Prie daugelio prekių ir maisto patiekalų buvo užrašomos kainos, o bandymai nusiderėti, dažnam baigdavosi nesmagiais priekaištais, kad prekybininkai ir taip nuostolių bijo patirti.

Šiemet Kaziuko mugės organizatoriai platina informaciją, kurioje teigiama, kad “šiųmetis Kaziukas kvies derėtis visur ir dėl visko”.

“Svarbiausia, kad suvalkiečiai “duos” toną visai mugei. Juk jie visiems žinomi, kaip puikūs derybininkai. Taigi, tiems, kas nesiderės visur ir dėl visko, mugėje pasiseks mažiau”, - sake ilgametis mugės organizatorius Vytenis Urba.

Atvažiuos per 1000 marijampoliečių

Šių metų Kaziuko mugė tradiciškai skirta vienam Lietuvos regionui. Šiemet juo tapo Sūduva.

Ši Kaziuko mugė – jau 420. Renginio organizatoriai žada, kad ji bus rekordinė – joje bus daugiausiai dalyvių, nei kada nors jų buvo anksčiau. Organizatoriai patenkino visų prašiusiųjų dalyvauti mugėje prašymus.

Vien iš Sūduvos krašto į Vilnių atvyks virš 100 meno saviveiklos kolektyvų. Didžiausia žmonių delegacija iš Marijampolės. Marijampoliečių bus 109.

“Tikimės, kad mūsų kraštas save garbingai atstovaus. Tikimės vilniečių palaikymo“, - sakė Marijampolės mero pavaduotojas Sigitas Valančius.

Šiemet į Kaziuko mugę atvyks ir rekordiškai daug svečių iš kitų šalių: Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos. Po vieną svečią bus iš Vokietijos, Vengrijos, Suomijos.

Naujovė – maisto zonos atskirtos nuo kitų prekių

Kaziuko mugė pasižymi ir prekyba, ir renginių gausa. Šiemet pagrindiniai renginiai vyks tradiciškai – prie Nacionalinio dramos tetaro ir Rotušės aikštėje.

Tačiau šiemet daug renginių vyks ir Užupyje. Organizatoriai čia žada šildyti vilniečius. Bus demonstruojama, kaip XIX a. „samovaruose“ buvo verdama arbata. Žmonės galės paragauti ir įvertinti, kuo antikvariniuose „samovaruose“ virta arbata skiriasi nuo įprastos šių laikų arbatos.

Šiemet Kaziuko mugė nusidrieks iki pat Tymo turgaus. Pernai prekybininkai nenorėjo ten prekiauti, todėl šiemet šventės organizatoriai šioje Vilniaus dalyje rengs daugiau renginių. Vienas iš jų – XIX a. futbolas.

„Pačioje mugėje įvedėme naujų gerų dalykų. Atskyrėme maistininkus nuo amatininkų. Vienas iš pagrindinių dalykų, kuris, manome, ateityje pasiteisins. Būdavo prie dešrų , duonos eilės, užstoja kitą amatininką, jis skųsdavosi, kad jo prekių pirkėjai nematydavo. O dabar vienoje zonoje svečias galės įsigyti visų maisto prekių - ir dešros, ir saldainių ir duonos“, - sakė V. Urba.

Išdarinės kiaulę

Kaziuko mugės organizatoriai, per jos pristatymą informavo ir apie tai, kad šventėje vyks ir lietuviško „barbekiu“ čempionatas. Lietuviškai vadinamų šašlykų kepimas vyks nuo pat pradžios iki pabaigos.

Tad norintieji galės net pamatyti, kaip išdarinėjama kiaulė.