Laisvės alėjoje įsikūrė prekybininkai

Kaune tryliktą kartą rengiama šventė šurmuliuoja laikinosios sostinės centre – prekybininkų paviljonai nusidriekė nuo Įgulos bažnyčios iki senamiesčio. Reikia pripažinti, kad absoliučios daugumos prekeivių pastogės kuklios – tradiciškai dauguma prekyviečių įrengtos palapinės primenančiose pastogėse.

Ties pagrindiniu Kauno savivaldybės pastatu Laisvės alėjoje išdygo scena, kurioje savaitgalį bus nuolat rengiami įvairūs pasirodymai ir koncertai.

Šalia scenos įsikūrė ir turbūt pats originaliausias prekybos paviljonas – Kuršių laivą primenančioje prekyvietėje prekiaujama rūkyta žuvimi. Sulaukę pagyrų už įspūdingą prekyvietę, laivo šeimininkai iš Palangos neslepia, kad liaupsės jiems nėra naujiena.

„Ir praėjusį savaitgalį prekiavome Vilniuje, o mūsų laivas buvo pripažintas pačia gražiausia prekyviete“, - šypsosi žuvį pardavinėjanti moteris.

Kainos mažesnės labai nedaug

Prekių pasirinkimas Kauno Kaziuko mugėje labai įvairus – nuo banalių kiniškų žaislų iki originalių medinių baldų ar metalinių šarvų. Maisto produktų taip pat gausu – nuo lašinukų iki cukrinės vatos.

Tradicinių Kaziuko mugės riestainių kaina Kauno mugėje svyruoja nuo 2 Lt už patį mažiausią iki 10 Lt už gana didelį širdies formos meduolį. Kai kurie meduoliai buvo papuošti užrašais „Kaziukas“. Tačiau buvo ir tokių užrašų, kaip „Mercedes“ ar BMW, kurie sunkiai dera su Šv. Kazimiero mugės dvasia.

Palyginimui, Vilniuje meduolių kainos prasidėjo nuo 4 Lt. Šventiniai grybukai Kaune kainuoja nuo 1 Lt. Sostinėje šio skanėsto kaina buvo apie 1,5 Lt.

Odiniais gaminiais prekiaujančiuose paviljonuose parduodamų piniginių kaina vidutiniškai siekia 65 Lt. Tai yra penkiais litais mažiau nei sostinės mugėje. Liepų medaus kilogramą Kaune galima įsigyti už 16 Lt.

„Tačiau galime derėtis“, - sako medaus produktais prekiaujantis vyriškis. Vilniuje analogiškas produktas buvo litu brangesnis – už kilogramą medaus buvo prašoma 17 Lt.

Sostinėje kilogramas rūkyto karšio kainavo 20-27 Lt. Kaune prekeiviai labiau linkę vertinti ne kilogramo, o vieneto kainą – už karštai rūkytą karšį prašoma apie 10 Lt.

„Kaina nurodyta jau su PVM“, - papildo rūkytos žuvies pardavėja.

Kauno mugėje netrūksta alaus pardavėjų. Tamsaus Pasvalio ir medaus alaus litras kainuoja apie 9 Lt. Šviesus alus – litu kitu pigesnis. Mugėje galima rasti net laukinių aviečių alaus.

Medinius nuotraukų ar paveikslų rėmelius priklausomai nuo dydžio galima įsigyti už 3-10 Lt. Lašinių kilogramo kaina svyruoja apie 20 Lt.

Tradiciškai mugės prekeiviai giriasi ekologija.

„Mes nededame nitratinės druskos. Patys matot, kaip mėsa atrodo. Kaip jau gaunasi, taip ir yra“, - tikino mėsos gaminius parduodanti moteris.

Mugės renginiai savaitgalį vyks nuo 9 iki 20 valandos. Laisvės alėją kertančiose Maironio ir A. Mickevičiaus gatvių atkarpose nuo Kęstučio iki K. Donelaičio gatvės ribojamas eismas.