse iki Maironio g. Kaziuko meduolių pasirinkimas kur kas gausesnis, tad ir jų kainos mažesnės. Mažą meduolį galima įsigyti už 3 litus. Šventiniai grybukai kainuoja nuo 1,5Lt. Prekybininkai taip pat siūlo įsigyti liepų medaus, čia jo kilogramas kainuoja 17 litų. Medinį šaukštelį nesunku įsigyti ir už 3 litus. Odinė piniginė čia kainuoja taip pat pigiau – nuo 50 litų. Įdomu tai, kad ne odinė to paties modelio piniginė šiame kvartale kainuoja 27, Gedimino pr. – 42 litus.

Gausu Kaziuko vardo prekių

Kaziuko mugėje taip pat siūloma daugybė Kaziuko vardu pažymėtų prekių. Be jau minėtų forminių meduolių galima įsigyti ir pyragą, jo kaina – 12 litų. Mugėje taip pat galima rasti Kaziuko žuvies ar Kaziuko dešrų. Šventinius raktų pakabukus galima įsigyti už 10 litų, o degtukų dėžutę už 1 Lt. Siūloma ir Kaziuko arbata – įvairių žolelių mišinys, kad energijos netrūktų visus metus. Jo kaina – 15 litų, tiesa, mugės pardavėjai yra linkę derėtis. Arbatą pavyko įsigyti už 12 litų.

Ypatingą kainų skirtumą galima pamatyti palyginus kalamų monetų savininkų įkainius. Gedimino pr. pradžioje, šalia Katedros aliumininė moneta kainuoja 3, žalvarinė – 4, varinė – 5, o dviejų metalų – 6 litus. Tuo tarpu šalia Lietuvos nacionalinio dramos teatro išsikalti monetą kainuoja litu pigiau. Aliumininė – 2, žalvarinė – 3, varinė – 4, dviejų metalų – 5 litus.

Kaip ir kasmet, mugėje buvo ir gudruolių, kurie neįsigijo leidimo prekiauti mugėje. Vyresnio amžiaus moterys, stovėdamos šalia palipnių susidariusiose tarpuose siūlė vos kelis vienetus savo megztų kojinių, megztinius, verbas ir net kinietiškus peiliukus.

Anot mugės iniciatoriaus Vytenio Urbos, mugėje patariama apsilankyti būtent penktadienį. „Šeštadienį dažniausiai būna šioks toks susistumdymas, o ir prekybininkai penktadienį dar nepavargę, tad labiau linkę derėtis ir pasakoti apie savo darbus“, - į mugę atvykti skatino V. Urba.